Ανεμώνη-Ανεμολούλουδο: Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με τον αρχαίο ερωτικό μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης. Ο μύθος είναι πολύ γνωστός. Εμείς θα αναφερθούμε στο σημείο εκείνο του μύθου που έχει σχέση με το λουλούδι. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν ο Άδωνης βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης ο προηγούμενος εραστής της Αφροδίτης που ζήλευε τον Άδωνη αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου νέου. Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνη και τον πλήγωσε θανάσιμα. Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνη και έσπευσε να τον βρει. Όμως ήταν πια αργά. Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Και από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά. Έτσι το λουλούδι αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο επειδή ο άνεμος βοηθάει την ανθοφορία του αλλά και την παρακμή του.
Άδωνης- Αγριοπαπαρούνα: Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε ότι υπάρχει και λουλούδι με το όνομα Άδωνης το οποίο μάλιστα έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι πάντως προφανές ότι το λουλούδι που αναφέρει ο μύθος είναι η γνωστή σε όλους μας παπαρούνα των λιβαδιών με το υπέροχο κόκκινο χρώμα (Το αίμα του Άδωνη).
Ίρις-Ίριδα: Αυτή η πληροφορία δεν είναι ακριβώς ένας μύθος αλλά την παραθέτουμε γιατί έχει συμβολικό περιεχόμενο. Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την Αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις είναι επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μεταφέρει μηνύματα από το «μάτι του ουρανού» στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει «μάτι του ουρανού». Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά, στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού. Πηγή.
ΦΥΣΙΚΑ και ο καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού, ένα κομμάτι των θεών μας! Πως αλλιώς; Αφού «Απόγονοι των θεών και παιδιά των θεών» ονομάζονται οι Έλληνες. (Πλάτωνας Τίμαιος 40β) και… «Γεννήματα και θρέμματα θεών γεμάτοι αρετές» χαρακτηρίζονται οι Έλληνες. (Πλάτωνας Τίμαιος 24 d). Και… «Είναι φυτά τ’ ουρανού οι Έλληνες, και όχι της γης, γιατί στον ουρανό Βρίσκονται οι ρίζες τους. Τους ανέθρεψε η Αθηνά.» (Πλάτωνας Τίμαιος 23 d – e). Και ακόμη… «Θεοί και άνθρωποι έχουν την ίδια καταγωγή». (Ησίοδος: Έργα και Ημέρες και Πίνδαρος Ωδή Νεμεονίκου). Επίσης ο Πίνδαρος μας λέει: «Υπάρχει μια φυλή ανθρώπων και μια φυλή θεών. Έχουν και οι δυο πνοή ζωής από την ίδια μητέρα. Χωριστές όμως δυνάμεις μας κρατάνε μοιρασμένους, και η μια είναι τίποτα, ενώ η άλλη έχει τον ορειχάλκινο ουρανό για σίγουρη Ακρόπολη. Κι όμως έχουμε κάποια ομοιότητα σε μεγάλη ευφυΐα και δύναμη με τους Αθανάτους κι ας μη ξέρουμε τι θα μας φέρει η μέρα.» ΠΙΝΔΑΡΟΣ (ΣΤ’ Ωδή Νεμεονίκου)
Ο καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι, των θεών μας! …κάποιοι το ξέχασαν… το αγνοούν… το αρνούνται… και κάποιοι το θυμούνται…
Να περάσετε όμορφα, όσο μπορεί ο καθένας αυτές τις μέρες. Όσο για κάποιους που κάθε χρόνο λένε διάφορα κατά του καρναβαλιού, και έχουν πρόβλημα… είναι δικό τους το πρόβλημα… Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από κανέναν ούτε ισχύουν πια οι Ιουστινιάνειοι και Θεοδοσιανοί νόμοι της σκοτεινής εποχής. Το καρναβάλι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ έθιμο πανάρχαιο! Έχει την σημασία του. Εκτός από Διονυσιακές, Βακχικές γιορτές και γιορτές γονιμότητας όπως συνηθίσαμε να λέμε, αντιπροσωπεύει και κάτι άλλο που αν ενωθούν όλα τα κομμάτια του πάζλ, φαίνετε ξεκάθαρα το απύθμενο χάσμα μεταξύ τον δύο κοσμοθεωριών που με το έτσι θέλω προσπαθούν να πείσουν ότι είναι ένα… Τα κομμάτια του πάζλ είναι μπροστά στα ματιά μας και η αιτία που δεν τα βλέπουμε είναι η άγνοια και η λήθη, αλλά και η αδιαφορία. …θα προσπαθήσουμε να τα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.
Φέρτε την Άνοιξη στις καρδιές σας με φιλοσοφική σκέψη και να περάσετε όμορφα. (Σείριος)
Πηγή: ΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ