Ιστορικόν
«Θήτες» στην αρχαία Ελλάδα ήταν μισθωτοί γεωργοί, δουλοπάροικοι , χωρικοί ή εργάτες που εστερούντο γης και καλλιεργούσαν τα χωράφια των πλουσίων ή εργάζονταν στις δουλειές τους. Οι Ρωμαίοι τους ονόμασαν «προλεταρίους» .Να σημειωθεί ότι οι θήτες ήταν σε χειρότερη μοίρα και αυτών των δούλων, οι οποίοι είχαν την προστασία του αφέντη και του οίκου. Η ρήση του Μάρξ ότι «όλη η ιστορία είναι η πάλη των τάξεων» είναι σήμερα ξεπερασμένη. Παρά ταύτα το ΚΚΕ συνεχίζει να πρεσβεύει ακόμη την ξεπερασμένη αυτή θεωρία.
Ανάλυση
Οι σημερινές μεταβιομηχανικές κοινωνίες δεν αντιστοιχούν στη διπολική κοινωνία του Μαρξ, ήτοι των προλεταρίων και των αστών. Είναι «μεταταξικές» ή «υπερταξικές» κοινωνίες . Παρά ταύτα σήμερα το χάσμα μεταξύ της ολιγαρχίας του πλούτου και της πλειοψηφίας της κοινωνίας έχει επικίνδυνα βαθύνει. Συνεχώς αυξάνουν οι θήτες και απόκληροι της κοινωνίας που πετιούνται σαν υποπροϊόντα της μεταβιομηχανικής εποχής της «πληροφορικής» στο περιθώριο , σαν εντελώς άχρηστοι. Η ανισότητα μεταξύ της ολιγαρχίας του πλούτου και της τάξεως των σύγχρονων θητών (ανέργων, ανειδίκευτων, μεταναστών, χαμηλοσυνταξιούχων, άστεγων , ανασφάλιστων, ατόμων με αναπηρία κλπ) αυξάνει ραγδαία καθώς αυξάνει η άνιση κατανομή του πλούτου.
Όσο υπήρχε η ανάπτυξη και αυξανόταν το βιοτικό επίπεδο , η τάξη των θητών δεν εμφανιζόταν στα μάτια της κοινωνίας διότι μπορούσε να επιβιώνει μέσα από την κοινωνική πρόνοια και τους διαύλους αλληλεγγύης . Με το ξέσπασμα όμως της οικονομικής κρίσεως οξύνθηκαν κατακόρυφα τα προβλήματα των θητών , σε βαθμό ώστε έγιναν ορατά στους δρόμους και στις πλατείες. Η Πολιτεία σήμερα δηλώνει αδυναμία να τους περιθάλψει, όπως στο παρελθόν. Επομένως μπορεί να πέθανε το παραδοσιακό προλεταριάτο , στο οποίον ακόμη αναφέρεται το ΚΚΕ( εργατική τάξη) αλλά γεννήθηκε μια πλατιά μάζα νέων πολυπληθέστερων θητών . Αυτοί μέχρι πρότινος λογίζονταν ως μικροαστοί (επαγγελματίες, βιοτέχνες, υπάλληλοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) οι οποίοι λόγω των μέτρων λιτότητος που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές, το ΔΝΤ και η Ε.Ε κατρακύλησαν, άλλοι στην τάξη των θητών και άλλοι στην τάξη των νεόπτωχων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στους νέους δυσβάσταχτους και επαχθείς όρους (βαριά φορολογία, χαράτσια, τέλη κυκλοφορίας κλπ) που θέτει η Πολιτεία των μνημονίων στους πολίτες για να θεωρούνται νομοταγείς και φορολογικά συνεπείς. Αυτών των νέων τάξεων, ήτοι των θητών και νεόπτωχων , δεν επιδιώκεται καν η συναίνεση από την Πολιτεία, διότι οι εντολές έρχονται έξωθεν από τα κέντρα της ολιγαρχίας του πλούτου. Δεν απαιτείται κοινωνική συναίνεση διότι έχει ανατραπεί η Δημοκρατία, ο διάλογος και έχουν κονιορτοποιηθεί τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων θητών
Οι θήτες χαρακτηρίζονται από έλλειψη κοινωνικής οργάνωσης, είναι εκτός του κοινωνικού ιστού, εκτός τάξεως, εκτός κομματικής τοποθετήσεως, δεν ελπίζουν τίποτα, μπαινοβγαίνουν στο σύστημα όσο τους έχει ανάγκη ή για να λάβουν κάποιο βοήθημα, μένουν γενικώς απαθείς και ανενεργοί, δεν συμμετέχουν στις κοινωνικές αντιθέσεις , είναι έξω από το κοινωνικό κράτος, από το σύστημα υγείας, τα ΜΜΕ τους προβάλλουν μόνον για να φοβίσουν τους εργαζομένους, παρακολουθούνται όμως από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας για τον φόβο των «Ιουδαίων».
Οι σύγχρονοι θήτες είναι συμβολικά ανύπαρκτοι, αφού ως αρνούμενοι την κοινωνία και το διεφθαρμένο κράτος που τους έχει απαρνηθεί καθίστανται ένοχοι όχι για αυτό που είναι αλλά για αυτό που δεν είναι, δηλαδή ευυπόληπτοι και «νομοταγείς» (=φορολογικά συνεπείς ) πολίτες. Ακόμη και διότι εξάγουν την μιζέρια τους διεθνώς από τα κανάλια της τηλεόρασης. Το κράτος τους θεωρεί ως εξωκοινωνικές μορφές και υπαίτιους , ενοχλητικούς και απορριπτέους , κάτι δηλαδή σαν «παράσιτα», διότι δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν με την αστική τάξη στην πρόοδο . Επομένως βλάπτουν όχι με αυτό που λένε ή αυτό που πράττουν, αλλά με αυτό που «είναι».
Στόχος η Μεσαία Τάξη
Σήμερα γίνεται μια συντονισμένη επίθεση για την προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξεως. Πολλοί ως τώρα συνεπείς πολίτες οδηγούνται με κατοχικούς νόμους της Τρόικα στις φυλακές για χρέη προς το δημόσιο, χρεοκοπούν παλαιά καταστήματα, ενώ τα ακίνητα των ιδιωτών γίνονται εύκολη λεία της εφορίας και των τραπεζών .
Οι νέοι θήτες είναι το φυσικό «αναλώσιμο» υποπροϊόν της κοινωνίας μας , μιας κοινωνίας του αστρονομικού πλούτου και της αφάνταστης χλιδής από την μια μεριά και από την άλλη των προλεταρίων και αυτών που βαδίζουν ολοταχώς προς την προλεταριοποίηση των εξ αιτίας της εισβολής των πολυεθνικών.
Στο μέσον μια ασταθής τάξη μεσοαστών ακόμη και μερικών μεγαλοαστών –πρώην πλουσίων που δεν γνωρίζουν αν αύριο θα τους αφαιρεθεί ο πλούτος με κάποια αυθαίρετα και ανελεύθερα μέτρα και θα μείνουν και αυτοί στην ψάθα.
Το ευτύχημα στην Ελλάδα ότι είναι ισχυρός ο θεσμός της οικογενείας και μπόρεσε να περιθάλψει το 1,5- 2 εκατ. ανέργους, με τις απώλειες φυσικά σεβαστού αριθμού που μετανάστευσαν προς ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό και εκείνων που αυτοκτόνησαν για να δώσουν τέλος στην δεινή τους οικονομική κατάσταση.
Κυβέρνηση –Βουλή – Κόμματα εντολοδόχοι της Τρόικα
Τα κόμματα έχουν πάψει να είναι φορείς νέων ρευμάτων, ιδεών και δράσεων για την αλλαγή και την χρηστή διαχείριση . Μετεβλήθησαν σε «συντεχνιακές συμμορίες» προς εξυπηρέτηση των μελών τους για την αναπαραγωγή του συστήματος και την διατήρηση της κομματοκρατίας. Μετά την επιβολή των μνημονίων Κόμματα και Βουλή έγιναν διακοσμητικά όργανα, περιφρονούν την λαϊκή εντολή και αρκούνται να επικυρώνουν τις έξωθεν εντολές .
Φυσικά οι πολίτες μετά την ανατροπή του πολιτεύματος της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που έχει συμβεί πήραν αποστάσεις από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα εν γένει. Αγανακτισμένος ο λαός ενώθηκε -ανεξαρτήτως κομματικής αποχρώσεως, τάξεως και άλλων διαφορών- κατέβηκε σύσσωμος στις πλατείες και ζήτησε την ανατροπή των μνημονίων που του επιβλήθηκαν χωρίς καν να ερωτηθεί . Τότε όμως το πολιτικό σύστημα ανησύχησε σφόδρα και με τα ΜΑΤ και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (Αποχαύνωσης) με χείμαρρο δακρυγόνων και ασφυξιογόνων αερίων και προβοκατόρων αναρχικών χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με πρωτοφανή αγριότητα (έχω προσωπική αντίληψη διότι ήμουν εκεί) Εκτοτε ο λαός δεν ξεχνά το διεφθαρμένο, ληστρικό, ξενόδουλο και προδοτικό πολιτικό σύστημα και το περιμένει στην γωνία.
Φταίνε τα Κόμματα Εξουσίας-Φταίει και η Αριστερά
Δεν είναι μόνον τα κόμματα εξουσίας που φέρουν ακεραία την ευθύνη για την παράδοση της χώρας στους ξένους τοκογλύφους. Φταίνε και τα μικρότερα κόμματα που δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην επερχόμενη καταστροφή. Ιδιαίτερα το ΚΚΕ έπαιξε -ως συνήθως- περίεργο , διασπαστικό και προδοτικό ρόλο σε πολλά θέματα , με τις ξεχωριστές πορείες-συγκεντρώσεις, τους ροπαλοφόρους, την εχθρότητα του προς τους αγανακτισμένους, τις απεργίες, το γκρέμισμα της παιδείας, την αρνητική στάση στα εθνικά θέματα , την στήριξη των λαθρομεταναστών και άλλα «λάθη» . Σε 30 χρόνια αναμένουμε να κάνει την αυτοκριτική του. Από την άλλη πλευρά η Αριστερά υπήρξε ανίκανη να επεξεργασθεί σχέδια και προτάσεις για έξοδο από την κρίση και επίλυση των προβλημάτων του λαού και της χώρας . Ακολούθησε την πεπατημένη της συντηρητικής και σοσιαλδημοκρατικής συμμορίας (ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ)
Επίλογος
Και όμως υπάρχει λύση με την εφαρμογή της Άμεσης Δημοκρατίας , την έξοδο από την Ε.Ε και το Ευρώ και την υιοθέτηση της Δραχμής. Τέλος με τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας εκ των αρίστων του Έθνους, την σύγκληση Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως για την σύνταξη νέου Συντάγματος και νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου για να βγούμε από την κρίση και να μπούμε στην ανάπτυξη .
*Αμφικτύων
12/ 3/ 2014
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε. α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
http://amphiktyon.blogspot.com