Στο συνημμένο σύνδεσμο θα βρείτε το προτελευταίο αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL στον Ελληνικό πολιτισμό (σχεδόν κάθε χρόνο έχει αφιέρωμα στην 'αρχαία' Ελλάδα) με τίτλο: 'ΘΕΟΙ, ΗΡΩΕΣ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ'. δείτε και το εξώφυλλο. Υπόψη ότι το SPIEGEL είναι αριστερό-σοσιαλιστικό περιοδικό.
Επίσης στο γαλλικό τεύχος 1839 της Le Point (τα γαλλικά μου δυστυχώς είναι ανύπαρκτα) έχει το άρθρο με τίτλο: 'Αριστοτέλης, καθηγητής μάνατζμεντ' γιατί διαπιστώθηκε ότι κορυφαίες γαλλικές εταιρείες (RATP, PRICE WATER HOUSE COOPERS, GROUPAMA, κλπ.) χρησιμοποιούν τον Αριστοτέλη γιατί 'επανατοποθετεί κάθε μας πράξη στη δυναμική της στόχευση και μας καλεί να ψάξουμε το τελεσιουργικό αίτιο σε κάθε μας ενέργεια'.
Ο Γκαίτε όταν τον ρώτησαν οι μαθητές του τι να διαβάσουν τους απάντησε: 'τους Έλληνες κλασσικούς'. 'Μα τους διαβάσαμε' απάντησαν, τώρα τι να διαβάσουμε; 'ΞΑΝΑ τους Έλληνες κλασσικούς, και πάλι ξανά, απάντησε ο 'κουτόφραγκος' Γκαίτε και όλοι οι 'κουτόφραγκοι' Γερμανοί, Γάλλοι, Βρεττανοί, (Γιαπωνέζοι), κλπ.
Που φυσικά έχουν μείνει και αυτοί όλοι πίσω σαν και εμένα τον αδαή (οι οποίοι βέβαια κοιμόντουσαν στα δέντρα όταν εμείς κτίζαμε την ακρόπολη, αλλά σε λίγο εμείς δεν θα έχουμε ΟΥΤΕ δενδρο να κοιμηθούμε, ενώ αυτοί έχουν πάει στον πλανήτη Άρη).
Εδώ, στο Ελλαδιστάν, τα έχουμε ξεπεράσει όλα αυτά βέβαια (περάσαμε και δεν αγγίξαμε!) προ πολλού και είμαστε ήδη έτη φωτός μπροστά.
Γιαυτό και έχουμε τα αντίστοιχα εξώφυλλα στα περιοδικά μας όπως την Λίτσα Πατέρα, το Ρουβά, τη Βανδή και την Καλομοίρα. Φραπές, PORSCHE CAYEN και άγιος ο θεός.
Ο καλύτερος σχολιασμός -δυστυχώς προφητικός μάλιστα- στα παραπάνω ήταν του Αδαμάντιου Κοραή:
'Ώ! Ταλαίπωρη Ελλάς, δεν ανέστης εκ του τάφου, απλώς άλλαξες τάφον, από τον τουρκικόν εις τον χριστιανικόν!'
Ίσως στα επόμενα χίλια χρόνια (αν υπάρχουμε τότε).
Εμένα πάντως μου λύθηκε η απορία γιατί δεν μας 'πάνε' οι Ευρωπαίοι, ενώ τους δώσαμε τον πολιτισμό: Δεν έχουν ούτε κόμπλεξ, ούτε ζηλεύουν, απλά τους φαινόμαστε λίγο καραγκιόζηδες που είμαστε κληρονόμοι του πολιτισμού στον οποίο αυτοί βασίζονται και θαυμάζουν, ενώ εμείς τον φτύνουμε κατάμουτρα. Μας κυττάνε και με λίγο συμπάθεια και λύπη που καταντήσαμε έτσι.
Spiegel: http://www.spiegel.de/spiegelspecialgeschichte/0,1518,grossbild-1164519-,00.html
Ιουλιανός Αργυριάδης