Ενα πάρκο που αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι Φυσική και μια έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία φιλοξενεί από τις 15 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης.
60 πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων παρουσιάζονται στην έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία
Στην πρώτη έκθεση που θα γίνει στο Τεχνοπάρκο δίνονται απαντήσεις σε 50 ερωτήματα, ανάμεσά τους: Πόσο κυριολεκτική μπορεί να γίνει η φράση «μια τρύπα στο νερό»;
Πόσο ζυγίζουμε σε κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος; Πώς λειτουργεί η περίφημη οπτική άρπα, το μουσικό όργανο με το οποίο ο Ζαν Μισέλ Ζαρ εντυπωσιάζει σε κάθε του συναυλία; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορεί να ανακαλύψει ο ίδιος ο επισκέπτης μέσα από τα διαδραστικά εκθέματα, που οργανώνονται σε έξι ενότητες: Παρατήρηση, Φαντασία, Περιέργεια, Πείραμα, Εμπνευση και Επινόηση.
«Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος είναι Φυσική και μπορεί να εξηγηθεί με βάση την επιστήμη αυτή», τόνισε ο πρόεδρος του «Νόησις», ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην πρύτανης Γιάννης Αντωνόπουλος.
Η δεύτερη έκθεση αφορά την αρχαία ελληνική τεχνολογία και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν 60 πιστά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων, που κατασκευάστηκαν με βάση τις γραπτές μαρτυρίες και τα ανασκαφικά ευρήματα.
Τα πρώτα εργαλεία, οι πρώτες ύλες, τα μηχανήματα με τα οποία κατασκευάστηκαν τα μεγάλα τεχνικά έργα, η σχέση της τέχνης με την τεχνολογία, οι πολεμικές μηχανές και τα ιατρικά εργαλεία είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα.
Οι δύο νέες εκθέσεις έρχονται να προστεθούν στο Εκθετήριο των Αυτοκινήτων, που ήδη λειτουργεί στο Μουσείο.
Από το Έθνος (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380 subid=2 pubid=5678881)