Ο κόσμος των Μακεδόνων βασιλέων και βασιλισσών και το άμεσο περιβάλλον τους, θα ζωντανέψει από τις 7 Απριλίου στο Πανεπιστημιακό Μουσείο της Οξφόρδης, Ασμόλεαν, με μια έκθεση που φιλοδοξεί να αποτελέσει παράλληλα και έναυσμα επιστημονικού διαλόγου, στην καρδιά του κατεξοχήν διεθνούς κέντρου κλασικών σπουδών.
Από την «φωλιά» της βασιλικής δυναστείας, τις Αιγές προέρχονται τα 551 αντικείμενα, που θα βγούν για πρώτη φορά από το θησαυροφυλάκιο και τις αποθήκες του Μουσείου των Αιγών, για τις ανάγκες της έκθεσης στο Μουσείο Ασμόλεαν.
Πρόκειται για …..
ανασκαφικά ευρήματα της τελευταίας 20ετίας, που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός από 24 αντικείμενα τα οποία προέρχονται από την έκθεση των θησαυρών των βασιλικών τάφων.
Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι η επιλογή έγινε περισσότερο με κριτήρια ιστορικά παρά
αρχαιολογικά προκειμένου να φανεί η η ταυτότητα και η πολιτιστική εξέλιξη των Μακεδόνων, από τον μυθικό πρόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρακλή έως τον τελευταίο της γενιάς του, Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Αλέξανδρου και της Ρωξάνης, είπε σήμερα η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, διευθύντρια της ΙΖ Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Την έκθεση συνδιοργανώνει το ΥΠΠΟΤ, η ΙΖ ΕΠΚΑ και το Μουσείο Ασμόλεαν.
Τα εκθέματα και τα εποπτικά μέσα που επιστρατεύτηκαν για την έκθεση (βίντεο κ.λ.π.), θα αναδεικνύουν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης για τον βασιλιά, τον ρόλο του ως αρχιερέα, τις βασιλικές ταφές, τον ρόλο της γυναίκας στην μακεδονική Αυλή, τις βασίλισσες τις Πρωθιέρειες,το συμπόσιο, ως κεντρική εκδήλωση στη ζωή των Μακεδόνων και το ανάκτορο των Αιγών.
«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εδώ και συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο που έχει ανάγκη τις αξίες του ελληνικού Πολιτισμού » είπε σήμερα χαιρετίζοντας την έκθεση, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.
Η έκθεση «Hercules to Alexander the Great.Treasures from thw ancient capital of Macedon, a Hellenic Kindom in the Age of Democracy», θα διαρκέσει στο Μουσείο του Ασμόλεαν, έως τις 29 Αυγούστου
Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ