Γράφει ο Εθνικός Κήρυκας – Θεόδωρος Καλμούκος 11:30 6-11-09
Όσοι από τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι υπηρετούν εκτός Τουρκίας, επιθυμούν θα μπορούν να αποκτήσουν και την Τουρκική υπηκοότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα σ’ όλη τη διοικητική δομή και ζωή του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι για τον Οικουμενικό Θρόνο και να συμμετέχουν στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά θα έχουν το δικαίωμα «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στον Οικουμενικό Θρόνο.
Την εξέλιξη αυτή ανέφερε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια του γεύματος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και τους αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο επιφανές εστιατόριο του Ξενοδοχείου [Carlyle] της Νέας Υόρκης, έπειτα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.
Σημειώνεται, ότι το θέμα αυτό πηγαίνει μερικά χρόνια πίσω και το είχε διατυπώσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως αίτημα προφορικώς και γραπτώς στην σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Το θέμα επισημοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου φέτος, ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες συναντήθηκε Τούρκος Πρωθυπουργός με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην νήσο Πρίγκηπο και επισκέφθηκαν μάλιστα μαζί το Ορφανοτροφείο και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα της εκεί Ελληνικής Ομογένειας.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη προφορικώς, ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα και ζήτησε να σταλούν οι σχετικές αιτήσεις των ιεραρχών.
Το θέμα συζητήθηκε στην Ιερά Σύνοδο και ήδη στάλθηκαν επιστολές στους εκτός Τουρκίας ιεράρχες του Φαναρίου, για να υποβάλλουν προς το Πατριαρχείο τη βούληση και την αίτηση τους ότι επιθυμούν να αποκτήσουν και την Τουρκική υπηκοότητα.
Ερχόμενος ο Πατριάρχης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την δεκαπενθήμερη επίσκεψή του έφερε μαζί του και τις επιστολές για τους εν Αμερική ιεράρχες, τις οποίες παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για να τις στείλει στους ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Υπογραμμίζεται ότι το μέτρο αυτό ισχύει για όλους τους ιεράρχες που ανήκουν στο εκκλησιαστικό κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συγκεκριμένα, ισχύει για τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τους Μητροπολίτες της Ευρώπης, τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες της Αυστραλίας, τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες της Αγγλίας, τους Μητροπολίτες Κορέας, Χονγκ-Κογκ, Καναδά, Νοτίου Αμερικής, για τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες της Κρήτης, καθώς επίσης και για τους ιεράρχες της Δωδεκανήσου.
Δεν ισχύει για τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι υπάγονται εκκλησιαστικά και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σύμφωνα με την Πατριαρχική Πράξη του 1928, πλην όμως συμμετέχουν στην Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος οπότε από εκκλησιολογικής και κανονικής απόψεως δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δύο Συνόδους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια μόνο ιεράρχες με τούρκικη υπηκοότητα είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το άλλαξε αυτό σιωπηρώς, όπως και σιωπηρώς έγινε αποδεκτό από τις Τουρκικές Αρχές και σήμερα η σύνθεση της Συνόδου απαρτίζεται από έξι Μητροπολίτες εκ των εντός της Τουρκίας με Τουρκική υπηκοότητα οι οποίοι υπηρετούν στη Σύνοδο επί έξι μήνες και από έξι Μητροπολίτες από τις Επαρχίες του εξωτερικού οι οποίοι υπηρετούν επί ένα χρόνο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» από εκκλησιαστικές πηγές της Κρήτης αναφέρουν ότι μερικοί ιεράρχες της Μεγαλονήσου διατυπώνουν ήδη ανησυχία για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, δηλαδή για την απόκτηση της Τούρκικης υπηκοότητας, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις από το λαό. Εκ των αρχιερέων της Αμερικής ουδείς μέχρι τώρα έχει εκφρασθεί.
Επίσης ερωτηματικά εγείρονται και από ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του σημερινού Φαναρίου όσον αφορά την ομαδική απονομή της Τούρκικης υπηκοότητας στους εκτός Τουρκίας αρχιερείς, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλάζουν τα συμβεμβηκότα, οι ισορροπίες και οι συμψηφισμοί για την Πατριαρχική εκλογή όταν τεθεί τέτοιο θέμα.
Μέχρι και την εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μόνο οι Τούρκοι υπήκοοι Μητροπολίτες του Θρόνου είχαν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, αλλά και να συμμετέχουν στην εκλογή με την δομή ενός είδους Ενδημούσας Συνόδου.
Οι εκτός Τουρκίας ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου παρείχαν απλώς το λεγόμενο «σύμψηφο», που σημαίνει ότι παρείχαν εν λευκώ το δικαίωμα της συμφωνίας και της γνώμης τους σε ό,τι αποφάσιζαν και όποιον ψήφιζαν οι αρχιερείς εκλέκτορες της Ενδημούσας Συνόδου οι οποίοι ήταν Τούρκοι υπήκοοι.
Επί πλέον η Ενδημούσα Σύνοδος ήταν υποχρεωμένη να υποβάλλει στην Τούρκικη κυβέρνηση τον κατάλογο των ονομάτων των ιεραρχών υποψηφίων για την Πατριαρχία προς έγκριση.
Η Τούρκικη κυβέρνηση διατηρούσε (και ακόμα μέχρι σήμερα) το δικαίωμα διαγραφής από τον κατάλογο των ανεπιθύμητων σ’ αυτήν ιεραρχών. Στην τελευταία εκλογή του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου οι Τούρκοι δεν διέγραψαν κανέναν από τον κατάλογο. Ο κατ’ εξοχήν προβεβλημένος ήταν και ο τελικώς εκλεγείς κ. Βαρθολομαίος.
Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων (Χατζής), ο οποίος ήταν πνευματικός πατέρας και μέντορας τόσο του τότε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βαρθολομαίου, όσο και του Μελιτινής Ιωακείμ είχε καταστρώσει προ ετών σχέδιο να περάσει η Πατριαρχία στον έναν εκ των δύο πνευματικών του υιών, των πνευματικών αυταδέλφων Βαρθολομαίου και Ιωακείμ.
Τους είχε μάλιστα ορκίσει πως σε περίπτωση που οι Τούρκοι διέγραφαν τον έναν εκ των δύο, εκείνος που θα διαγραφόταν από τον κατάλογο θα βοηθούσε και θα συμπαραστεκόταν ολοκληρωτικά στον άλλον που θα εκλεγόταν Πατριάρχης.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η πρώτη διοικητική πράξη του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν να κάνει τον μέχρι τότε Μητροπολίτη Μελιτινής Ιωακείμ, Μητροπολίτη Χαλκηδόνος για να είναι σε Γεροντική Μητρόπολη και να είναι πρώτος τη τάξει.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μέχρι τώρα Πατριάρχες, ιδιαίτερα των τελευταίων εκατονταετιών, ήταν αναγκαστικά Τούρκοι υπήκοοι, εκτός από τον Αθηναγόρα ο οποίος εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης από Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη με το αεροσκάφος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Τρούμαν, ενώ οι Τούρκοι του έδωσαν την Τούρκικη υπηκοότητα επί του αεροσκάφους μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3419&Itemid=2