Άλλοι ξεχώνουν και άλλοι καταχώνουν

Άλλοι ξεχώνουν και άλλοι καταχώνουν


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

του Κώστα Καλοσκοπίτη

Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύτηκε μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική ανακοίνωση για την ανεύρεση πινακίδας γραμμικής γραφής Β΄ στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας. Την επιγραφή ανακάλυψε ο αρχαιολόγος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σεν Λούις των ΗΠΑ Μιχάλης Κοσμόπουλος. Η πινακίδα χρονολογήθηκε γύρω στα 1450 και είναι από τα αρχαιότερα δείγματα γραφής. Είναι εγχάρακτη και, μετά την ανάγνωσή της, έχει το συνηθισμένο περιεχόμενο των πινακίδων αυτών, δηλαδή οικονομικά στοιχεία. Κοντά στην Ίκλαινα βρέθηκε κι ένα μυκηναϊκό ανάκτορο με μεγάλους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα. Πρόκειται για ένα λαμπρό δείγμα του μυκηναϊκού πολιτισμού που ανθούσε στην Μεσσηνία, με επίκεντρο την Πύλο του Νέστορος. Όμως, ένα από τα πιο αξιόλογα αρχαιολογικά στοιχεία είναι η ανακοίνωση του Έλληνα αρχαιολόγου για την διάδοση της γραφής σε μικρότερα οικιστικά κέντρα ενός βασιλείου. Τον καιρό της πινακίδας διοικητικό κέντρο της περιοχής ήταν η Πύλος του Νέστορος. Βλέπουμε δηλαδή ότι η γραφή ήταν σε χρήση και σε περιφερειακά μικρότερα κέντρα. Μέχρι σήμερα είχαμε πινακίδες που είχαν βρεθεί σε μεγάλα διοικητικά κέντρα. Αυτό δείχνει ότι ο μυκηναϊκός πολιτισμός ήταν πλατειά διαδεδομένος και δεν ήταν υπόθεση μιας μεγάλης πόλης. Από το 1952 ο Βέντρις είχε αποκρυπτογραφήσει την Γραμμική Β΄ και είχε αποδείξει ότι είναι ελληνική γραφή.
Σε συνδυασμό με την πινακίδα που είχε βρεθεί στα Πηλικάτα (2.700 π.Χ.) της Ιθάκης, με την πινακίδα του λιμναίου οικισμού του Δισπηλιού (5.000 π.Χ.) στην Καστοριά και το εύρημα στην σπηλιά των Γιούρων (6.000 π.Χ.), αποδεικνύεται περίτρανα η αρχαιότητα της ελληνικής γραφής και καταρρίπτεται κάθε απόπειρα να θεωρηθεί ότι η ελληνική γραφή προέρχεται από την φοινικική (βλέπε και άρθρο στο πρώτο τεύχος του ΟΡΙΟΝ με τίτλο: «Γλώσσα πανάρχαια, ελληνική και συνδετικός κρίκος των λαών»). Η ανασκαφή στην Ίκλαινα θα συνεχιστεί και φέτος κάτω από την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που έχει αναλάβει την ανασκαφή από το 2008 και μετά.

Και κλάμα ο ΣΚΑΪ…

Το πρωί της Τρίτης, 3 Μαΐου 2011, ο διευθυντής του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, Άρης Πορτοσάλτε ολοφυρόταν, γιατί η δικαιοσύνη ανέστειλε τα έργα του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι. Είχαν προσφύγει φίλοι της αρχαίας Ελλάδος, επειδή επρόκειτο να καταχωθεί ο αρχαίος βωμός των 12 θεών. Κλαψούριζε ο δημοσιογράφος, γιατί καθυστερούν τα έργα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και δεν θα εξυπηρετείται ο λαός. Μεγάλος ο πόνος του, τον οποίο δεν δείχνει όταν σθεναρά υποστηρίζει τα οικονομικά μέτρα που τον εξαθλιώνουν. Ο συντονιστής των εκπομπών λόγου, που ακολουθούσαν την προβολή του ιστορικού ανοσιουργήματος «’21», δεν απέφυγε την συκοφαντία.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ισχυρίστηκε ότι την προσφυγή την έκαναν οι δωδεκαθεϊστές, δηλαδή οι εχθροί της ορθοδοξίας, της ορθοδοξίας του Φαναρίου, που ο ίδιος σέβεται και τιμά καθότι Κωνσταντινουπολίτης. Αγνοεί ή θέλει να παραβλέπει ότι η εχθρική πολιτική του Πατριαρχείου ήταν ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που έστειλε στον άλλο κόσμο χιλιάδες πιστούς της αρχαίας θρησκείας. Αγνοεί ή θέλει να παραβλέπει την αγαστή συνεργασία του Φαναρίου με τον Οθωμανό κατακτητή. Άλλωστε τόσο ο ίδιος όσο και Θάνος Βερέμης και ο διευθυντής της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, Αλέξης Παπαχελάς, θέλησαν να μας πείσουν ότι αρμονικά συνυπήρξαμε κατακτητές και κατακτημένοι. Ευθυγραμμίστηκαν με την δήλωση του επισκόπου Νέας Ρώμης (αυτός είναι ο πραγματικός τίτλος του), Βαρθολομαίου, ότι Έλληνες και Οθωμανοί ζούσαν αρμονικά και κάτι αβράκωτοι (υπονοούσε τους επαναστάτες της Γαλλίας της εποχής εκείνης) επαναστάτησαν και διέκοψαν την αρμονική συμβίωση. Εξ άλλου οι περί τον Βερέμη, την Χριστίνα Κουλούρη και την από τον ΣΚΑΪ υποστηριζόμενη Θάλεια Δραγώνα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων και ξαφνικά μας τσίμπησε μύγα τον 19ον αιώνα κι αποφασίσαμε να ονομαζόμαστε Έλληνες. 

Το χρονικό της διαμαρτυρίας

Αρχή του έτους, κατά τις εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου του ΗΣΑΠ μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου, στην είσοδο για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς, αποκαλύφθηκε ο υπόλοιπος βωμός των 12 θεών και του Ελέους, που μέρος ήταν εμφανές δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόθεση των υπευθύνων του ΗΣΑΠ ήταν να καταχώσουν τον βωμό πριν επέμβουν οι αρχαιολόγοι. Όμως, η ανακάλυψη έγινε γνωστή και με παρέμβαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου οι εργασίες σταμάτησαν. Το μυστικό διέρρευσε και αμέσως, αυθόρμητα, δημιουργήθηκε το Κίνημα για την Σωτηρία και την Ανάδειξη του Βωμού των 12 θεών. Το κίνημα το αποτελούν άτομα διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, από πολλά μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, που μέσω του διαδικτύου δήλωσαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα του κινήματος για να μην καταχωθεί ο βωμός. Φυσικά, ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι δωδεκαθεϊστές και πιθανόν να είναι και οι πιο δυναμικοί. Σίγουρα όμως δεν είναι η πλειοψηφία. Αυτό βέβαια δεν απέτρεψε τον Άρη Πορτοσάλτε να λοιδορήσει μόνον τους δωδεκαθεϊστές, παραβλέποντας το δικαίωμά τους να έχουν την πίστη που έχουν επιλέξει. Η δημοκρατία των χριστιανών σταματά στους ανθέλληνες ομοϊδεάτες τους.


Κινητοποιήθηκαν. Έκαναν συγκεντρώσεις στον χώρο. Τα μπλογκς πήραν φωτιά. Στις 13 Μαρτίου, στο χώρο της αρχαίας αγοράς έγινε η μεγάλη συγκέντρωση. Πολλοί γνωστοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην αξία του μνημείου. Ενδιαφέρουσα είναι η δήλωση της Μαρίας Τζάννη, καθηγήτριας του πανεπιστημίου, στην ιστοσελίδα news bomb, του Κώστα Χαρδαβέλλα. Είπε η γνωστή για τους αγώνες της υπέρ του ελληνικού πολιτισμού καθηγήτρια: «Διαδηλώνουμε για την μη κατάχωση αυτού του μοναδικού παγκοσμίου ευρήματος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει την πρέπουσα ευαισθησία για τον Βωμό του Ελέους, που χτίστηκε τον 6ον π.Χ. αιώνα και εθεωρείτο ομφαλός της Αθήνας .Είναι ντροπή πάσης φύσεως θρησκείες και αιρέσεις να έχουν τους δικούς τους λατρευτικούς χώρους και οι Έλληνες να μην μπορούν να λατρεύουν, να τιμούν και να θαυμάζουν το σύνολο του πολιτισμού τους επειδή σκοτεινά συμφέροντα δήθεν για την εξυπηρέτηση του κόσμου, σκοπεύουν να θάψουν τα πάντα».

Ακολούθως έγινε προσφυγή στη δικαιοσύνη και στις 12 Απριλίου το Πρωτοδικείο διέταξε να παραμείνει η υφισταμένη μέχρι την ημέρα της απόφασης κατάσταση, έως την συζήτηση της υπόθεσης στις 2 Αυγούστου 2011. Για αυτήν την αναβολή έκλαιγε ο πρόεδρος του ΗΣΑΠ, επειδή δεν θα εξυπηρετούντο οι 90.000 επιβάτες των συρμών. Όμως, ο Άρης Πορτοσάλτε, εκτός από την μη εξυπηρέτηση των επιβατών, λυπάται βαθύτατα για τα εμπόδια στην επίσκεψη στο νεώτερο μνημείο (α)πολιτισμού, το συγκρότημα του ΣΚΑΪ. Μόνον που η επαγρύπνηση χρειάζεται να μεγαλώσει. Με μια αψυχολόγητη ενέργεια, φυσικά κατόπιν άνωθεν και πέριξ πιέσεων, το ΚΑΣ άλλαξε γνώμη κι έδωσε την άδεια να καταχωθεί το μνημείο, με την προϋπόθεση ότι θα είναι εύκολη και πάλι η αποκάλυψή του, όταν κάποτε υπογειοποιηθεί η γραμμή του ηλεκτρικού. Όπως λέει ο σοφός λαός, που κάποιοι τον θυμούνται όταν τους συμφέρει: «Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι».

Το μνημείο

Κατά τον Θουκυδίδη, τον βωμό ανέγειρε ο ομώνυμο εγγονός του τυράννου Πεισιστράτου το 522/1. Ήταν αφιερωμένος στους δώδεκα θεούς που συμβόλιζαν 12 κίονες. Ήταν ακόμα αφιερωμένος στην θεότητα του Ελέους. Ήταν το κέντρο του κόσμου για τους Αθηναίους, γιατί από το σημείο αυτό ξεκινούσε η μέτρηση της απόστασης της Αθήνας από τις υπόλοιπες πόλεις. Εκεί, στον ευωδιαστό τόπο καλεί ο Πίνδαρος τους θεούς να στήσουνε χορό, μέσα στην ξακουστή και περίτεχνα διακοσμημένη αγορά.

Διαχρονικά είναι τα εγκλήματα κατά του αρχαίου πολιτισμού στην Αθήνα. Το διαπίστωσε ο κόμης του Κομπινώ Αρθούρος, που υπηρέτησε πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα από το 1864 έως το 1868. Φιλέλληνας και λάτρης της αρχαίας Ελλάδας, ψέγει στο βιβλίο του την επιλογή της Αθήνας για πρωτεύουσα του νέου κράτους, που ανέκοψε τις αρχαιολογικές έρευνες. Γράφει ο ξένος διπλωμάτης: «Έπνιξαν λοιπόν για την επιστήμη τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες. Κανονικά, έπρεπε να είχαν διατηρήσει σχολαστικά το ιερό τούτο έδαφος, έδαφος που τώρα φιλοξενούσε μόνο τα ερείπια τουρκικών χαμόσπιτων γύρω από κάποιες εκκλησίες της Αγίας Ελένης. Με συστηματικές έρευνες θα είχαν φέρει στο φως κάθε λογής θησαυρούς. Στο εξής θα πρέπει να υπολογίζουμε μόνον στα δώρα της τύχης» («Στο βασίλειο των Ελλήνων», εκδόσεις «Περίπλους», σελ. 121). Μάλιστα, γράφει ότι έπρεπε να είχε επιλεγεί η Κόρινθος για πρωτεύουσα. Ένα όμως δεν είχε υπολογίσει ο Κομπινώ, ότι τα δώρα της τύχης θα ήταν ατυχία για τις αρχαιότητες, εξ αιτίας της αστοργίας των νέων ελληνικών αρχών. Ευτυχώς που κάποιοι ιδιώτες κατά καιρούς ξεσηκώνονται και αποτρέπουν τέτοια εγκλήματα. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι δωδεκαθεϊστές ανάμεσά τους κι ας σκάει γι’ αυτό ο κάθε Πορτοσάλτε.

Απόσπασμα από το περιοδικό:

Άλλοι ξεχώνουν και άλλοι καταχώνουν

Πηγή: ηλ.τα.

Όλα τα σχετικά άρθρα στην Ετικέτα:βωμός 12 θεών ελέους

.-

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x