TEDx University of Piraeus, ‘’Time Voyagers’’
‘’Ταξίδι στον χωροχρόνο: Eκτιμώντας την αξία της ζωής!’’
Το Σάββατο 26 Απριλίου διαδραματίστηκε το μοναδικό TEDx event ‘’Time voyagers’’ υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Δημοτικό Θέατρο της περιοχής Εμείς ήμασταν εκεί φυσικά για να βιώσουμε μαζί με την συμβολή εθελοντών, διοργανωτών και συμμετεχόντων ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο μέσα από διαφορετικές θεματικές ομιλίες! Ξαφνικά ερωτήματα ήρθαν στην σκέψη μας όπως: ‘’Τι πρέπει να κρατήσουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος και τι μας βοήθησε να ενταχθούμε στο σήμερα;’’, ‘’Αξιοποιούμε όντως τις στιγμές του παρόντος’’, ‘’Πώς θα θέλαμε να είναι πραγματικά το μέλλον;’’ ‘’Μήπως ο φόβος από τις σκέψεις του χθες και του αύριο μας εμποδίζουν να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί time voyagers;’’
Στο 1o session μιλήσαμε για τον άνθρωπο και τον χρόνο. Ο νεαρός λογιστής Χρήστος Νικολής μας ταξίδεψε μέσα από την φύση, το διάστημα, την ανθρώπινη μνήμη και την μουσική τονίζοντας ότι η φαντασία δεν έχει όρια! Αμέσως μετά, ο 19χρονος Αχιλλέας Σταματιάδης μοιράστηκε μαζί μας το παιδικό του όνειρο για την Αλληλοδιδακτική διδασκαλία από τα αρχαία χρόνια του Αριστοτέλη μέχρι τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό. Οι μαθητές μέσα από αυτή την διαδραστική μέθοδο γίνονται καλύτεροι κριτές και κατανοούν βαθύτερα νόηματα. Από την εκπαίδευση περνάμε στην Ανθρωποκεντρική προσέγγιση μιας ομάδας επιστημόνων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να ανακαλύψει το πιθανότερο μέλλον μέχρι το 2050! Ο Γιάννης Λαούρης μας λέει να κάνουμε ‘’ξεζουμάρισμα’’ τονίζοντας τα σκαλοπάτια της αυτογνωσίας μέσα από την ‘’Ασκητική’’ του Ν. Καζατζάκη!
Στο 2Ο μας session το κεντρικό θέμα ήταν το παρελθόν. Ένας αξιέπαινος άνθρωπος, ένας μοναδικός καλλιτέχνης του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, ο Κώστας Βουτσάς με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μας μετέφερε την αισιοδοξία του για ζωή! ‘’Ο νέος , ο μεσήλικας και ο μια χαρά είσαι ρε’’ μας είπε, τονίζοντας την σημασία που πρέπει να δώσουμε στον δικό μας χρόνο. ‘’Να γεμίζετε τον χρόνο από όμορφες στιγμές με ανθρώπους που σας αγαπούν και κυρίως διάθεση να προχωράτε και να παλεύετε για όσα αγαπάτε!’’ Στην συνέχεια, η κα Γιαχνάκη, πολεμική ανταποκρίτρια, μέσα από τις προσωπικές της ιστορίες, μας συμβούλεψε να ζούμε την κάθε μας στιγμή, καθώς είμαστε τυχεροί να απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί εκεί έξω, υπάρχουν αξιοθαύμαστοι ήρωες που ακόμη και με την ασταμάτητη και φριχτή δυστυχία τους δεν σταματούν να χαμογελούν! Ο τελευταίος ομιλητής μας ήταν ο Day Dos ή αλλιώς ‘’human popcorn machine’’ όπως του αρέσει να αυτό-αποκαλείται. Ταξιδεύοντας σε 79 χώρες μας συμβούλεψε να κάνουμε τον φόβο μας συνοδοιπόρο και κυρίως να ρισκάρουμε, γιατί το τρένο του χρόνου μπορεί να έχει πολλούς προορισμούς αλλά το ταξίδι και οι εμπειρίες που θα αποκομίσεις έχουν αξία.
Στο 3ο session ασχοληθήκαμε με το σύμπαν. Ξεκινώντας, η κα Μεταλινού, αστροφυσικός και λάτρης της μουσικής μας έδειξε πώς δύο τόσο διαφορετικοί τομείς συνδυάζονται για να εξελιχθούν στα λεγόμενα ‘’Τραγούδια της Γής’’. Ραδιομαγνη-τικά πεδία αποτυπώνονται με ένα μοναδικό τρόπο σε ήχους που συναρπάζουν την ανθρώπινη ακοή. Με τον διδάκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Βασίλειο Χαρμανδάρη συνεχίσαμε στον κόσμο του διαστήματος προβλέποντας το αύριο μέσα από τα μάτια του χθες με πληροφορίες για την γέννηση του σύμπαντος, με αναφορά στο χρόνο μεταξύ φωτός και σελήνης και στο μοναδικό φαινόμενο του ουράνιου τόξου. Στο σημείο αυτό είχαμε μια ευχάριστη νότα στο ταξίδι μας από την κ. Ειρήνη Χειρδάρη, sex editor, η οποία μας εξέπληξε με τις αναφορές της στον έρωτα μέσα από την ιστορία και πως τον εκλαμβάνεται κάθε φύλο βάση ερεθισμάτων και ουσίων από το σώμα. Μας εξήγησε γιατί νιώθουμε χαρά όταν ερωτευόμαστε και γιατί λέμε πάντα ‘’μου ράγισες την καρδιά’’ όταν χωρίζουμε. Δεν θα μάθουμε όμως πως λειτουργούν τα συναισθήματά μας πραγματικά αφού δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η ψύχη! Ο κ. Σακελαρίου, γεωλόγος, μας μίλησε για την αρχαιότερη πόλη που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως, στο Παβλοπέτρι νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Αυτή την φορά λοιπόν περιηγη-θήκαμε στον ονειρεμένο γαλάζιο και αρχαϊκό κόσμο του βυθού!
Στο τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό session ο κ. Παναγιώτης Καζάνης μας μετέφερε στον τεχνολογικό κόσμο των Social Media. Ταξιδέψαμε πίσω στον χρόνο μαθαίνοντας για την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων σε μπουκάλια, στην συνέχεια είπαμε για τη σημερινή επαφή μέσω Facebook,Twitter, Instagram κλπ., μέχρι το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο δίνοντας βάση στον κοινωνικό καπιταλισμό μέσα από την οπτική της οργανωμένης κοινότητας. Με την Μαριλένα Φατσέα είχαμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο με την αλλαγή και την τόλμη σε κάθε μας δοκιμασία.
Κλείνοντας με τον κ. Καλογεράκη με το ‘’Η ΙΘΑΚΗ μου είπε να σας πω’’, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάθε τι όχι μόνο με αισιοδοξία αλλά με έλεγχο, αυτοπειθα-ρχία, αλλαγές και κυρίως σωστή αξιοποίηση κάθε λεπτού της ζωής μας! ‘’Πάρτο αλλιώς’’, ‘’Η άγνοια είναι εθελοντική ατυχία’’ ήταν οι εξέχουσες φράσεις που θα θυμόμαστε από εκείνον.
Τι μάθαμε λοιπόν από αυτό το event; Το βασικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως χωρίς φαντασία, δημιουργικότητα, πάθος, αυτογνωσία, θετική ενέργεια και φυσικά ρίσκο τίποτα δεν θα πραγματοποιηθεί. ‘’Η θάλασσα έρχεται ψαρεύοντας’’ όπως είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης και εμείς οφείλουμε να αξιοποιούμε τον χρόνο μας αποτελεσματικά κάνοντας απλά αυτό που αγαπάμε! Άλλωστε, κάθε τι όμορφο θα μετατραπεί σε ανάμνηση και κάθε τι άσχημο θα γίνει εμπειρία. Μην ξεχνάμε πως όλα όμως προχωρούν σε ένα καλύτερο μέλλον μόνο με την συνεργασία ή αλλιώς όπως λέμε την συλλογική σοφία!
Η δική μας συμβουλή; Ταξιδέψτε, ονειρευτείτε, ζήστε!
Γράφει για το Startup.gr:
Νικολέττα-Σαββίνα Κοτρωνάρου