Ακου μιά ιστορία για ένα κορίτσι που πήγε στο Λονδίνο να σπουδάσει όταν ήταν 17 χρονών γραφικές τέχνες και σχεδιασμό προιόντων, πήρε το πτυχίο τη , πήρε και το μεταπτυχιακό της στο βιομηχανικό σχέδιο, δούλεψε, βαρέθηκε σε δουλειές χωρίς ίχνος προσωπικής έκφρασης για τρία χρόνια, ταξίδεψε στη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ, έκανε ιστιοπλοία στον Ειρηνικό, σκέφτηκε και αποφάσισε να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της και να ασχοληθεί με κάτι τελείως διαφορετικό.
(Σου θυμίζει κάτι από τη νιότη σου; Ησουν κι’ εσύ λίγο έτσι, όταν έψαχνες να βρείς ποιός είσαι και τί κάνεις;)
Η Μαριάννα Κολοκοτρώνη λοιπόν, που κατάγεται από τη Σπάρτη, βρίσκεται μετά απ’ όλα αυτά στο Λονδίνο ακόμα. Μόνο που αυτή τη φορά τη συναντώ στο φημισμένο Borough Market της βρεττανικής πρωτεύουσας (που πουλάει γκουρμέ γαστρονομικά προιόντα), στο δικό της μικρό περίπτερο με την επωνυμία OLIVEOLOGY.
Στον πάγκο της που είναι γεμάτος με μικρούς κομψούς τενεκέδες με ελαιόλαδο, ελιές, βάζα με εκλεκτό μέλι και τσάι από φύλλα και λουλούδια ελιάς, κυματίζει μιά μικρή ελληνική σημαία: αυτό ήταν εξάλλου και το διαβατήριό της για να μπορέσει να εκθέσει τα προιόντα της στο απαιτητικό Borough Market, που ανοίγει τις πόρτες τους σε καινούργιους εκθέτες μόνο εάν έχουν κάτι μοναδικό να πουλήσουν, κάτι διαφορετικό από τους ήδη υπάρχοντες.
Και η Μαριάννα είχε: δίπλα σε Ιταλούς, Ισπανούς ακόμα και … Κροάτες ελαιοπαραγωγούς, η Μαριάννα παρέταξε το ελληνικό έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι, τις ελληνικές ελιές και το μέλι της. Και η πόρτα του Borough market άνοιξε για εκείνην ακριβώς πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, μετά έξι μήνες συνεντεύξεων, αναμονής και ελέγχου των προιόντων της από πάνελ γευστιγνωστών! Οχι, δεν ήταν εύκολο: η εταιρία της είχε ξεκινήσει πρίν τρία χρόνια και της πήρε έξι μήνες να τελειοποιήσει τη φίρμα της, τις ετικέτες της, τη συσκευασία και την ιστοσελίδα της “με τη βοήθεια της φίλης και εκπληκτικής γραφίστρια Μαίρη Ικονιάδου”.
Εκτοτε η Μαριάννα τρέχει και δεν προλαβαίνει. Βρίσκεται τρείς μέρες στην αγορά αυτή και τις υπόλοιπες ασχολείται με την χονδρική, προσπαθώντας να διοχετεύσει τα εκλεκτά προιόντα της σε εστιατόρια και καταστήματα βιολογικών προιόντων, με τις παραγγελίες, τον σχεδιασμό των δικών της συσκευασιών, με τα mail, τις εισαγωγές των προιόντων, τις δημόσιες σχέσεις, όλα μα όλα περνούν από τα χέρια αυτής της κοπέλλας που πέρασε χρόνια διαβάσματος και γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο για να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά με χαρά αλλά και αυτοπεποίθηση. Η Μαριάννα έμαθε τα πάντα γύρω από το λάδι για να μπορεί να εκπαιδεύσει τους πελάτες της και να τους πείθει για την αξία των προιόντων της.
Αν και προέρχεται από οικογένεια με δικές της ελιές στην προσπάθειά της να επιλέξει το καλύτερο και να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα για την εταιρία της επέλεξε να συνεργαστεί με ένα προσεκτικό παραγωγό της Σπάρτης, τον κ. Σακελαρόπουλο, έναν “γευσιγνώστη με πολύ φαντασία”, όπως τον περιγράφει η ίδια. Ο κ. Σακελαρόπουλος που εξάγει στη Γαλλία και στην Γερμανία το λάδι και τις ελιές του έχει περί τις 2.000 ρίζες από τη Κορωνέικη ποικιλία (που παράγει το λάδι) και τη Καλαμών (για τις βρώσιμες ελιές). Εκθλίβει τις ελιές του με … υπερβολικά ψυχρή έκθλιψη στους 17 βαθμούς Κελσίου περίπου (ενώ και μόνο 27 απαιτούνται για να ονομάζεται ένα λάδι έξτρα παρθένο).
Από μικρή είχε το πάθος με το μαγείρεμα, τα υλικά και τις γεύσεις και αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματική ρότα ” και για να νιώθει λίγο πιό κοντά στην Ελλάδα, αφού μάλλον δεν το βλέπει να γυρίζει”…
Τα εκλεκτά της ελαιόλαδα είναι συσκευασμένα σε τενεκέδες που αφ’ ενός προσωπικά πιστεύει ότι είναι η καλύτερη συσκευασία και αφ’ ετέρου ήταν ένας ακόμα λόγος για να πεισθεί η διοίκηση του Borough Market ότι η Μαριάννα όντως έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στους επισκέπτες της αγοράς. Ποιός θα το περίμενε, ο ταπεινός καθ’ ημάς τενεκές του λαδιού να είναι … product differentiation statement!
Ενδιαφέρον μου προκαλεί ένα τσάι από βιολογικά, αψέκαστα, νεαρά φύλλα ελιάς και η Μαριάννα χαρούμενα μου εξηγεί ότι είναι το πιό δημοφιλές της προιόν προσφέροντάς μου μιά κούπα να δοκιμάσω : είναι ένα απαλό ρόφημα, σαν ένα ελαφρύ πράσινο τσάι που -όπως μαθαίνω- συμβάλλει πολύ στη μείωση της χοληστερίνης, της υψηλής πίεσης και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Στην Αγγλία πουλιέται και σε σταγόνες, χωρίς φυσικά να έχει καμμία απολύτως σχέση με το ρόφημα που φτιάχνεται από τα πρώτα ανοιξιάτικα φύλλα και λουλουδάκια ελιάς. Μιά μικρή κουταλιά διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό είναι υπερ-αρκετή για να ζεσταθούμε λίγο αυτό το κρύο λονδρέζικο πρωινό…
Τα ελαιόλαδα στον πάγκο του Oliveology ξεκινούν από 13 λίρες για 750 ml και φτάνουν μέχρι τις 40 λίρες για … 350ml ενός εκλεκτού λαδιού από κοινή έκθλιψη ημι-ώριμων ελιών με μήλο, καρύδια, κανέλα, μέλι , λεμόνι και φασκόμηλο , ένα λάδι που όταν το δοκιμάζω θέλω αμέσως να το χρησιμοποιήσω σε μιά ολόφρεσκη σαλάτα του χειμώνα, η γεύση του είναι τόσο πλούσια σε αρώματα και τόσο… χμ… british? Αυτό εξάλλου προτίμησε και ο ηθοποιός Jude Law όταν σταμάτησε στο πάγκο της Μαριάννας ένα Σάββατο πρωί με τα παιδιά του…
Ένα λάδι που ταιριάζει στα γούστα των Άγγλων που προτιμούν το πιπεράτο ιταλικό ελαιόλαδο…
Άλλο μοναδικό της προιόν οι ελιές αρωματισμένες με ούζο που εξαντλήθηκαν αμέσως!
Οι ελιές αρωματισμένες με ούζο εξαντλήθηκαν…
Οταν την ρωτώ ποιά τελικά είναι η διαφορά ανάμεσα στα ισπανικά, τα ιταλικά και τα ελληνικά ελαιόλαδα, η Μαριάννα χωρίς πάθος με προτρέπει να τα δοκιμάσω όλα και να διαλέξω εκείνο που μου ταιριάζει περισσότερο για το κάθε πιάτο μου, για το γούστο μου. Ναί, το ιταλικό λάδι είναι πιό πιπεράτο και οι Βρεττανοί το ζητούν γιατί έχει και τόσο πολύ διαφημιστεί γι’ αυτή του την ιδιότητα από τη τηλεόραση και τις εκπομπές μαγειρικής. Αλλά κάθε λάδι είναι ξεχωριστό, άλλο λάδι θα διαλέξεις για να βάλεις πάνω στη φέτα σου και άλλο για ένα καλοψημμένο ψάρι, για άλλη χρήση είναι το λάδι από άγουρες ελιές και άλλη από πολύ ώριμες…
Είπαμε : η Μαριάννα είναι γευσιγνώστρια ελαιόλαδου, είναι η Μαριάννα OLIVEOLOGY!
To Borough Market λειτουργεί κάθε Πέμπτη 11-5 μμ, Παρασκευή 12-6 μμ και Σάββατο 8πμ-5μμ. Τις άλλες μέρες και ώρες μπορείτε να βρείτε τη Μαριάννα Κολοκοτρώνη στο [email protected] και στο www.oliveology.co.uk.
http://www.fe-mail.gr via http://www.ellinikoproion.gr
Πηγή: Καλά Νέα