Η καινούρια θεωρία που με την εμφάνιση της βάζει σε κίνδυνο το γνωστό και λίγο πολύ αποδεκτό σε όλους μας Big Bang (θεωρία της μεγάλης έκρηξης) έχει όνομα: Η θεωρία του αγέννητου Σύμπαντος.
Σύμφωνα με την έρευνα ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου του Lethbridge, στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Physical Letters B», το σύμπαν δεν ξεκίνησε ποτέ από ένα μοναδικό σημείο της ύλης – για την ακρίβεια, μπορεί και να μην ξεκίνησε και ποτέ.
“Η θεωρία μας αναφέρει ότι η ηλικία του σύμπαντος μπορεί να είναι… άπειρη”, δηλώvει ο Saurya Das, θεωρητικός φυσικός και συν-δημιουργός της θεωρίας. Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να προσφέρει μελλοντικά πολύτιμα στοιχεία για τα συστατικά της σκοτεινής ύλης, που υπάρχει σε αφθονία στο διάστημα, αλλά δεν έχει αναλυθεί ακόμα από τους επιστήμονες.
Η θεωρία της μεγάλης έκρηξης εκτιμούσε τη δημιουργία του Σύμπαντος σε 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια , και υποστήριζε ότι όλη η ύλη που μας περιβάλει ήταν συμπυκνωμένη σε πολύ μικρό, συμπαγές και καυτό σημείο. Όταν αυτό εξεράγη δημιουργήθηκε ο κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα!
Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης βασίζεται στη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία οι νόμοι της Φυσικής αρχίζουν να ισχύουν πριν τη Μεγάλη Έκρηξη.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις της Κβαντικής Μηχανικής όμως, δεν μπορούν να συνδυαστούν με τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατεστημένης θεωρίας.
Σύμφωνα με την Κβαντική, η συμπεριφορά των πολύ μικρών ατόμων και μορίων δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη, αλλά αυτά δρουν με εντελώς αβέβαιο τρόπο. Από την άλλη, η Θεωρία της Σχετικότητας αναφέρει ότι εφόσον όλοι οι φυσικοί νόμοι είναι γνωστοί, τότε το μέλλον είναι εξ ολοκλήρου προκαθορισμένο με βάση το παρελθόν.
Στο μοντέλο ανάλυσης που ακολούθησαν οι επιστήμονες από τον Καναδά, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανακαλύψεις της Κβαντικής Μηχανικής και τις συμπεριφορές των μικροσωματιδίων, αλλά και την πυκνότητα της σκοτεινής ύλης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τι συνέβη πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια είναι εντελώς αναπόδεικτο και άγνωστο, και ότι πιθανότατα το σύμπαν να υπήρχε πάντα!
Υπεύθυνος Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας: Κωνσταντίνος Καμπάκης