Με μεγάλη συγκίνηση και αίσθημα υπερηφάνειας, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου παραλαμβάνει το χρυσό μετάλλιο του Σπύρου Λούη από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνας του 1896, όταν κέρδισε τον μαραθώνιο τρέχοντας τη διαδρομή σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Το μετάλλιο θα παραδοθεί μαζί με προσωπικά του αντικείμενα.
Η τελετή παράδοσης θα γίνει τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 18.00 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στο Μαραθώνα, 114 χρόνια μετά. Η ημέρα αποτελεί ιστορική επέτειο καθώς είναι η μέρα που ο Σπύρος Λούης κέρδισε τον αγώνα και πέρασε στην Ιστορία ως εθνικός ήρωας. Το μετάλλιο θα παραδώσει σε επίσημη τελετή στον Δήμαρχο του Μαραθώνα κ. Σπύρο Ζαγάρη, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Πάνος Μπιτσαξής παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου και πλήθος κόσμου.
Το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στεγάζει μόνιμα την έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι». που αποτελείται από κείμενα και φωτογραφίες, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων. Πολύ περισσότερο από μία απλή φωτογραφική έκθεση, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αποτελεί ένα μοναδικό σύγχρονο αθλητικό μουσείο.
Το μετάλλιο του Σπύρου Λούη μαζί με προσωπικά του αντικείμενα παίρνουν τώρα τη θέση τους στο Σπίτι του Μαραθωνίου Δρόμου, εκεί όπου φιλοξενούνται οι συλλογές των μεγάλων μας αθλητών: Στέλιου Κυριακίδη, Χρήστου Βαρτζάκη, Μαρίας Πολύζου, Τάκη Σκουλή, Νίκου Πολιά, Σπύρου Ανδριόπουλου, Χρήστου Σωτηρόπουλου, Θανάση Ραγάζου Παναγιώτας Νικολακοπούλου-Λουβή και πολλών άλλων μαραθωνοδρόμων. Και με αυτόν τον τρόπο όσοι επισκέπτονται το μουσείο θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μετάλλιο και τα αντικείμενα του Σπύρου Λούη και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα και τη ζωή του μεγάλου Έλληνα Ολυμπιονίκη.
Το 2010 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την Μάχη του Μαραθώνα. Παρακαταθήκη της καθοριστικής αυτής μάχης υπήρξε ο μαραθώνιος δρόμος και το ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ του Φειδιππίδη το οποίο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο μέσω των 1700 μαραθωνίων που διοργανώνονται κάθε χρόνο και με τα εκατομμύρια των δρομέων που τρέχουν σε αυτούς και δοξάζουν την Ελλάδα και την πόλη του Μαραθώνα. Για πρώτη φορά θα γίνει έκθεση του μεταλλίου Πανελλαδικά αλλά και Παγκόσμια.
Περισσότερες πληροφορίες
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Λεωφ.Μαραθώνος και 25ης Μαρτίου
Μαραθώνας, Τηλ: 6979490858
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΎΖΟΥ
ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΡΕΚΟΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ
Εθνικός ήρωας ο Σπύρος Λούης
Γεννήθηκε στο Μαρούσι από φτωχή αγροτική οικογένεια το 1872. Ο πατέρας του ήταν νερουλάς, τότε που ακόμα δεν υπήρχε κεντρική ύδρευση και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας το νερό.
Όταν αποφασίστηκε να αναβιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, άρχισαν οι προετοιμασίες για την διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ένα από τα αγωνίσματα ήταν ο μαραθώνιος δρόμος, άθλημα που δεν είχε διοργανωθεί ποτέ μέχρι τότε.
Η πρόταση είχε γίνει από τον Γάλλο Μισέλ Μπεάλ ο οποίος είχε εμπνευστεί από τον άθλο του αγγελιοφόρου- υμεροδρόμου, που είχε διανύσει την απόσταση ξεκινώντας από την πόλη του Μαραθώνα μέχρι στην Αθήνα για να αναγγείλει την νίκη των Αθηναίων στη Μάχη του Μαραθώνα
Οι Έλληνες ήταν κατενθουσιασμένοι για το νέο άθλημα και αποφάσισαν να οργανώσουν προκαταρκτικούς αγώνες για τους Έλληνες αθλητές που θα ήταν να δηλώσουν συμμετοχή. Διοργανωτής των προκαταρκτικών ήταν ο συνταγματάρχης του στρατού Παπαδιαμαντόπουλος , ο οποίος ήταν διοικητής του Λούη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητεία.
Ο πρώτος προκαταρκτικός, που ήταν συγχρόνως και ο πρώτος Μαραθώνιος αγώνας, διοργανώθηκε στις 22 Μαρτίου. Νικητής ήταν ο Χαρίλαος Βασιλάκος με 3 ώρες, 18 λεπτά. Ο Λούης συμμετείχε στους δεύτερους προκαταρκτικούς, δύο εβδομάδες αργότερα.
Ο Παπαδιαμαντόπουλος που θυμόταν τον Λούη για την αντοχή του στο τρέξιμο, τον είχε πείσει να δηλώσει συμμετοχή, και ο Λούης διέσχισε την τελική γραμμή στην πέμπτη θέση, πίσω από το νικητή τον Δημήτρη Δεληγιάννη.
Στις 10 Απριλίου (ή στις 29 Μαρτίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν τότε σε χρήση στην Ελλάδα), ο Μαραθώνιος ήταν να πραγματοποιηθεί.
Ο Μαραθώνιος δρόμος
Ο Παπαδιαμαντόπουλος έδωσε το σήμα εκκίνησης στον Μαραθώνα. Δεκατρείς δρομείς από την Ελλάδα και τέσσερις αθλητές από άλλα έθνη έλαβαν μέρος.
Ο Γάλλος Albin Lermusiaux που είχε πάρει και χάλκινο στα 1500 μέτρα μπήκε νωρίς μπροστά και προηγείτο.
Στο Πικέρμι ο Λούης σταμάτησε σε ένα καφενείο και ζήτησε να πιει ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας ότι θα τους φτάσει και θα τους προσπεράσει όλους πριν από το τέλος.
Μετά το 32ο χιλιόμετρο, ο Λερμιζιό κατέρρευσε από την εξάντληση. Το προβάδισμα ανέλαβε τώρα ο Αυστραλός Τέντι Φλακ που πρωτύτερα είχε πάρει μετάλλιο στα 800 και 1500 μέτρα.
Ο Λούης άρχισε να ελαττώνει την απόσταση, μέχρι που και ο Αυστραλός, που δεν ήταν συνηθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις, κατέρρευσε μερικά χιλιόμετρα αργότερα, αφήνοντας το τελικό προβάδισμα στον Λούη.
Εν τω μεταξύ, στο στάδιο, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, ειδικά επειδή ένας αγγελιοφόρος με το ποδήλατο είχε βιαστεί να φέρει την είδηση ότι ο Αυστραλός προηγείτο. Ξαφνικά έφτασε και ένας άλλος αγγελιοφόρος που τον είχε στείλει κάποιος αστυνόμος μόλις ο Λούης μπήκε μπροστά, και ανήγγειλε ότι ένας Έλληνας ήταν πρώτος στον αγώνα δρόμου. Οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να πανηγυρίζουν και να τον παροτρύνουν φωνάζοντας «Έλληνας, Έλληνας!»
Ο Λούης μπήκε στο στάδιο, όπου τον υποδέχτηκε ο λαός μαζί με δυο πρίγκιπες τον Κωνσταντίνο τον κατοπινό διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο και τον πρίγκηπα Γεώργιο και τον κερνάγανε κρασί, γάλα, μπύρα, αυγά πασχαλινά, πορτοκαλάδα και άλλα δώρα. Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα. Δεν ξέρουμε αν τελικά τα πήρε όλα αυτά τα δώρα. Ο Βασιλιάς ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε να του προσφέρει, και εκείνος του απάντησε: «Ένα γαϊδουράκι να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό.»