Αγαπητοί φίλοι,
Μετά από πενήντα χρόνια απουσίας κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ φαίνεται ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί στον Δίολκο.
Μια μικρή σύνθεση (του τι έχει συμβεί) είναι το κείμενοπου ακολουθεί. Δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε εφημερίδα της Κορίνθου και φυσικά, όπως και η εικόνα, είναι ελεύθερο για επαναδημοσίευση…
Και, ας επαναλάβωγια άλλη μια φορά το προφανές: την ανάγκη βαθύτατων εκκαθαρίσεων και αλλαγών στους εσωτερικούς μηχανισμούς λειτουργίας του Υπουργείου Πολιτισμού!!!
Σοφία Λοβέρδου
Μέλος Ενώσεως Συντακτών Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου
======== κείμενο άρθρου ========
Διάλυσε ένα μνημείο, μπορείς!
Ο Προϊστάμενος της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων με υποδέχεται ευδιάθετος στο γραφείο του, στην Αρχαία Κόρινθο. «Δεν πιστεύω να είστε από αυτούς που μας έχουν κάνει μήνυση», μου λέει. «Ξέρετε, κάποιος μας έχει κάνει μήνυση για τον Δίολκο». Είναι καλοκαίρι του 2005, ο κ. Μάντης μετρά ήδη τέσσερα χρόνια ευθύνης στην περιοχή και πιστεύει ότι μπορεί να αστειεύεται για μήνυση που είχε κατατεθεί το 1999 για τον Δίολκο.
Έχει κάτι το ανατριχιαστικό η ελαφράδα με την οποία κάποιοι δημόσιοι «λειτουργοί» αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους. Η ευκολία με την οποία επί χρόνια και χρόνια οι «προστάτες» του αθώου μνημείου το εγκατέλειπαν στην τύχη του, κάλυπταν τις ευθύνες των προκατόχων τους, έδιναν παραπλανητικές πληροφορίες τόσο για τα πεπραγμένα τους όσο και για την ίδια την κατάσταση του μνημείου(!) προδιαγράφοντας ποικιλοτρόπως τη συνέχεια της καταστροφής.
Οι «φύλακες» των πολιτιστικών μας αγαθών ΑΠΕΚΡΥΠΤΑΝ συστηματικά ότι, από το 1985, που υψηλόβαθμος του ΥΠΠΟ είχε έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Θεόδωρο Κοτσώνη, Πρόεδρο τότε της ΑΕΔΙΚ, για να παρακαμφθεί όρος που το ίδιο το Υπουργείο είχε θέσει για μελέτη συντήρησης του μνημείου, είχαν γίνει ουσιαστικά ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ της Διώρυγας στην ενεργητική καταστροφή του Δίολκου. Για χρόνια ΑΣΤΟΧΗΣΑΝ να στείλουν οποιονδήποτε στη Δικαιοσύνη για τη διάλυση ενός μνημείου. Μόνο και μόνο αυτό το τελευταίο, δε στοιχειοθετεί κατάφωρη παράβαση καθήκοντος;
Τι να πει κανείς για τις έντεχνες προσπάθειες να ρίξουν αλλού τις ευθύνες ενώ η διάλυση του μνημείου συνεχιζόταν και κατά ένα μεγάλο μέρος συνεχίζεται; Οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ του ΥΠΠΟ πότε προσποιούντο ότι περίμεναν μελέτη από την ΑΕΔΙΚ, πότε (όπως π.χ. το 2000) ρωτούσαν ποιο ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ πρόσφατα εμφάνισαν κάποιες εν πολλοίς υποτιθέμενες συναρμοδιότητες – χωρίς να σκεφτούν ότι, όσο πιο πολύπλοκη υποτίθεται ότι είναι η διαφύλαξη του μνημείου, τόσο αυξάνεται η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ηθική και νομική ευθύνη για την ανυπαρξία των κατάλληλων χειρισμών.
Κάθε σπαραγμένη πέτρα του Δίολκου αξίζει άραγε όσο μια απλή οδική πινακίδα; Ο Νόμος τι λέει; Εσείς τι λέτε, κύριε εισαγγελέα;
Σοφία Λοβέρδου
2 Μαρτίου 2010
=====
Εικόνες, βίντεο και λινκ για τη διεθνή έκκληση με υπογραφές από 104 χώρες του κόσμου θα βρείτε στο http://www.youtube.com/user/sofiagreek
=====
Κάποιες επεξηγήσεις:
1. κ. Μάντης: Αλέξανδρος Μάντης, Μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Αρνήθηκε με επιμονή τη διενέργεια σωστικών επεμβάσεων στον Δίολκο. Στα τέλη του 2006 πέρασε από Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Κορίνθου στην Α’ Εφορεία Αρχαιοτήτων (Ακρόπολη), ΑΦΟΥ είχε “ενημερώσει” σχετικά με τον Δίολκο τους ανωτέρους του ότι οι κυματισμοί “έχουν αρχίσει πλέον [sic] να διαβρώνουν το υπόστρωμα του μνημείου” (δεν ανέφερε από πότε), ότι είχαν παραδοθεί προδιαγραφές για μελέτη αναστήλωσης σε φορέα του Δήμου Λουτρακίου (δεν είχαν παραδοθεί) και ότι είχε δήθεν αρχίσει η σύνταξη τευχών δημοπράτησης για τημελέτη. (Σημείωση: η όλη υπόθεση της εν λόγω “μελέτης” – που είχε δρομολογηθεί στις αρχές του 2006 με πραγματικό στόχο τις δημόσιες σχέσεις – έγινε τελικά τόσο ΦΑΝΕΡΑ αλλοπρόσαλλη και παράνομη ώστε να εγκαταληφθεί σιωπηρά από το ίδιο το Υπουργείο).
2. κ. Θεόδωρος Κοτσώνης: το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
3. Από το 2007 το Υπουργείο Πολιτισμού υποτίθεται ότι εφαρμόζει απόφαση για ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ μέτρα προστασίας στο μνημείο. Τα μέτρα αυτά “αποφασίστηκαν”, διαφημίστηκαν, αναφέρθηκαν σε απαντήσεις προς ερωτήσεις βουλευτών… μόνο που κάποιος “ξέχασε”έως σήμερα να τα εφαρμόσει, πέρα από δύο επεμβάσεις σε δύο μέτωπα της διάβρωσης (δείτε σχετικό βίντεο στο λινκ που αναφέρω πιο πάνω). Επισήμανση πρώτη: η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ), που έχει την ευθύνη των “άμεσων” αυτών μέτρων, είχε δεχθεί έγγγραφες εκκλήσεις από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων (ΠΡΟ κου Μάντη), συγκεκριμένα το 1994, το 1996 και το 2000, ΧΩΡΙΣ κάποια ανταπόκριση. Επισήμανση δεύτερη: σε σύσκεψη του 2007 έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε διαθέσει κονδύλι 300.000 ευρώ για τον Δίολκο… που όμως το Υπουργείο και η ΔΑΑΜ δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν!!!