Του Πάνου Τριγάζη
Στις 18 Δεκεμβρίου τιμήσαμε την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρα των Μεταναστών και στις 20 Δεκεμβρίου την επίσης καθιερωμένη από τον ΟΗΕ «Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης».
Η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός κρίκος των δύο αυτών ημερών γιατί περισσότερο απ΄όλους τους συνανθρώπους μας εκείνοι που χρειάζονται περισσότερο την αλληλεγγύη μας, τις σκληρότατες τούτες μέρες που ζει ο ελληνικός λαός, είναι οι μετανάστες και ειδικότερα εκείνοι εκ των μεταναστών που έχουν βρεθεί στη ξενιτιά λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών, καταπίεσης και απόλυτης φτώχειας.
Χειρότερη μορφή της βίας η φτώχεια
Η μετανάστευση αποτελεί διεθνές φαινόμενο. Περίπου
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε ότι «η χειρότερη μορφή της βίας είναι η φτώχεια» κι αν υιοθετήσουμε την άποψη αυτή του μεγάλου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάρτυρα του αντιρατσιστικού αγώνα, τότε δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε τους μετανάστες από τους πρόσφυγες κι αυτό συνεπάγεται κοινό περιεχόμενο της αλληλεγγύης και προστασίας που δικαιούνται και οι δύο αυτές κατηγορίες των συνανθρώπων μας.
Πριν από χρόνια, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Γ.Σ. του ΟΗΕ είχε εγκρίνει για τις σχετικές εκδηλώσεις το σύνθημα «Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, είτε είναι γηγενείς, είτε αλλοδαποί.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αξία οικουμενική και αδιαπραγμάτευτη και δεν είναι τυχαίο ότι η Οικουμενική Διακήρυξη χαρακτηρίζει στο προοίμιο της τα ανθρώπινα δικαιώματα «θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».
Δυστυχώς, ο σημερινός κόσμος είναι ένας κόσμος γεμάτος με ανισότητες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει επιβληθεί παγκοσμίως η «δικτατορία των αγορών». Το ίδιο το διεθνές σύστημα βρίσκεται σε βαθειά κρίση, διότι ο ίδιος ο Χάρτης του ΟΗΕ παραβιάζεται βάναυσα από τους ισχυρούς και η σημερινή παγκόσμια τάξη χαρακτηρίζεται από την υποκρισία και την επιβολή δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο το οποίο τείνει να αντικατασταθεί από το «δίκαιο των ισχυρών».
Από τη σημερινή άδικη, άνιση, αντιδημοκρατική και άκρως εκμεταλλευτική διεθνή τάξη πηγάζει η επιδείνωση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό θα βρούμε τις έλλογες απαντήσεις στα ερωτήματα με τα οποία η ελληνική κοινωνία είναι αντιμέτωπη γύρω από το μεταναστευτικό. Και ας μην χάνουμε ούτε στιγμή από το οπτικό μας πεδίο όσα τραγικά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία δοκιμάζεται από πολέμους, ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις, κατοχές και ωμές καταπατήσεις δικαιωμάτων.
Είναι άραγε τυχαίο ότι η πλουσιότατη σε φυσικούς πόρους Μ. Ανατολή αποτελεί την πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης, η οποία απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων;
Ας σκεφτούμε, λοιπόν, καλύτερα όταν μιλάμε για τους μετανάστες ένα σύνθημα του αντιρατσιστικού κινήματος που λέει ότι «οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα έχουν προβλήματα» και ότι η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας με τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους είναι προς όφελος της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας. Αλλιώς, αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο για την κατάλυσή τους από τους κήρυκες του μίσους και τους νοσταλγούς του Χίτλερ.
Και επειδή συχνά επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο για εθνικά μας θέματα, ας μην ξεχνούμε ότι συστατικό του διεθνούς δικαίου είναι και οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και τους ρατσισμού και κάθε μορφής διακρίσεων.
Ο ΟΗΕ, του οποίου τη δημιουργία πριν 67 χρόνια, ήταν το επιστέγασμα της αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην οποία μεγάλη ήταν η συμβολή και του ελληνικού λαού , έχει μιλήσει ξεκάθαρα, με διεθνείς διασκέψεις και διεθνείς συμβάσεις, για τις αιτίες των σύγχρονων βίαιων μετακινήσεων πληθυσμών και για τα δικαιώματα των μεταναστών. Δεν θεωρεί τη μετανάστευση απειλή για τις αναπτυγμένες οικονομίες και κοινωνίες της Δύσης, όπως υποστηρίζουν οι ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη χώρα μας.
Ας καταπολεμήσουμε, λοιπόν, συντονισμένα και αποφασιστικά την ξενοφοβική και νεοναζιστική δημαγωγία για τους μετανάστες και κυρίως με την οικοδόμηση μετώπων κοινωνικής αλληλεγγύης για τους έλληνες και μετανάστες.
Η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας.
*Ο Πάνος Τριγάζης είναι αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών κατά του Ρατσισμού
http://tvxs.gr
Πηγή: Καλά Νέα