Η θεά Ευνομία είναι η θεά του νόμου, της σωστής και δίκαιας διακυβέρνησης των πόλεων. Εκπροσωπεί την ύπαρξη δίκαιων νόμων και η ορθή εφαρμογή τους. Είναι κόρη του Δία και της Θέμιδας και ανήκει στην δεύτερη γενιά των Ωρών μαζί με τις αδελφές της Δίκη και Ειρήνη.
Πως όμως ερμηνεύεται η θεία φύση της στην εδώ δημιουργία και κατά πόσο το ανθρώπινο γένος συνδέεται ακόμα με την ιδιότητα της Ευ-νομιας στις μέρες μας;
Ας πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του Μύθου και της ιστορίας μας.Οι Ώρες είναι θεές νόμου και τάξης που διατηρούν τη σταθερότητα της κοινωνίας. Λατρεύονταν κυρίως στην Αθήνα, το Άργος και την Ολυμπία.
Κατά τον Πίνδαρο, μαζί με την Δίκη είναι η σίγουρη στήριξη για τις πόλεις, και μαζί με την Ειρήνη είναι οι επίτροποι του πλούτου για την ανθρωπότητα, τρεις ένδοξες κόρες της σοφής Θέμιδας.
Αυτές οι τρεις θυγατέρες εκπροσωπούν όλη την κατάσταση της Δημιουργίας, τους δεσμούς, τους λόγους, τις αναλογίες, και την αρμονία. Άλλωστε όλη η Δημιουργία, δεν είναι τίποτε άλλο από δεσμούς, λόγους, αναλογίες, γεωμετρήσεις, και αρμονίες. Όλα τα όντα εκδηλωμένα σε μορφή, εκφράζουν ακριβώς αυτές τις τρεις θυγατέρες της Θέμιδος.
Ό,τι σωματουργείται, έχει και το στοιχείο της γεωμετρήσεως και της αρμονίας και τίθεται υπό το κράτος της Ευνομίας και της Δίκης.
Υπό το κράτος της Ευνομίας φέρουν τον νόμον και μέρος του «Ευ».
Οι τρεις αυτές θυγατέρες εκπροσωπούν τις θείες αρετές της θείας Μητρός τους Θέμιδας.
Η μητέρα Θέμις είναι η Παγκόσμιος ψυχή και είναι συμπάρεδρος του Δία και έχει τις ίδιες ιδιότητες, τις θείες αρετές του Διός, αφού είναι συμπάρεδρος του φυσικά, και δεν κάνει τίποτα ο Ζευς χωρίς την Θέμιδα, γιατί και αυτή έχει τα Όλα Ολικώς κατά τον νουν του Διός, αλλά κατά την κατάσταση της υπάρξεως της Παγκοσμίου ψυχής.
Η Ευνομία όπως είπαμε είναι κατ’ εξοχήν η Θεότης του νόμου. Του θείου Νόμου. Γι’ αυτό λέμε πάντα «Ευ νόμος». Και Νόμος για τους προγόνους μας είναι η «διανομή του νου».
Το «Ευ» έχει την έννοια του θείου Κάλλους και της Διακοσμήσεως. Μυστηριακώς και μυητικώς το «Ευ» είναι ακριβώς η θεία τέχνη η αγαθοειδής και καλλοποιός αυτής υποστάσεως.
Όταν λέμε «Ευνομία», δεν είναι μόνο η λειτουργία του νόμου, γιατί ο νόμος ότι είναι «νου διανομή».
Όμως τι μπορεί να είναι του νου η διανομή; Είναι ο Λόγος. Ο Λόγος ως Αρχηγικός Νους που είναι ο Πατήρ ή ο Ποιητής, διότι ένα και το αυτό πράγμα είναι, με την διαφορά, αναλόγως της σχέσεώς των, όσον αφορά με το Εν.
Αλλά Πατήρ και Ποιητής είναι ο δίμορφος Ιανός, που είναι ένας και μοναδικός Θεός. Ο Ύπατος των Θεών, ο Ζευς.
Οπότε ο νους διανεμόμενος στην Δημιουργία, και γινόμενος Ποίηση είναι Νόμος.
«Ευ νόμος» λοιπόν είναι ακριβώς ο νους ως Λόγος, ο διανέμων την ποιότητα και το περιεχόμενο της Δημιουργίας.
Ο διαμενόμενος νους που εκπροσωπεί τον λόγο ο οποίος παντού υπάρχει, σε κάθε εκδήλωση αποκλίσεως του νου, για να ποιήσει.
Επομένως είναι πραγματικά «νου διανομή η Ευνομία».
Αυτή η διανομή του νου, δεν είναι μόνο απλώς η λειτουργία του λόγου χάριν της αποκλίσεως των πραγμάτων από την μόνιμο και μονοειδή κατάσταση, εις την πολυειδή έκφραση.
Αλλά ο λόγος αυτός, ο νόμος αυτός ο οποίος διανέμεται, αλλά ταυτοχρόνως είναι και ο φορέας της Δημιουργίας.
Το «Ευ» επομένως, σε αυτές τις θείες καταστάσεις δεν χωρίζεται από τον νόμο, τον θείο νόμο, γιατί είναι ταυτόσημος. Όμως ως «Θείου νου διανομή» διανέμεται, χορηγώντας πάντα και κατά πάντα, και στα πρώτα, και στα μέσα και στα έσχατα. Υπό το κράτος της Ευνομίας φέρουν τον νόμον και μέρος του Ευ. Γιατί όσο περισσότερο το Ευ λειτουργεί, λειτουργεί η Ευνομία με τον λόγο ο οποίος ενώνει, εναρμονίζει, στερεώνει και τα πρώτα, και τα μέσα και τα έσχατα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Οι μέρες αυτές που βιώνουμε, που πολλοί γνωρίζουμε πως είναι και οι έσχατες του σιδήρου γένους, μας έχει περικυκλώσει ένα μαύρο που έχει πολλά ονόματα. Άλλοι το λένε κατρακύλα, άλλοι σαπιλα, όμως στην ουσία αυτό το μαύρο που απλώνεται ολόγυρα μας είναι το περίφημο.. Τίποτα.
Αποκομμένοι από τους νόμους των θεών, με θολωμενο νου από την θεά Ατη, υβριζοντας συνεχώς την ύπαρξη μας με τον τρόπο ζωής και με τις επιλογές μας, άρχοντες που αρχουν σε βουρκωμενα βασίλεια, παραπονουμαστε για την έλλειψη δικαίου και νόμων.
Πως να υπάρξει δικαιοσύνη εκεί έξω όταν δεν υπάρχει εδώ μέσα; Στα έγκατα του λόγου της βάρβαρης ψυχής μας;
Ποια ορμή μας έκανε να διαχωρίσαμε εαυτούς από το το Όλον;
Εικόνες, γεωμετρησεις, αναλογίες και δεμένοι με Δεσμούς είμαστε κάτω από την μητέρα Θέμιδα και της κόρης της Ευνομίας.
Πως θα σταματήσει η α -νομία, η παρα -νομία, η δυσ-νομια όταν αφήσαμε να εισβάλουν στην δημιουργία;
Η αποσύνδεση, το κόψιμο του νήματος που μας συνδέει με τον λόγο, τους θεούς, τους συνανθρώπους μας, τον Μέγιστο Δία, σταμάτησε την Ευνομία στις πόλεις, και στις ψυχές μας και η διανομή του νου έχει αντικατασταθεί από το σαλεμα του.
Την τρέλα.
Κυβερνήτης του κόσμου ετούτου ένας σαλος νους με τον μαύρο μανδύα του τίποτα.
Είθε να θυμηθούμε σύντομα πως ό,τι αφήνουμε χωρίς αρμονία και νόμο, εισβάλει στις πόλεις και στις ψυχές μας και καταστρέφει ότι αγαθό και δίκαιο δόθηκε απλόχερα από τους θεούς στο πιο αγαπητό τους κόσμημα.
Τον άνθρωπο.
Έρευνα αρθρογραφία και συλλογή πληροφοριών έγινε από την Γιώβη Βασιλική.
Για να πραγματοποιηθεί το παραπάνω άρθρο πληροφορίες σχετικά με την Ευνομία όπως και αυτούσια αποσπάσματα και παράγραφοι συλλέχθηκαν από την Wikipedia, και την αναφορά σε αυτήν από βιβλία του Αναστασίου Βαλαδωρου.