Εισήγηση χορήγησης γενόσημων φαρμάκων χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας. Η πρόταση έχει υποβληθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και μελετάται.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Έθνος, σχολίασε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να επιτευχθούν οι σφιχτοί οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη.
Στην περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή, θα επιφέρει μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ασφαλισμένους και εξοικονόμηση για τα Ταμεία. Για παράδειγμα, ένα πρωτότυπο σκεύασμα για το έλκος κοστίζει 20 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει σήμερα συμμετοχή 5 ευρώ (25%).
Για το αντίστοιχο γενόσημο (τιμή 8 ευρώ), ο ασφαλισμένος δεν θα πληρώνει καθόλου συμμετοχή. Ωφελημένο είναι και το Ταμείο, καθώς στην πρώτη περίπτωση συμμετέχει στη δαπάνη με 15 ευρώ και στη δεύτερη με 8 ευρώ.
Η επικείμενη έλευση της τρόικας έχει κινητοποιήσει τον μηχανισμό του υπουργείου, προκειμένου να εμφανιστεί εναλλακτική πρόταση στις σκληρές της θέσεις. Στην οδό Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, στην οποία μετείχε -ως εμπειρογνώμων-και ο τέως γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος.
Αποκλειστικό της θέμα ήταν η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.
Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι ο υπουργός Υγείας ανέφερε στον γενικό γραμματέα Αντώνη Δημόπουλο ότι δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η τρόικα ζητά καθήλωση της δαπάνης των Ταμείων στα 2,88 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. που ήταν πέρυσι (μείωση 800 εκατ.).
Η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να διαπραγματευτεί παράταση εφαρμογής του σκληρού αυτού στόχου.
Βασικό επιχείρημα είναι ότι χρειάζεται εύλογο διάστημα προσαρμογής, προκειμένου το σύστημα να αφομοιώσει το σοκ των αλλαγών.
Οι συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 7 έως 9 Ιουλίου.
Χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας έχουν ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τις διοικήσεις ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: Καλά Νέα