ΕΥΡΗΜΑΤΑ. «Αρχαιολογικοί χρόνοι στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν δικαιολογούνται», σχολίασε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λ. Μενδώνη σε πρόσφατη επίσκεψή της στα εργοτάξια του μετρό Θεσσαλονίκης. Μια σειρά παραγόντων (βροχή κ.λπ.) καθυστερούν τη διαδικασία για την τεκμηρίωση των ευρημάτων από τον 3ο π.Χ. ώς τον 19ο αιώνα. Ηδη οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων έχουν καλύψει έκταση 11.000 τ.μ. η οποία έφερε στο φως 1.494 τάφους των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από το δυτικό και ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, ακίνητα ευρήματα των παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και 18.286 αντικείμενα.
Η ανασκαφική δραστηριότητα το 2009 ήταν μικρή (80 τάφοι με 500 κτερίσματα), αλλά στις αποθήκες της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ βρίσκονται 4.500 πήλινα αγγεία, μυροδοχεία, νομίσματα κ.ά., με σημαντικότερα τα οκτώ ολόχρυσα στεφάνια και περίτεχνα μακεδονικά κοσμήματα. Η 9η ΕΒΑ έχει συγκεντρώσει 13.786 αντικείμενα κυρίως κεραμική και νομίσματα. Τα ευρήματα συντηρούνται στο οθωμανικό «Λουτρό Φοίνιξ» για να μεταφερθούν στο Χαμζά Μπέη Τζαμί (Αλκαζάρ) όπου θα εκτεθούν μόνιμα.
«Η εμπειρία της Αθήνας έδειξε ότι από τα ακίνητα ευρήματα ελάχιστα διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν κατά χώραν, περισσότερα μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις, πολλά καταχώθηκαν κι ακόμη περισσότερα αποφασίστηκε να διαλυθούν επιτόπου, φυσικά με τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ. Αντίστοιχα εξελίσσεται η πρακτική και στη Θεσσαλονίκη», διευκρίνισε χθες η προϊσταμένη της 9ης ΕΒΑ Μελίνα Παϊσίδου σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ για τα ζητήματα που προκύπτουν από το μετρό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Γιωτα Mυρτσιωτη