Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια αποτυχιών από διάφορες ερευνητικές ομάδες, ανά τον κόσμο, αλλά και μερικές τρανταχτές επιστημονικές απάτες έως ότου βιολόγοι στις ΗΠΑ να πετύχουν να δημιουργήσουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο η οποία είχε εφαρμοστεί για τη δημιουργία του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι, το 1996.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον σε συνεργασία με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για τα Πρωτεύοντα Θηλαστικά, ανακοίνωσαν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Cell ότι κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν γενετικό υλικό ενός ενηλίκου κυττάρου σε απύρηνο ωάριο, δημιουργώντας ένα έμβρυο μερικών ημερών
Οι «πατέρες» του νέου, αμφιλεγόμενου για αρκετούς, επιτεύγματος δηλώνουν ότι στόχος είναι να προαχθεί η ιατρική και όχι να οδηγήσει το επίτευγμα σε κλωνοποίηση ανθρώπου, ενώ αναμένεται να δώσει καινούρια ώθηση στο πεδίο των θεραπειών με βλαστοκύτταρα , παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχει μπει «φρένο» εξαιτίας των πρακτικών, αλλά και ηθικών διλημμάτων.
Και αυτό, όπως αναφέρει το vima, διότι μέχρι σήμερα η φυσική πηγή λήψης ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων δεν ήταν άλλη από τα ανθρώπινα έμβρυα, η χρήση των οποίων έχει προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες διαμάχες. Η νέα τεχνική βασίζεται σε χρήση μη γονιμοποιημένων ανθρώπινων ωαρίων.
Οι ερευνητές στο Ορεγκον με επικεφαλής τον Σουκράτ Μιταλίποφ εφήρμοσαν μια παραλλαγή της τεχνικής της πυρηνικής μεταφοράς σωματικού κυττάρου που έδωσε γέννηση στην προβατίνα Ντόλι. Οι ειδικοί εισήγαγαν ένα ενήλικο δερματικό κύτταρο σε ωάριο δότριας από το οποίο προηγουμένως είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας. Ηλεκτρικοί παλμοί ώθησαν το μη γονιμοποιημένο ωάριο να αρχίσει να διαιρείται, έως ότου έφθασε στο στάδιο των περίπου 150 κυττάρων.
Ο κ. Μιταλίποφ επισημαίνει ότι η μέθοδός του έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς, τα κύτταρα που δημιουργούνται περιέχουν γενετικό υλικό του ίδιου του ασθενούς – δότη κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορριφθούν.
Ηδη, πάντως, έχουν υπάρξει σημαντικές αντιδράσεις σε αυτή τη μέθοδο, καθώς μια βρετανική οργάνωση με το όνομα Human Genetic’s Alert εναντιώθηκε στο επίτευγμα με σκληρά λόγια.
«Οι επιστήμονες έφεραν τελικά στον… κόσμο το ΄βρέφος’ που όλοι οι θιασώτες της ανθρώπινης κλωνοποίησης περίμεναν: μια μέθοδο για την αποτελεσματική κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων» ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης, δρ Ντέιβιντ Κινγκ και προσέθεσε: «Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει διεθνής νομική απαγόρευση στην ανθρώπινη κλωνοποίηση προτού διεξαχθούν και άλλες τέτοιου είδους μελέτες. Είναι πλήρως ανεύθυνο το ότι δημοσιεύθηκε αυτή η μελέτη».
Από την πλευρά τους πάντως επιστήμονες χαρακτήρισαν την έρευνα της ομάδας από το Ορεγκον ως «επιτυχία χωρίς προηγούμενο». Ο βιολόγος Τζορτζ Ντάλεϊ από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα κατάφερε αυτό το οποίο δεν κατάφεραν πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου».
http://www.iefimerida.gr
Πηγή: Καλά Νέα