Την έναρξη του έργου COMPASS4D, που στοχεύει στη βελτίωση μετακινήσεων και την οδική ασφάλεια ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α. – Ι.ΜΕΤ.).
Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από την εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας, δηλαδή συστημάτων που συνδυάζουν αισθητήρες επί του οχήματος, αλλά και επί της οδού για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, με παράλληλη μείωση των επιπέδων συμφόρησης στις οδικές μεταφορές.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, χρήματα που
Οι πιλοτικές εφαρμογές θα περιλαμβάνουν συνολικά 574 χρήστες και 334 οχήματα σε 7 Ευρωπαϊκές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Μπορντώ, Κοπεγχάγη, Αϊντχόβεν-Χέλμοντ, Νιουκάστλ, Βερόνα και Βίγκο) και θα διαρκέσουν για ένα έτος. Η υπογραφή του συμβολαίου συνεπάγεται την επένδυση 670.650 € στη Θεσσαλονίκη, όπου οι υπηρεσίες του COMPASS4D θα παρέχονται κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, καθώς και σε άλλους επτά σημαντικούς κόμβους του οδικού δικτύου της πόλης, με τη συμμετοχή 35 οχημάτων ταξί και 7 Ι.Χ. οχημάτων. Το έργο ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσει 3 χρόνια.
Οι χρήστες των υπηρεσιών του Compass4D είναι οδηγοί λεωφορείων, φορτηγών, ταξί, ΙΧ οχημάτων και οχημάτων άμεσου δράσης. Για όλους τους χρήστες υπάρχει η ανάγκη για ασφαλέστερη, περισσότερο άνετη και ενεργειακά αποδοτικότερη οδήγηση. Την ανάγκη αυτή θα καλύψουν οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους χρήστες του Compass4D. Ένα από τα συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφορών που θα προωθηθούν μέσω του έργου Compass4D είναι και η Υπηρεσία της Ενεργειακά Αποδοτικής Διασταύρωσης (Energy Efficient Intersection Service – EEIS), η οποία θα υποστηρίζει τους οδηγούς παρέχοντάς τους οπτικές και ακουστικές πληροφορίες εντός του οχήματός τους όταν θα προσεγγίζουν συγκεκριμένες διασταυρώσεις.
Το έργο COMPASS4D θα υλοποιηθεί με τη στενή συνεργασία τόσο των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης όσο φορέων διαχείρισης οδικών δικτύων, οι οποίοι κατέχουν έναν σημαντικό ρόλο στο έργο ως οι αρμόδιοι φορείς που διαθέτουν πρωτογενή κυκλοφοριακά στοιχεία πραγματικού χρόνου, τα οποία θα παρέχονται μέσω των υπηρεσιών του έργου από την υποδομή προς τα οχήματα. Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθούν επιχειρηματικά μοντέλα και σχέδια αξιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων του έργου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η βιωσιμότητα των υπηρεσιών. Τέλος, περιλαμβάνονται δράσεις προτυποποίησης για την εφαρμογή των υπηρεσιών καθώς και διεθνείς συνεργασίες με αρμόδιους φορείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Το έργο υλοποιείται από Ε.Κ.Ε.Τ.Α. – Ι.ΜΕΤ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις εταιρίες Infotrip και Eurotaxi καθώς και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Πηγή: Καλά Νέα