«Δεν μ’ ενδιαφέρει πώς κινούνται, αλλά τι τους συγκινεί», είχε πει κάποτε για τους χορευτές της η θρυλική χορογράφος Πίνα Μπάους.
Τη φιλοσοφία της φαίνεται να ενστερνίζεται πλήρως η ομάδα σύγχρονου χορού Battery Dance Company (BDC), που προσγειώνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα μ’ ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους στις «βαλίτσες» της.
Το «Dancing to connect». Ενα δεκαήμερο πρότζεκτ στο οποίο καλούνται 100 μαθητές από δημόσια σχολεία της Αττικής να εκπαιδευτούν δίπλα σε καταξιωμένους χορευτές, ώστε να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις δικές του πρωτότυπες χορογραφίες στην ομώνυμη παράσταση που θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων
Μαθήματα αυτοπεποίθησης
«Αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει να ενδυναμώσει τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθησή τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα μαθήματα ανεκτικότητας, κατανόησης και σεβασμού για τη διαφορετικότητα, καθώς τα παιδιά καλούνται να συνεργαστούν με ανθρώπους από ετερόκλιτα πολιτισμικά περιβάλλοντα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ντάνιελ Σμιθ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων.
Η Battery Dance Company, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 παραγωγές παγκοσμίως, ενώ διοργανώνει σταθερά το μακροβιότερο φεστιβάλ χορού στην αμερικανική μητρόπολη (το τελευταίο, μάλιστα, υπό τον ευρηματικό τίτλο «Ινδικός χορός, μέσω Bollywood, από τη Ρωσία, κοντά στη Wall Street», συγκέντρωσε 10.000 άτομα). Ομως, κυρίως, η ομάδα του Τζόναθαν Χολάντερ δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα εκπαίδευσης, απευθύνοντας προγράμματα σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν συχνά πρόσβαση σε καλλιτεχνικά σεμινάρια. Σκοπός των προγραμμάτων είναι πάντοτε η αφύπνιση της δημιουργικότητας και η γεφύρωση των πολιτισμών μέσα από τη στενή συνεργασία για ένα κοινό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ «Dancing to connect» ξεκίνησε το 2006 από την Γκάνα, τις Φιλιππίνες και τη Δανία και έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 30 χώρες. Τώρα η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της BDC.
Πέντε χορευτές της θα συνεργαστούν με πέντε Ελληνες ομοτέχνους τους και ανά δυάδες θα επισκεφθούν πέντε σχολεία της πόλης (το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών, το 20ό Γυμνάσιο Αθηνών, το 46ο Λύκειο Αθηνών, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και το 3ο ΕΠΑΛ Πειραιά). Εκεί από τις 5 έως τις 13 Μαρτίου θα δουλέψουν σε εντατικά εργαστήρια με 20 παιδιά από κάθε σχολείο. Θα συζητήσουν μαζί τους για τις ανησυχίες τους, ώστε να προκύψουν από τους ίδιους τους μαθητές οι θεματικές. Επειτα οι χορευτές θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν το κινητικό υλικό τους και να συνθέσουν χορογραφίες 5-8 λεπτών, που θα παρουσιάσουν διαδοχικά στην παράσταση της 13ης Μαρτίου.
«Στη Στέγη, μέρος της αποστολής μας αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς θεωρούμε ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί παρακλάδι ενός καλλιτεχνικού προγραμματισμού, αλλά καίριο μέρος του.
Δικαίωμα στη ποιότητα
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν παιδιά από διαφορετικά σχολεία, παιδιά διαφορετικών αφετηριών, διαφορετικών οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, τα οποία θα κληθούν να συνεργαστούν. Μέσα από τέτοια προγράμματα έχει αποδειχθεί ότι χτίζουμε πολίτες που διεκδικούν το δικαίωμα στην τέχνη και στην ποιότητα ζωής», σημείωσε η διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Ποιο είναι το κριτήριο συμμετοχής των παιδιών; Ενα και μόνο: το ενδιαφέρον τους. Στο «Dancing to connect» δεν έχει καμία σημασία η προηγούμενη ενασχόληση των παιδιών με το χορό, ή το «ταλέντο» τους. Εδώ σκοπός είναι η έκφραση. «Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να βάλει το χορό μέσα στο σχολείο, στις σχολικές αίθουσες, κάτι που ενδεχομένως λείπει. Δεν αποσκοπεί να αντικαταστήσει τη σχολική διαδικασία, αλλά αντιθέτως να τη συμπληρώσει», δήλωσε σχετικά η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης, ενώ η Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, τόνισε: «Θέλουμε να προαγάγουμε την ανεκτικότητα και τη συνεργασία ως αντίδοτο στο θυμό και στη βία».
* Η παράσταση «Dancing to connect» (13 Μαρτίου) θα είναι ανοιχτή στο κοινό με κουπόνια που θα διανεμηθούν νωρίτερα την ίδια ημέρα από τα ταμεία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 213-0178000).
Πηγή: Καλά Νέα