Όταν κλέβει το παιδί..

Όταν κλέβει το παιδί..


0 0 ψήφοι
Article Rating

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται: «Τι να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί μου κλέβει»; Φόβος, θυμός, σύγχυση είναι μόνο κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργηθούν μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που υπάρχει κάποιος/α έφηβος/η που κλέβει; Υπάρχουν ευτυχώς, τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει μια επικίνδυνη συμπεριφορά. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους όμως που μπορεί να κάνουν έναν έφηβο/η να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. 

Γιατί κλέβουν οι έφηβοι;

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ένας λόγος – που ίσως φαίνεται περίεργος – είναι ότι ορισμένες φορές οι έφηβοι κλέβουν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα υποστούν συνέπειες. Ότι θα καταφέρουν να γλυτώσουν. Θέλουν κάτι, το θέλουν τώρα και πιστεύουν ότι είναι αρκετά «έξυπνοι» ή αρκετά «τυχεροί» ώστε να γλυτώσουν.

Πριν βιαστούμε να πούμε: «Τι ανωριμότητα», μπορούμε να σκεφτούμε μια ανάλογη συμπεριφορά που βρίσκουμε ανάμεσα στους ενηλίκους: «Δεν φοράω κράνος»,  «Τρία ποτηράκια ήπια, σιγά μη συμβεί κάτι τώρα», «Δεν θα βάλω ζώνη στο παιδί, δύο τετράγωνα παρακάτω θα πάω». Σας θυμίζει κάτι; Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον/στην έφηβη.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να δέχεται πίεση από τους φίλους ή τις φίλες της. «Το κάναμε εμείς, οπότε είναι η σειρά σου». Πολλοί έφηβοι στην προσπάθεια τους να «χωρέσουν» σε μία παρέα μπορεί να κάνουν πράγματα τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες,  δεν θα επέλεγαν ποτέ.


Κάποιοι έφηβοι καταφεύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καταπολεμήσουν διάφορα συναισθήματα που έχουν.

Κάποιοι κλέβουν για λόγους εκδίκησης π.χ ένα συμμαθητή τους ο οποίος τους «κάρφωσε» στον διευθυντή του σχολείου.

Τέλος, ένας ακόμα λόγος είναι το ότι το παιδί μπορεί να νοιώθει ότι στερείται πράγματα. Αν προσπαθείτε να ελέγξετε το παιδί σας π.χ στερώντας του χαρτζιλίκι «για να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα» μπορεί εκείνο να κλέψει γιατί έχει κάτι ανάγκη.

Αν λόγω οικονομικών προβλημάτων είστε αναγκασμένοι να δίνετε λιγότερα στο παιδί σας, εξηγήστε τους λόγους που το κάνετε αλλά ταυτόχρονα ζητήστε του, αν έχει ανάγκη από κάτι να απευθυνθεί σε σας, ώστε να βρείτε τρόπους από κοινού να το αποκτήσει.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτα απ΄όλα ψυχραιμία! Προσπαθήστε να εξερευνήσετε τους λόγους που οδήγησαν το παιδί στο να πάρει κάτι που δεν του ανήκει. Αφιερώστε χρόνο και κουβέντα στο παιδί σας ώστε να δείτε από την πλευρά του παιδιού τι το έσπρωξε να κάνει αυτή την επιλογή. Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται.

Έπειτα, ενημερώστε το παιδί ότι, αν αντιληφθείτε ότι θα ξαναπάρει κάτι το οποίο δεν του ανήκει θα υπάρξουν συνέπειες και προσδιορίστε τις εκ των προτέρων.  Για παράδειγμα κάποιοι γονείς μπορεί να πουν: « Αν κλέψεις ξανά και πέσει στην αντίληψη μου, θέλω να γνωρίζεις ότι δεν πρόκειται να σε καλύψω και θα απαιτήσω από σένα να επιστρέψεις τα χρήματα ή τα αντικείμενα από εκεί που τα πήρες».

Εξηγήστε στο παιδί ότι οι συνέπειες που θα θέσετε, δεν είναι μία πράξη τιμωρίας εκ μέρους σας αλλά μία πράξη αγάπης. Το αγαπάτε τόσο , που δεν θα το αφήνατε να φέρεται με έναν τέτοιο επικίνδυνο τρόπο στον εαυτό του.

Αποφύγετε τα κηρύγματα και τις υπερβολές. Η φράση: «Εμείς δεν είχαμε ποτέ κλέφτες στην οικογένεια μας» ή «Μας ντρόπιασες» ή «Θα φύγεις από το σπίτι αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο» φέρνουν μ ό ν ο αντίθετα αποτελέσματα.

Πριν φθάσουμε «εκεί»

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση θα χρειαστεί να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας στις καινούριες ανάγκες του εφήβου. Περάστε χρόνο μαζί , μοιράστε άφθονα αγάπη, αγκαλιές, φιλιά , χαμόγελα και διάθεση για επικοινωνία.  Ακόμα και αν το κλίμα μέσα στο σπίτι «λόγω εφηβείας» είναι κάπως …εκρηκτικό μη φοβάστε!

Θυμάστε εκείνο το γλυκό παιδάκι που σας κοίταγε στα μάτια και σας έλεγε: «Σ’ αγαπώ», «Είσαι ο καλύτερος μπαμπάς και μαμά», «Φίλα με να περάσει», «Βάλε με για ύπνο»; Αυτό το παιδάκι δεν έχει χαθεί. Είναι κλεισμένο μέσα στο έφηβο παιδί μας, που παλεύει να βρει την ταυτότητα του και το στίγμα του σε αυτό τον κόσμο. Δουλειά μας είναι να του διδάξουμε κατάλληλους και δημιουργικούς τρόπους ώστε να τα βγάλει πέρα, με όσο το δυνατό  πιο δημιουργικούς τρόπους!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής ς
Τηλ. 6972.076.562
www.understanding-self.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x