Το βιομεθάνιο που παράγεται από τα οργανικά απορρίμματα στις χωματερές χρησιμοποιείται πιλοτικά στο Γιοχάνεσμπουργκ ως εναλλακτική επιλογή για τα παραδοσιακά καύσιμα.
Η ανακύκλωση των απορριμμάτων στη Νότια Αφρική, μία από τις αναδυόμενες οικονομίες δεν βρίσκεται ακόμη σε προχωρημένο στάδιο.
Το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της καταλήγει ακόμη και σήμερα στις παλαιού τύπου χωματερές. Περιβαλλοντικοί ερευνητές επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευθούν το βιοαέριο που παράγεται από τα οργανικά απορρίμματα. Σε πιλοτική εγκατάσταση στο Γιοχάνεσμπουργκ το βιοαέριο μεταποιείται σε βιομεθάνιο, το οποίο φιλοδοξούν οι ειδικοί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση στα παραδοσιακά καύσιμα.
Το ερευνητικό πρότζεκτ Γερμανών και Νοτιοαφρικανών
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Novo Energy Έντι Κουκ, το όφελος για τους ανθρώπους και τη φύση είναι μεγάλο:
«Πρώτον, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, το βιομεθάνιο είναι κάτι καλό επειδή η καύση του προκαλεί πολύ λιγότερες εκπομπές συγκριτικά με τη βενζίνη. Και, κατά δεύτερον, τα καύσιμα από σκουπίδια είναι πολύ φθηνότερα από τη βενζίνη καθώς παράγονται επί τόπου».
Στις χωματερές της Νότιας Αφρικής έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα πολύτιμων οργανικών απορριμμάτων, τα οποία αποδομούνται για ένα διάστημα έως και 20 χρόνια από βακτήρια. Τα απορρίμματα περιέχουν μεταξύ άλλων μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο και ίχνη υδροθείου. Ένα εξαιρετικά μολυσματικό κοκτέιλ αερίων, το οποίο όμως μπορεί να μετατραπεί, όπως υπογραμμίζει ο Έντι Κουκ, μέσω μίας νέας διαδικασίας καθαρισμού σε πολύτιμο βιομεθάνιο.
Αμφιβολίες για τον οικολογικό χαρακτήρα του βιομεθανίου
«Στοίχημα» των επιστημόνων του πρότζεκτ, η μείωση των εξόδων στις δημόσιες συγκοινωνίες
Οι βλέψεις του νέου πρότζεκτ είναι υψηλότατες, όπως λέει ο Έντισον Μουζέντα, καθηγητής χημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ:
«Το πεδίο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», λέει, «είναι τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς και τα οχήματα των δημόσιων υπηρεσιών. Προς το παρόν το κόστος για τις συγκοινωνίες στη Νότια Αφρική είναι πολύ μεγάλο και νομίζω έχουμε το ‘κλειδί’ για να μειώσουμε τα έξοδα και τις τιμές, ίσως και κατά 30%. Αυτή θα ήταν μία καλή είδηση κυρίως για τις φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες».
Ο ‘Εντι Κουκ φιλοδοξεί εντός των επόμενων ετών το 5% των οχημάτων στη Νότια Αφρική να κινούνται με βιομεθάνιο από τις χωματερές. Την ώρα που πολλοί αποκηρύσσουν το μεθάνιο ως ακόμη ένα επιβλαβές για το περιβάλλον αέριο, ο Κουκ υπερασπίζεται με σθένος το εγχείρημα της εταιρίας του:
«Όταν το μεθάνιο διαρρέει απλά στην ατμόσφαιρα, έχει αρνητικές συνέπειες για το κλίμα. Εμείς όμως χρησιμοποιούμε το μεθάνιο, καίγοντάς το μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον μίας μηχανής αυτοκινήτου. Η ενέργεια που περιέχει το μεθάνιο χρησιμοποιείται, ενώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα διοξείδιο του άνθρακα και νερό, δηλαδή ουσίες που είναι λιγότερο επιβλαβείς σε σχέση με το καθαρό μεθάνιο».
Πηγή: Καλά Νέα