Repo(we)r Greece  σε 14 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα βασικά συμπεράσματα

Repo(we)r Greece σε 14 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα βασικά συμπεράσματα


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Το RepowerGreece έχει ήδη συμπληρώσει 18 μήνες συνεχών δράσεων και είναι πλέον φανερό από την μέχρι τώρα πορεία του, ότι μία εκστρατεία δημόσιας διπλωματίας που θα προβάλλει μέσα από γόνιμες συζητήσεις σε διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα, δεξαμενές σκέψεως και μέσα επικοινωνίας, ιστορίες και μετρήσιμα στοιχεία για την Ελλάδα που προχωράει μπροστά, αποτελεί σημαντικό όπλο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και την αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων.

Όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση: “Στόχος του πρόσφατου προγράμματος συζητήσεων σε 14 πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να προσκαλέσουμε φοιτητές και καθηγητές όχι να ακούσουν για

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

την Ελλάδα αλλά να καταθέσουν τις δικές τους, συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από τις προσωπικές τους γνώσεις και εμπειρίες, είτε σε μορφή συγκεκριμένων παρουσιάσεων (8 ανά εκδήλωση) είτε μέσα από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Οι προτάσεις είχαν στόχο να προσφέρουν πρακτικές και ρεαλιστικές λύσεις, βασισμένες στην κεφαλαιοποίηση των θετικών χαρακτηριστικών που διαθέτει η Ελλάδα, και απέδειξαν το ενδιαφέρον που υπάρχει για την χώρα μας, όχι μόνο επιφανειακά ή αποστασιοποιημένα, αλλά μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή σε μία ευρύτερη προσπάθεια διαμόρφωσης προοπτικών που απαιτούσε έρευνα, προετοιμασία και συνεργασία ομάδων είτε φοιτητών, είτε καθηγητών.

Τα θέματα που ανεδείχθησαν ήταν πολλά, από την έλλειψη σωστής και σφαιρικής απεικόνισης αναφορικά με την πραγματική κατάσταση στην χώρα μας, το έλλειμμα συνομιλητών, αναφορικά με προτάσεις και ενέργειες αρωγής, τεχνικής υποστήριξης ή ακόμα και επιχειρηματικότητας, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία, την εκπαίδευση και την υγεία, μέχρι την πολυδιάστατη αξιοποίηση του πραγματικού εθνικού μας κεφαλαίου που είναι οι άνθρωποι.”

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Στα βασικά συμπεράσματα από το κύκλο συζητήσεων ξεχωρίζουν:

  • Η ανάγκη σωστής και σύγχρονης προσέγγισης αναφορικά με την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης (ομογενείς, φίλοι, επικριτές), μία προσπάθεια που όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο έργου/project για κάποιον “ειδικό” ή “φίλο”.
  • Η ανάγκη αξιοποίησης της θετικής διάθεσης και του ενδιαφέροντος για τις προσπάθειες που γίνονται για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά μέσα από προτάσεις και δράσεις, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και να μην αγνοήσουμε.
  • Ο έντονος σκεπτικισμός αναφορικά με το πολιτικό περιβάλλον, τους “ηγέτες” μας και την ικανότητά τους – ακόμα και σήμερα – να λαμβάνουν αποφάσεις με άξονα την κοινή λογική, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των πολιτών και την αντιμετώπιση των χρόνιων αγκυλώσεων και αστοχιών ξεπερνώντας την μονοδιάστατη ικανοποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης ή την επίτευξη κομματικών στόχων.
  • Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή φοιτήτριας από το NYU που αναρωτήθηκε γιατί ακόμη και σήμερα ανεχόμαστε ένα βιτριολικό ή αόριστο λεξιλόγιο αντί μετρήσιμων προτάσεων που θα επιτρέψουν στο εκλογικό σώμα να σταθεί στο ύψος τους δικαιώματος που μας παρέχει η δημοκρατία.
  • Αντίστοιχα, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και ερωτηματικά σχετικά με την αδυναμία αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών ζητημάτων στον χώρο της δικαιοσύνης, της ευνομίας και της δημιουργίας ενός σύγχρονου και ξεκάθαρου νομικού πλαισίου επιχειρηματικότητας και κυρίως, φορολογίας.
  • Η ανάγκη να διατηρηθεί η στόχευση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας στην δημιουργία ενός καλύτερου αύριο μέσα από έργα και πράξεις όπως αντανακλάται από τις Repower Ιστορίες, ένα αύριο που πέρα από την αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία και σημασία της Ελλάδος, πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ικανότητες που έχουμε και τα επιτεύγματα που μπορούμε να φτιάξουμε — “μπορούμε να θαυμάζουμε και να τιμούμε την Ελλάδα για όσα ήταν κάποτε αλλά θα την στηρίξουμε για αυτά που μπορεί να γίνει” μας είπαν.
  • Τέλος, είναι σαφές τόσο από τις παρουσιάσεις όσο και από τις συζητήσεις που έγιναν, ότι η εμμονή μεγάλου μέρους από τον χώρο της πολιτικής, της ενημέρωσης και του συνδικαλισμού να αναλώνονται σε ζητήματα που ανήκουν στο χθες, στρέφουν μακριά από την χώρα μας στελέχη οργανισμών, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, πετυχημένους ομογενείς 3ης ή 4ής γενιάς και κυρίως τους νέους – αυριανούς πρωταγωνιστές. Όπως ανέφεραν νέοι φοιτητές, “όλοι μας έχουμε πρόβλημα και όλοι μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, είμαστε χρεωκοπημένοι, είτε βρισκόμαστε στην Καλιφόρνια, στο Κάιρο ή την Βαρκελώνη. Αν δεν είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες να αλλάξουν δομικά συστημικά ζητήματα που καθορίζουν το αύριο της χώρας τους, πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε εμείς?”

 

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x