Σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Nature αστρονόμοι αποκαλύπτουν την πιο απτή απόδειξη που είχαμε μέχρι σήμερα, ότι μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα καταναλώνει ένα κοντινό αστέρι που είχε την ατυχία να έρθει πάρα πολύ κοντά σε αυτήν.
Μια προσομοιωμένη εικόνα που δείχνει αέριο από ένα παλιρροιακά τεμαχισμένο αστέρι να πέφτει σε μια μαύρη τρύπα
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που παρατηρούσε μόνο την καταστροφή των άστρων στα χέρια αυτών των σκοτεινών κολοσσών, η νέα έρευνα μπόρεσε να προσδιορίσει και το θύμα. Το αντικείμενο είναι ένα τεράστιο αστέρι πλούσιο σε ήλιο, που βρίσκεται περίπου 2,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας.
Η παρατήρηση αυτή έγινε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο αριθμό διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων. Η έρευνα είχε επικεφαλής την αστρονόμο Suvi Gezari, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) στη Βαλτιμόρη.
Η Κροάτισσα Suvi Gezari αναφέρει ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονται συνήθως σε πυρήνες των μεγάλων γαλαξιών, όπου απλά περιμένουν για το επόμενο γεύμα τους. Μόλις λοιπόν ένα αδέσποτο αστέρι έρθει πολύ κοντά στον ορίζοντα γεγονότων, ισχυρές βαρυτικές και παλιρροιακές δυνάμεις αρχίζουν να το σχίζουν, και τελικά το καταστρέφουν και το καταναλώνουν.
“Ένα τμήμα του άστρου πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα, ενώ το υπόλοιπο εκτινάσσεται μακριά με τεράστιες ταχύτητες. Βλέπουμε τη λάμψη από το αστρικό αέριο που πέφτει μέσα στη μαύρη τρύπα με την πάροδο του χρόνου,” λέει η Gezari στη νέα μελέτη.
“Είμαστε μάρτυρες επίσης της φασματικής υπογραφής του αερίου που εκτινάσσεται μακριά, που βρίσκουμε πως είναι ως επί το πλείστον ήλιο. Είναι σαν να έχουμε συγκεντρωμένα τα αποδεικτικά στοιχεία από μια σκηνή του εγκλήματος”, προσθέτει η ερευνήτρια, λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το θύμα ήταν ένα αστέρι με πυρήνα πολύ πλούσιο σε ήλιο.
Η Gezari και η ομάδα της έχουν διεξάγει πρόσφατα μια έρευνα σε περισσότερα από 100.000 αστέρια, χρησιμοποιώντας το δορυφόρο της NASA Galaxy Evolution Explorer (GALEX). Αυτό το διαστημικό σκάφος ερευνά το νυχτερινό ουρανό στα υπεριώδη μήκη κύματος.
Πηγή: Softpedia