–
Τέσσερις ηφαιστειακές εκρήξεις που εκδηλώθηκαν σε τροπικές περιοχές γύρω στο 1300, είναι υπεύθυνες για την λεγόμενη “Μικρή Εποχή των Παγετώνων”. Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες, εξηγώντας πως μετά από τις εκρήξεις αυτές τεράστια σύννεφα θείου “έκρυψαν” τον ήλιο, με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση των αρκτικών θερμοκρασιών η οποία οδήγησε
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η μικρή εποχή των παγετώνων συνδέεται με τέσσερις ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν από το 1250 μέχρι το 1300 σε τροπικές περιοχές. Από αυτές απελευθερώθηκαν νέφη θείου στην ατμόσφαιρα, που όπως λένε οι ειδκοί “κράτησαν τον ήλιο μακριά από τη Γη, αντανακλώντας το φως του στο Διάστημα”.
” Για πρώτη φορά προσδιορίζεται ξεκάθαρα το ξεκίνημα της Μικρής Εποχής των Παγετώνων, τόσο χρονικά όσο και ως προς την αιτία του. Ταυτόχρονα, αναπτύξαμε ένα κατανοητό σύστημα ανάδρασης γύρω από τις κλιματικές συνθήκες, το οποίο μας επιτρέπει να εξηγήσουμε ότι η συγκεκριμένη παγωμένη περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ μεγάλο διάστημα” δήλωσε ο δρ. Γκίφορντ Μίλερ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, επικεφαλής της μελέτης.
Θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα κάτι ανάλογο;
Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων, ήταν μία περίοδος σφοδρού κρύου, κατά την οποία επικράτησε παγωνιά και χάος σε πολλές περιοχές του πλανήτη! Θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα κάτι τέτοιο, είναι το εύλογο ερώτημα; Τα τελευταία χρόνια κλιματολόγοι εξετάζουν με προσοχή αυτό το ενδεχόμενο.
Παλαιότερη έρευνα που είχε κάνει ομάδα Άγγλων και Γερμανών επιστημόνων από το Εργαστήριο Rutherford Appleton, το Πανεπιστήμιο του Reading και το Ινστιτούτο Ερευνών του Ηλιακού Συστήματος Max Planck, είχε υποστηρίξει ότι η πιθανότητα να επανεμφανιστεί στην Ευρώπη μια περίοδος παρόμοια με αυτή της Μικρής Εποχής των Παγετώνων, είναι της τάξης του 8%, αν και πολλοί είχαν διαφωνήσει τότε με μία τέτοια εκτίμηση. Οι ερευνητές δεν κινδυνολογούν αλλά παραδέχονται πως αν συνέβαινε θα ήταν ικανό να βάλει τη Γη στην… κατάψυξη για εκατοντάδες χρόνια, καλύπτοντας τον πλανήτη μας με τον τρόπο που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:
Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ