Συνεργασία  Πολιτών από Ελληνες και Γερμανούς εκπρόσωπους ΜΚΟ

Συνεργασία Πολιτών από Ελληνες και Γερμανούς εκπρόσωπους ΜΚΟ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η «ισχύς εν τη ενώσει». Αυτό συμπέραναν Ελληνες και Γερμανοί εκπρόσωποι των ΜΚΟ που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας μια ουσιαστική συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αναπαλαίωση ιστορικών μνημείων, καθαρισμός ακτών, επισκέψεις σε μαρτυρικούς τόπους, παρατηρητήρια χλωρίδας και πανίδας, κατασκευή παραθεριστικών εγκαταστάσεων για άτομα με αναπηρία – αυτές ήταν μερικές μόνο από τις ιδέες που «έπεσαν» στο τραπέζι.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Εξεπλάγην όταν, επισκεπτόμενος τη Γερμανία, ενημερώθηκα ότι το δικό τους Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων ιδρύθηκε το 1945», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μπάμπης Παπαϊωάννου, παλαίμαχος εθελοντής στην UNESCO που ηγήθηκε της συνάντησης. «Εμείς το συστήσαμε το 2010 με την

ψευδαίσθηση ότι ήμασταν… πρωτοπόροι!». Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ, καθώς διαφέρει παρασάγγας η νομική σύστασή τους.

«Στη Γερμανία, η συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ είναι αυτονόητη», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, «οι εθελοντικοί οργανισμοί είναι πιστοποιημένοι για την ποιότητα των υπηρεσιών τους, στις οποίες προστρέχουν οι δήμοι προσφέροντας αντίστοιχα όλες τις υποδομές τους». κοινωνικής πολιτικής, όπως τα συσσίτια, περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως οι καθαρισμοί δημοσίων χώρων, πολιτιστικά δρώμενα, όπως συναυλίες μικρής κλίμακας, αποτελούν «αρμοδιότητες» της Κοινωνίας των Πολιτών, αφιλοκερδώς ή έναντι λογικού αντιτίμου.

«Εδώ, ακόμα και για έργα μικρού βεληνεκούς κάναμε διαγωνισμούς με μεγάλο κόστος», υπενθυμίζει ο κ. Παπαϊωάννου. «Πρέπει να αναθεωρηθεί η νομική μορφή των ΜΚΟ, γιατί υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης, αλλά είμαστε με δεμένα τα χέρια». Αντίστοιχα, διαφέρει και η νοοτροπία. «Συνεργάζομαι εδώ και χρόνια με εθελοντές από το εξωτερικό», σημειώνει η Gabriela Scheiner, Αυστριακή που ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα, υπεύθυνη για το «Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών». «Οι ξένοι εθελοντές είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Η εθελοντική ‘θητεία’ απαιτείται, άλλωστε, για να αναβαθμιστεί το βιογραφικό τους».


«Δε γνώριζα ότι η εικόνα των ΜΚΟ στην Ελλάδα είχε τόσο πληγεί» ομολογεί η κ. Αννα Ιωαννίδου, δικηγόρος στη Γερμανία και πρόεδρος της ΜΚΟ «Kalimera Deutschland». Η εν λόγω οργάνωση, ιδρύθηκε το 2010 στη Στουτγάρδη με αφορμή τους εορτασμούς των 50 ετών ελληνικής παρουσίας στη Γερμανία. «Εως σήμερα είχαμε επικεντρωθεί σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, λογοτεχνικές βραδιές με Ελληνόφωνους συγγραφείς και εκθέσεις έργων τέχνης». Ωστόσο, τώρα θα επεκταθεί και σε κοινωνικό έργο. «Αποφασίσαμε να συλλέξουμε χρήματα για οικογένειες στην Ελλάδα με οικονομικά προβλήματα, αφού βρήκαμε έναν έμπιστο εταίρο, που θα αναλάβει τη δίκαιη διανομή της οικονομικής βοήθειας».

Από το νέο έτος θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο ιστότοπος ggcs.eu (σε τρεις γλώσσες), που θα είναι η «γέφυρα» μεταξύ των ΜΚΟ των δύο χωρών. «Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί που αναζητούν ένα Γερμανό εταίρο θα εγγράφονται και θα αναρτούν την πρόταση συνεργασίας τους». Η πραγματοποίηση κοινών projects θα αμβλύνει τις τεταμένες ελληνογερμανικές σχέσεις, θα συμβάλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ θα αυξήσει τις πιθανότητες για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. «Οταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε δανειστική βιβλιοθήκη στον Αγιο Γερμανό, μας αποθάρρυναν, “αυτό είναι δουλειά της πολιτείας, εσείς δεν θα αντέξετε ούτε έξι μήνες”», θυμάται η κ. Scheiner, «συνεχίζουμε, όμως, να λειτουργούμε με επιτυχία έπειτα από δώδεκα χρόνια».

http://news.kathimerini.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x