ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Europaeischer Gerichthof urteilt : Riester-Rente verstoesst gegen Europaeisches Recht
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ, Konstantin S. Nalbantis, Koeln-Κολωνία
[email protected],
Die staatlich gefoerderte Riester-Rente verstoesst in Teilen gegen europaeisches Recht. Das Urteilte der Europaeische Gerichtshof und forderte Aenderungen. Vor allem die Regelungen fuer die im Ausland lebende Arbeitnehmer und fuer die Rentner, die im Ausland leben muessen ueberarbeitet werden. Zu sehr griffen die Regelungen in freie Wohnsitzwahl der Ruhestaendler ein. Und zu sehr benachteiligten sie Arbeitnehmer, die zwar in Deutschaland arbeiten, aber dort nicht wohnen Az.: C-269/07)
Προλεγόμενα σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
„Η απόφαση του δικαστηρίου είναι χαστούκι για τον Νομοθέτη”. Sueddeutsche Zeitung, 11.09.2009. « Η νέα δικαστική απόφαση αξιώνει, πρέπει η σύνταξη Ρίστερ να διευρυνθεί».FAZ, 11.09.09. «Η Γερμανία πρέπει από πίεση των δικαστών της ΕΕ να αλλάξει την σύνταξη Ρίστερ». Die Zeit, 11.09.09.
« Η Γερμανία πρέπει να επιδιορθώσει την σύνταξη Ρίστερ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενοι από παραμεθόριες περιοχές και συνταξιούχοι στο εξωτερικό δεν μπορούν να αποκλεισθούν από την κρατική βοήθεια προώθησης της σύνταξης». Die Welt, 11.09.09.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια καλή είδηση για Γερμανούς συνταξιούχους που κατοικούν στην Ισπανία, αλλά γενικά για αλλοδαπούς και ιδιαίτερα για Έλληνες εργαζομένους, που μετά από την επαγγελματική τους ζωή στη Γερμανία επιστρέφουν στην Πατρίδα τους την Ελλάδα.
Ιστορική ανασκόπηση της σύνταξης Ρίστερ
Εισαγωγή
Γνωρίζουμε, ότι τώρα η εργασία δεν προφυλάσσει από την φτώχεια. Κάθε όγδοος πολίτης της ΟΔΓ απειλείται από τη φτώχεια, και το κοινωνικό χάσμα στη Γερμανία ευδιάκριτα μεγαλώνει. Τα μικτά εισοδήματα και οι μισθοί έπεσαν μεταξύ 2002 και 2005 κατά 5% .
Από τη φτώχεια απειλείται κατά τον ορισμό της ΕΕ.
Όποιος εργένης- εργένισσα κερδίζει στην κάθε χώρα ως 60% των μεσαίων εισοδημάτων, για τη Γερμανία θα πει αυτό, ότι όποιος κερδίζει λιγότερα από 781 Ευρώ καθαρά τον μήνα, απειλείται από τη φτώχεια.
Η αναπτυσσόμενη φτώχεια στην ΟΔΓ έχει πυροδοτήσει απαιτήσεις για υψηλότερα παιδικά ποσά και ποσά του ταμείου αεργίας και λοιπές απαιτήσεις.
Η ιδιωτική προώθηση σύνταξης Riester-Rente και τα ποσά είναι αφορολόγητα. Ασφαλισμένοι είναι 12.5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το κράτος καταβάλλει κάθε χρόνο στον αποταμιευτή 154,-ευρώ και για κάθε τέκνο 185,- ευρώ και για κάθε παιδί που γεννήθηκε από το 2008 ένα ποσό συνολικό των 300,- ευρώ. Και μπορεί κάποιος να απογράψει ένα ποσό από 2100 Ευρώ από την εφορία.
Στα γηρατειά πληρώνει φόρο για την σύνταξη Ρίστερ.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
Η προβληματική των Ελλήνων της Γερμανίας
Σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις χιλιάδες Έλληνες Μετανάστες μας επίκειται να επέλθει η απειλή φτώχειας για τα επόμενα χρόνια , καθότι έπεσαν τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 11 ως 12%. Και η εργατική σύνταξη που θα λάβουν είναι μικρή.
Η αεργία στη Γερμανία βρίσκεται τον Αύγουστο του 2009 στα 3,472 εκατομμύρια ανέργους, οι αριθμοί όμως θα πρέπει να είναι υψηλότεροι.
Τον Αύγουστο του 2009 υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια πρόσωπα με εργασία με μειωμένο ωράριο από οικονομικά αίτια. Οι Έλληνες μετανάστες μας, πού είναι όμως υποχρεωτικά ασφαλισμένοι, πληρώνουν και υποχρεωτικά ασφάλεια χρόνιας περίθαλψης -Pflegeversicherung.
Η πληρωμένη όμως ασφάλεια χρόνιας περίθαλψης που πληρώνουν οι Έλληνες χρόνια και ισχύει μόνο για τη Γερμανία και μόνο τότε έχει κανείς δικαίωμα αξίωσης, όταν κατοικεί στη Γερμανία.
Και ετούτη όμως η γερμανική ρύθμιση της ασφάλειας χρόνιας περίθαλψης παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί ισονομίας και ισοτιμίας, ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης και πρέπει να αναθεωρηθεί με προώθηση και απόφαση πολιτικών και ΕΝΕΡΓΩΝ πολιτών προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Κατά την αντίληψή μου, κανένας ΄Έλληνας πολιτευτής, που επισκέπτεται τη Γερμανία, με επίκεντρο τον προσωπικό τους «καιροσκοπισμό» και την ψηφοθηρία, και που είναι γι΄ αυτήν την κοινωνία εντελώς ακατάλληλος, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα πολλαπλά προβλήματα του Ελληνισμού της Γερμανίας, για την σύνταξη Ρίστερ, για την σύνταξη χρόνιας περίθαλψης, για το έντυπο 121 της ΕΕ, γιατί άραγε γιατί;
Φανταζόμαστε, ότι πέρασαν τέσσερις τρομακτικές δεκαετίες ανυπομονησίας από το γκρέμισμα της δικτατορίας και δεν πέρασαν για το γνήσιο κομμάτι της υψηλής φιλοπατρίας ελληνισμού, το ανθρώπινο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με την επιστολή ψήφο, με ισόνομη και ισότιμη τιμή και αξιοπρέπεια, όπως άλλοι λαοί των ευρωπαίων εταίρων μας.
Έτσι δρουν με μαύρα, πράσινα, κόκκινα πληρωμένα αεροπλάνα και «εξαγορές» συνειδήσεων και διχάζουν την προσωπικότητα και την αυτοεξέλιξη του Ελληνισμού.
Τι μπορεί να έχει κανείς από την ασφάλεια χρόνιας περίθαλψης, όταν κατοικεί στη Γερμανία:
Κατ΄ αρχάς όταν κάποιος πάει σε γερμανικό Γηροκομείο, κοστίζει κατά άτομο και για κάθε μήνα μεταξύ 3000-6000 Ευρώ.
Τα χρήματα καλύπτονται από την μικρή σύνταξή του, την ασφάλεια χρόνιας περίθαλψης και την κοινωνική πρόνοια, που αργότερα αφαιρούνται τα περιουσιακά του στοιχεία και τα υπόλοιπα ποσά καλούνται να πληρωθούν από τα παιδιά και τους συγγενείς.
Α. Περίπτωση: Στην οικιακή βοήθεια περίθαλψης καταβάλλεται από το 2010: Ι στάδιο: 440 Ευρώ τον μήνα, στο δεύτερο στάδιο 1.040 Ευρώ και στο τρίτο στάδιο 1510 Ευρώ. Και δίνονται όταν κάποιος παίρνει μόνο γερμανική σύνταξη.
Όταν ένας Έλληνας εργάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μετά ήρθε στη Γερμανία και στην ασφάλεια έφερε το έντυπο της ΕΕ 121 από το ΙΚΑ δεν δικαιούται στη Γερμανία τις ανωτέρω επιδόσεις της βοήθειας περίθαλψης και παρόλα που χρόνια πολλά κατέβαλε τις εισφορές για την ασφάλεια περίθαλψης. Δικαιούται όμως τα κατωτέρω ποσό βοήθειας κάθε μήνα.
Β. Περίπτωση: Περαιτέρω παίρνει ο ηλικιωμένος χρήματα βοήθειας από το 2010 για το πρώτο στάδιο 225 Ευρώ, για το δεύτερο στάδιο 430 Ευρώ και για το τρίτο στάδιο 685 Ευρώ. Σε σκληρές περιπτώσεις 1.918 Ευρώ τον μήνα.
Τα ανωτέρω προτερήματα από την ασφάλεια χρόνιας περίθαλψης δεν τα λαμβάνει κάποιος Έλληνας αν σκοπεύει να εγκατασταθεί στα γηρατειά μόνιμα στην Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με τους γερμανικούς κανονισμούς ισχύει μόνο για τη Γερμανία, εκτός να αποφασίσει και γι΄ αυτήν την επείγουσα περίπτωση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΤΕΛΟΣ της παρέμβασης
Το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ αποφάσισε, ότι και οι Αλλοδαποί που διαμένουν και εργάζονται στη Γερμανία μελλοντικά έχουν την αξίωση να παίρνουν την κρατική βοήθεια για την συμπληρωματική ασφάλιση Ρίστερ, και την σύνταξη που προωθήθηκε με βοήθεια της Πολιτείας, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Πατρίδα τους, αλλιώς θα ήτανε παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου για ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση.
Επίσης αποφάσισε το δικαστήριο του Λουξεμβούργου, ότι συνταξιούχοι που επιστρέφουν για πάντα στην Πατρίδα τους, δεν επιτρέπεται να απαιτηθεί από τη Γερμανία, να επιστρέψουν πίσω τις βοήθειες που έλαβαν.
Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε, ότι μπορούν με τη βοήθεια της σύνταξης Ρίστερ, να χτίσουν ή να αγοράσουν κατοικία και στο εξωτερικό.
Το ίδιο δικαιούνται προώθηση βοήθειας, εργαζόμενοι που διαμένουν σε γειτονική χώρα, αλλά εργάζονται στη Γερμανία, ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, αποφάσισε την 10.09.2009, φάκελος:C-269/07), ότι η σύνταξη Ρίστερ, με κρατική υποστήριξη, παραβιάζει ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι δαπάνες για τον εφοδιασμό της συνταξιοδότησης σύνταξης πρέπει να καταβληθούν και στους συνταξιούχους του εξωτερικού, διότι αφορά το δικαίωμα ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης εργαζομένων.
Στην συμπληρωματική σύνταξη Ρίστερ με κρατική βοήθεια είναι ασφαλισμένοι 12.5 εκατομμύρια, ασφαλώς και εθελούσια χιλιάδες Έλληνες.
Συγκεκριμένα η παραβίαση και απαίτηση διόρθωσης αφορά τη διαμάχη, για τρία βαρυσήμαντα σημεία.
Πρώτον προωθεί το γερμανικό κράτος με κρατική βοήθεια μόνο τους ανθρώπους για τον σχηματισμό μιας ιδιωτικής συμπληρωματικής ασφάλισης γήρατος, που είναι στη Γερμανία, χωρίς κανένα περιορισμό υπόχρεοι φορολογίας εισοδήματος.
Αυτό θα πει συγκεκριμένα, όποιος εργάζεται στη Γερμανία και καταβάλει εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά μένει στο εξωτερικό, ας πούμε κατοικεί σε γειτονική χώρα της Γερμανίας και λόγω της συμφωνίας της διπλής φορολογίας, καταβάλει μόνο εκεί φόρο εισοδήματος, δεν ευνοείται με την κρατική προώθηση βοήθειας της συμπληρωματικής σύνταξης Ρίστερ.
Οι καταβολές σε αυτά τα συμβόλαια είναι πέρα για πέρα αφορολόγητες, αλλά οι μηνιαίες πληρωμές στην συνταξιοδοτική ηλικία πρέπει 100% να φορολογηθούν. Όπως αναφέραμε μέχρι τώρα ίσχυε, οι κρατικές επιχορηγήσεις να δίνονται μόνο, αν ο αποταμιευτής στη Γερμανία ήτανε χωρίς κανένα περιορισμό υπόχρεος φόρου.
Κατά πληροφορίες της ευρωπαϊκής Κομισιόν αφορούσε τον περασμένο χρόνο περίπου 67.000 ανθρώπους με κατοικία σε γειτονική χώρα και εργασία στη Γερμανία.
Ένας περαιτέρω κανονισμός ενοχλεί την ευρωπαϊκή Κομισιόν και τον αρμόδιο γενικό εισαγγελέα. Εργαζόμενοι στη Γερμανία και διαμένοντες στο εξωτερικό, μπορούσαν μέχρι τους προχθεσινούς κανονισμούς του Ρίστερ, το κεφάλαιο που συγκέντρωσαν με την κρατική βοήθεια για το γήρας μόνο τότε να το χρησιμοποιήσουν για την αγορά ή χτίσιμο μίας κατοικίας, αν αφορούσε περιουσιακά στοιχεία μόνο στη Γερμανία.
Το τρίτο σημείο, είναι, ότι μέχρι προχθές, η κρατική προώθηση της συμπληρωματικής ασφάλισης του Ρίστερ, πρέπει να καταβληθεί και πάλι πίσω, αν ο παραλήπτης δεν καταβάλει πλέον φόρο στη Γερμανία. Αυτό αφορούσε π.χ. εργαζομένους, από την Τουρκία, Ιταλία ή την Ελλάδα, που για τους Έλληνες είναι και παραμένει η πατροπαράδοτη επιθυμία είναι ένα σπιτάκι στην Πατρίδα και γυρισμό κατά τη διάρκεια του γήρατος στην γενέτειρά του για να περάσει τη δύση της ζωής του. Με τον μέχρι τώρα κανονισμό έπρεπε να επιστρέψουν το ποσό της προώθησης Ρίστερ πίσω.
Έτσι τρομακτική ήτανε η απόφαση των μεταναστών να αρχίσουν την ασφάλιση και να επωφεληθούν από κρατικές βοήθειες.
Επίσης και Γερμανοί έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα προώθησης, αν αποφάσιζαν στα γηρατειά, π. χ. να εγκατασταθούν στην Ισπανία και να δηλωθούν ότι κατοικούν εκεί.
Τον περασμένο χρόνο αφορούσε αυτή η περίπτωση σχεδόν 186.000 πρόσωπα.
Προσεχώς θα ασχοληθούμε με τον απόδημο Ελληνισμό, την απειλή φτώχειας των ηλικιωμένων, την ανεργία και εργασία με μειωμένο ωράριο κλπ.
Πηγή: De Zeit, die Welt, Koelner Stadt-Anzeiger, FAZ, Frankfurter Rundschau, Stern, www.deaf-deaf.de/presse/politik.
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr, [email protected]