Πράσινα κτήρια | Από την εξοικονόμηση ενέργειας στον μηδενικό αντίκτυπο

Πράσινα κτήρια | Από την εξοικονόμηση ενέργειας στον μηδενικό αντίκτυπο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τα “πράσινα κτήρια” είναι δομικά έργα που “συμμορφώνονται” με αειφόρες πρακτικές κατά τον κύκλο ζωής τους: από την κατασκευή και τη λειτουργία, έως τη διατήρηση, την ανακαίνιση και την κατεδάφιση. Η ιδέα της πράσινης δόμησης γεννήθηκε στη δεκαετία του 1970 και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετά δημοφιλής καθώς η ατζέντα του περιβάλλοντος έρχεται σε πρώτο πλάνο, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα πράσινα κτήρια καταναλώνουν λιγότερο νερό, εξοικονομούν ενέργεια και φυσικούς πόρους, παράγουν λιγότερα απορρίμματα και παρέχουν ελεύθερους χώρους στους ενοίκους. 

Στόχος τους είναι η αντιστάθμιση του αρνητικού αντίκτυπου των αστικών κτηριακών και άλλων υποδομών στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πόσο πράσινο είναι το κτήριό σας;

Ολοένα και περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς υιοθετούν την έννοια και την πρακτική της πράσινης δόμησης με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οργανισμοί αξιολόγησης και θέσπισης κριτηρίων. Για παράδειγμα, το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στις , το Building Research Establishment Environmental Assessment Method στη Βρετανία και το Green Building Index στη Μαλαισία είναι φορείς που αξιολογούν τον βαθμό κάλυψης των κριτηρίων πράσινης δόμησης σε ένα κτήριο.

Μεταξύ άλλων αξιολογείται η προστασία του περιβάλλοντος χώρου, η διαχείριση των υδάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση αειφόρων υλικών δόμησης και η υγεία των χρηστών του κτηρίου.

Παράλληλα, τα κριτήρια της πράσινης δόμησης κωδικοποιούνται σε ρυθμιστικά πλαίσια όπως ο Διεθνής Κώδικας Πράσινης Δόμησης (International Green Construction Code).

Ο αγώνας για την πράσινη δόμηση


Διάφορες χώρες θεσπίζουν νόμους και κίνητρα “πρασινίσματος” των κτηρίων, τόσο στις και στην ΕΕ, αλλά και στην Κίνα και στην οι οποίες φιλοδοξούν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες (και) σε αυτό τον τομέα.

Μέχρι στιγμής στην κορυφή της πράσινης δόμησης βρίσκονται ανεπτυγμένες χώρες όπως οι , η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Κι αυτό γιατί, οι ανεπτυγμένες χώρες κατέχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς χρηματοδότησης για την υιοθέτηση ακριβών, ανερχόμενων τεχνολογιών, όπως οι πράσινες στέγες, ειδικές μονώσεις και τα φωτοβολταϊκά που ενσωματώνονται σε κτήρια (building-integrated photovoltaics).

Κτήρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 (Net-Zero Buildings)

Τα κτήρια κτήρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 είναι κατασκευές με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αποτελούν τη νέα τάση στην πράσινη δόμηση.

Η εν λόγω τεχνολογία απευθύνεται τόσο σε απαιτητικούς καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα είναι η Σιγκαπούρη που δοκιμάζει την υιοθέτηση κτηρίων μηδενικού αντικτύπου σε όλη τη χώρα, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων.

Στην ανάπτυξη των κτηρίων μηδενικού αντικτύπου συμβάλλει και η ακαδημαϊκή έρευνα που αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση των υπαρχουσών μεθόδων.

econews

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x