Σε μια αξιόλογη ενέργεια έχει προχωρήσει το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τους υποψήφιους φοιτητές.
Συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου έως και τις 12 Ιουλίου και από τις 10.00 έως τις 13.00 μπορούν γονείς και μαθητές με ένα τηλεφώνημα στο 22510-36770 να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με τις σπουδές στα τμήματα του Πανεπιστημίου, τα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς και το κόστος ζωής.
Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Τα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι διασκορπισμένα σε 6 νησιά, Λήμνο, Λέσβο, Σύρο, Σάμο, Χίο και Ρόδο. Πιο αναλυτικά.
Λήμνο – Μύρινα (Σχολή Περιβάλλοντος)
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Λέσβο –
•Τμήμα Περιβάλλοντος
•Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας
Μυτιλήνη (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών)
•Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
•Τμήμα Γεωγραφίας
•Τμήμα Κοινωνιολογίας
•Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Χίος (Σχολή Επιστημών της Διοίκησης)
•Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
•Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών
•Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
Σάμο – Καρλόβασι (Σχολή Θετικών Επιστημών)
Τμήμα Μαθηματικών
•Εισαγωγική Κατεύθυνση Μαθηματικών
•Εισαγωγική Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών
•Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
Σύρο – Ερμούπολη (Σχολή Θετικών Επιστημών)
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Ρόδος (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών)
•Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
•Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
•Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών
Τμήματα που αξίζουν την προσοχή των φοιτητών
Ακολούθως παρουσιάζομαι κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου που αν και χαμηλόβαθμα κρύβουν θετικές προοπτικές για τους μαθητές που θα τα επιλέξουν.
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Από τα πιο πάνω τμήματα προσωπικά θα ξεχωρίζαμε τα τμήματα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής καθώς οι απόφοιτοι αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για να εργαστούν σε βιομηχανίες τροφίμων. Μάλιστα το τμήμα έχει συνάψει συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) για να προωθήσει τους αποφοίτους του στην αγορά εργασίας. Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι η βιομηχανία τροφίμων είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη και πάντα θα απαιτούνται ειδικευμένοι επιστήμονες. Προσοχή: οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος δεν είναι διαιτολόγοι.
Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης
Επίσης ένα αξιόλογο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει την έδρα του στην όμορφη Χίο. Οι σπουδές είναι 5ετείς και οι απόφοιτοί του εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο αποκτώντας δικαιώματα οικονομολόγου. Αν και φέρουν τον τίτλο του «Μηχανικού» παρόλα αυτά δεν γράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Όπως αναφέρεται και στο δικτυακό τόπο του τμήματος Ο Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης είναι μηχανικός με ισχυρές βάσεις οικονομολόγου – project manager και μάλιστα έχει καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας όπως έδειξε έρευνα στοιχεία της οποίας και παραθέτουμε:
• Το 90% των αποφοίτων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
• To 96% των εργαζόμενων αποφοίτων βρήκε απασχόληση σε λιγότερο από 12 μήνες και το 51% σε λιγότερο από 2 μήνες.
• Το ποσοστό ανεργίας για τους απόφοιτους 2005-2007 είναι 13,2%.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι μαρτυρίες των αποφοίτων του τμήματος σχετικά με την απορρόφησή τους και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία που μπορούν να βρουν γονείς και μαθητές εδώ.
Άλλα τμήματα
Εκτός από τα παραπάνω τμήματα ξεχωρίζουμε το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων όπου αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το σχέδιο, το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων όπου οι απόφοιτοί του ασχολούνται με τον τομέα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος του τμήματος και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ στον κλάδο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Επίσης αξίζουν της προσοχής τα τμήματα Μαθηματικών, Επιστημών της Θάλασσας (Ιχθυολόγος-Περιβαλλοντολόγος), Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πληροφορική).
Ερωτήματα γονέων- μαθητών και απαντήσεις
Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλές οικογένειες αναρωτιούνται για το κόστος ζωής. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου « Το κόστος ενοικίων, διατροφής και διασκέδασης δεν έχει διαφορές από αυτά του κέντρου. Με την κατάλληλη αναζήτηση βρίσκει κανείς ικανοποιητικό συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Το πανεπιστήμιο παρέχει στέγη και δωρεάν σίτιση σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές αδυναμίες. Το κόστος που σίγουρα επιβαρύνει τις σπουδές σε νησί είναι αυτό των μετακινήσεων. Στις μέρες μας βέβαια υπάρχει η δυνατότητα μείωσης αυτού του κόστους αρκεί να προγραμματίζει κανείς εγκαίρως τις μετακινήσεις του και να αξιοποιήσει της χαμηλές τιμές έγκαιρης κράτησης».
Για περισσότερες πληροφορίες παραπέμπουμε τους ενδιαφερόμενους στις γραμματείες των τμημάτων άλλα και στο φόρουμ των φοιτητών (my.aegean.gr) όπου οι μαθητές θα βρουν παιδιά πρόθυμα να απαντήσουν, ζώντας τα πράγματα από πρώτο χέρι. Επίσης παραθέτουμε και το σύνδεσμο της αξιέπαινης προσπάθειας για περαιτέρω πληροφορίες εδώ.
Πηγή: Καλά Νέα