Τραπεζα χρόνου. Εδώ ο χρόνος σου «μετράει»

Τραπεζα χρόνου. Εδώ ο χρόνος σου «μετράει»


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αγοράσετε μια ώρα Ισπανικών με μια ώρα babysitting ή ακόμα καλύτερα μία ώρα επίσκεψης σε έναν γιατρό με μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας; Όχι δεν πρόκειται για αστείο!

Η Τράπεζα Χρόνου άνοιξε και σας περιμένει. Προσανατολισμένη στη φιλοσοφία της ανταλλακτικής οικονομίας, η Τράπεζα Χρόνου προάγει τον εθελοντισμό και το ήθος της αλληλέγγυης προσφοράς, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κάθε εμπλεκόμενο άτομο να επωφεληθεί με τη σειρά του από την προσφορά των συμπολιτών του.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Εσείς ακόμη να ανοίξετε λογαριασμό;

Πριν μερικά χρόνια κάτι τέτοιο θα φάνταζε σαν σενάριο

επιστημονικής φαντασίας! Αν και στην Αθήνα τα εγκαίνια της πρώτης Τράπεζας Χρόνου έγιναν σχετικά πρόσφατα, στο εξωτερικό οι Τράπεζες Χρόνου της Αγγλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ μετρούν ήδη αρκετά χρόνια πορείας. Το Life Positive έψαξε, έμαθε και σας παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ανοίξετε λογαριασμό σε μια τέτοια τράπεζα, βελτιώνοντας όχι μόνο τα οικονομικά σας, αλλά και τη ζωή σας…

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, όπου μονάδα συναλλαγής είναι ο χρόνος! Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται, έτσι ώστε μια ώρα υπηρεσίας, να είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για πνευματική ή χειρωνακτική εργασία. Ο χρόνος που κερδίζουμε από κάθε συναλλαγή μπορεί να ξοδευτεί, κάνοντας χρήση υπηρεσίας από οποιοδήποτε άλλο μέλος της Τράπεζας. Έτσι για παράδειγμα:

  • μία ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μία ώρα babysitting.
  • μία ώρα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό ισούται με μία ώρα μαθήματος αυτοάμυνας.
  • μία ώρα μαθήματος κιθάρας μπορεί να ανταλλαχθεί με μία ώρα καθαρίσματος ενός σπιτιού.

Οι άνθρωποι της Τράπεζας Χρόνου αναφέρουν πως στόχος τους είναι να «να εργαζόμαστε προς όφελος των συνανθρώπων μας και όχι προς όφελος των αγορών και του κέρδους».

Και εγένετο η Τράπεζα Χρόνου

«Συναντηθήκαμε στις αρχές του καλοκαιριού του 2011, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατακλύσαμε τις πλατείες της χώρας, ψάχνοντας να βρούμε νέους τρόπους δημιουργικής αντίστασης, ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας. Ο δρόμος είναι δύσκολος, και είναι βασικό να ενδιαφερθούμε για εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης της οικονομίας. Οικονομία δεν είναι αριθμοί και δείκτες, αλλά η οργάνωση των σπιτιών μας, της απασχόλησής μας και της ζωής μας. Αποφασίσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις και γνώσεις, προκειμένου να λειτουργήσουμε μια τράπεζα χρόνου, δηλαδή ένα δίκτυο αχρήματης ανταλλαγής υπηρεσιών, που υποστηρίζεται από τη δική μας μονάδα συναλλαγής, τον χρόνο. Εφαρμόζουμε την ισοτιμία κάθε είδους εργασίας για κάθε μέλος. Οι αποφάσεις μας λαμβάνονται από την αμεσοδημοκρατική συνέλευσή μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι ισότιμα», εξομολογούνται τα ιδρυτικά μέλη.

Τρόπος λειτουργίας

Αρχικά γράφεστε δωρεάν στο site, παρέχοντας λίγα στοιχεία, όπως το e-mail σας και τις υπηρεσίες που μπορείτε να παρέχετε. Για παράδειγμα, μαθήματα ξένων γλωσσών, φύλαξη κατοικίδιων, babysitting, μανικιούρ, κομμώσεις, μασάζ κ.ά. Αφού κάνετε εγγραφή και δημιουργήσετε προφίλ, τα στοιχεία σας καταχωρούνται στο σύστημα. Κάνοντας περιήγηση στις κατηγορίες «προσφορά» και «ζήτηση» μπορείτε να δείτε όλες τις προσφορές και ζητήσεις των μελών της Τ.Χ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «search» για να βρείτε πιο γρήγορα αυτό που ψάχνετε. Προκειμένου να προβείτε σε μια συναλλαγή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το άλλο μέλος μέσω προσωπικού μηνύματος, κανονίζοντας μεταξύ σας τις λεπτομέρειες της συνάντησης. Το κάθε μέλος της Τ.Χ. που θα λάβει μια υπηρεσία, μπαίνει στο προφίλ εκείνου που την προσέφερε και σημειώνει τις ώρες –π.χ. «μια ώρα μάθημα αγγλικών». Αντίστοιχα, στο προφίλ εκείνου που λαμβάνει την υπηρεσία, αφαιρείται αυτή η μία ώρα. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να γράψετε και σχόλια σχετικά με την υπηρεσία την οποία δεχτήκατε. Να θυμάστε, πως οι ώρες που έχετε μαζέψει μπορούν να εξαργυρωθούν με υπηρεσίες.

Στην αρχή, όλοι ξεκινούν με μηδενικές ώρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία. «Για να ξεκινήσει κανείς μια συναλλαγή, δεν χρειάζεται να έχει κάποιες ώρες στο λογαριασμό του. Επομένως, δεν χρειάζεται να περιμένεις να ζητήσει άλλο μέλος την προσφορά σου για να πιστωθεί ο λογαριασμός σου με ώρες. Το κατώτερο χρεωστικό όριο για κάθε μέλος είναι οι -30 ώρες και το ανώτερο οι +200. Ο χρήστης που αγγίζει το όριο των -30 ωρών δεν μπορεί να ζητήσει άλλη υπηρεσία, παρά μόνο να προσφέρει. Αντίστοιχα, όταν ο λογαριασμός του αγγίξει τις +200 ώρες, μπορεί μόνο να ζητήσει υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η έννοια της αμοιβαίας ανταλλαγής και η σωστή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου», αναφέρουν τα μέλη της Τ.Χ.

Εμπιστοσύνη

«Ένα μέλος μπορεί να μην κάνει συναλλαγές με άτομα που δεν γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός η εμπιστοσύνη προς ένα άλλο πρόσωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Μπορείτε να έχετε φυσική γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη στις συναντήσεις, να κοιτάτε τα σχόλια για κάθε ανταλλαγή που γίνεται κ.λπ. και να αποφασίσετε με προσωπική σας ευθύνη ποιον μπορείτε να εμπιστευτείτε», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Τράπεζας Χρόνου. Όπως είναι φυσικό, η Τ.Χ. δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει την αξία μιας προσφερόμενης υπηρεσίας. Είναι καθαρά προσωπικό θέμα η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία μεταξύ των μελών. Ωστόσο, διαβάζοντας τις κριτικές για τις υπηρεσίες ενός μέλους έχουμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη δυνατότητα να κρίνουμε σωστά. Βέβαια, για να λειτουργήσει σωστά μια τέτοια διαδικτυακή κοινότητα, θα πρέπει να γίνονται τακτικές συνελεύσεις και να αποφασίζονται οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέλη.

Οι συνελεύσεις της T.X. πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα και εκεί ορίζονται εργασίες και αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν κάποια μέλη. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένη προθεσμία και αναρτώνται στο φόρουμ ονομαστικά. Γίνεται επίσης λίστα με τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί και όσες έχουν μείνει σε εκκρεμότητα. Μια ακόμη αρμοδιότητα της κοινότητας είναι και η διαγραφή ενός μέλους που παραβαίνει τις αρχές λειτουργίας. Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε, πως διοργανώνονται και πολλά event, όπως εκδρομές, εκθέσεις, πικ-νικ κ.ά.

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x