Από φέτος, οι 1,3 εκατομμύρια υπάλληλοι του μεγαλύτερου καταστήματος λιανικής στον κόσμο θα καταλάβουν για τα καλά τι σημαίνει "ευελιξία".
Στο Wal-Mart, τον υπ’ αριθμόν ένα εργοδότη στην Αμερική, το σύστημα των προβλέψιμων ωρών εργασίας λαμβάνει τέλος. Ως το τέλος του 2007, ένα νέο πρόγραμμα υπολογιστή θα ορίζει τα ωράρια των εργαζομένων, καλώντας τους για δουλειά ανάλογα με το πόση κίνηση έχει ανά πάσα στιγμή κάθε κατάστημα. Επίσης, το σύστημα θα ειδοποιεί για το πότε ένας υπάλληλος πλησιάζει ωράριο πλήρους απασχόλησης, ώστε να μην το φθάνει και να μην αποσπά τις παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα μιας κανονικής θέσης εργασίας.
Οι πέντε διάδοχοι του ιδρυτή του Wal-Mart, Σαμ Γουόλτον, είναι η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, με συνδυασμένη περιουσία 90 δισ. δολαρίων, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από εκείνη των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ μαζί (!!). Τα κέρδη του Wal-Mart (11,2 δισ δολάρια πέρυσι) τοποθετούν την επιχείρηση στη θέση της δεύτερης επικερδέστερης παγκοσμίως, πίσω από την πετρελαϊκή ExxonMobil.
Με αυτά τα μεγέθη δεν υπάρχουν βεβαίως περιθώρια γενναιοδωρίας… Η Wal-Mart επιτρέπει μόλις στο 43% των εργαζομένων της να ασφαλιστούν επί πληρωμή στο δικό της ασφαλιστικό ταμείο, ποσοστό χειρότερο από το ήδη χαμηλό 66% που ισχύει στις υπόλοιπες αμερικανικές εταιρείες. Η συμμαχία "Wake up Wal-Mart" υπολόγισε ότι ο μέσος ταμίας του Wal-Mart εργάζεται 29 ώρες εβδομαδιαίως και εισπράττει περίπου 2.700 δολάρια λιγότερο από το κατώτατο όριο της φτώχειας, που ορίζεται ως ετήσιο εισόδημα 14.630 δολαρίων για τριμελή οικογένεια.
Τα ωράρια εργασίας στο Wal-Mart είναι ήδη φοβερά, αφού τα περισσότερα καταστήματα μένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, εφτά ημέρες την εβδομάδα, υποχρεώνοντας τους εργαζομένους να ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να εργαστούν τετράωρες βάρδιες μέσα στη νύχτα. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν θα ξέρουν καν ποια νύχτα θα πρέπει να χάσουν τον ύπνο τους ή ποιο πρωινό θα χρειαστούν μπέιμπι σίτερ και ποιο απόγευμα θα μπορέσουν να πιάσουν δεύτερη δουλειά.
Φυσικά, οι υπάλληλοι είναι "ελεύθεροι" να δηλώσουν σε γενικές γραμμές πότε είναι διαθέσιμοι και πότε όχι. Ομως, όπως γράφει η φόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν "αν δηλώσετε περιορισμένη διαθεσιμότητα, μπορεί οι ώρες εργασίας που θα σας ανατεθούν να είναι περιορισμένες".
Περιορισμένες, με τον αντίστοιχο περιορισμό μισθού. "Το εργατικό κόστος ήταν σταθερό, τώρα είναι κυμαινόμενο", είπε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο σύμβουλος μάνατζμεντ Κένεθ Ντάλτο, σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα. "Είναι καλό αυτό για τους εργαζομένους; Μαλλον όχι". Το να στέλνονται οι υπάλληλοι στο σπίτι τους αμέσως μόλις μειωθεί η δουλειά βολεύει την επιχείρηση, το να έρχονται, με ένα τηλεφώνημα, κάθε φορά που πληθαίνει η πελατεία, ικανοποιεί και τη διοίκηση και τους αγοραστές.
Ομως η Wal-Mart δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα τέτοιο σαρωτικό μέτρο, χωρίς μάλιστα κανένα αντάλλαγμα προς στους εργαζομένους της, αν δεν είχε φροντίσει πρώτα να απαγορεύσει τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Το διαπίστωσαν το 2005 οι υπάλληλοι ενός Wal-Mart στο Ζονκιέρ του Καναδά, που ψήφισαν την ίδρυση σωματείου. Η απάντηση της εταιρείας ήταν να κλείσει το κατάστημα.