Τα μικρόβια μας είναι πιο πολλά από τα κύτταρά μας. Το σώμα μας έχει περίπου 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα , αλλά φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροβιακά κύτταρα.
Το έντερο μόνο του, φιλοξενεί περίπου τρία κιλά βακτήρια. Τα μικρόβια, κατά κάποιον τρόπο, είναι πιο έξυπνα από εμάς. Πολλοί λένε ότι είναι μέρη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και του λένε τι να κάνει. Οι ερευνητές συνειδητοποιούν τώρα ότι ορισμένα μικρόβια είναι ουσιαστικά ένα σημαντικό μέρος της ανοσοποιητικής μας άμυνας, ελέγχοντας την ανάπτυξη βασικών συστατικών του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
“Τα μικρόβια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρόπους που εμείς, ως επιστήμονες, ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως”, δήλωσε ο Δρ Sarkis Mazmanian, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Βασιζόμαστε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να διακρίνουμε τους μικροβιακούς εισβολείς που μπορεί να μας αρρωστήσουν και τα ακίνδυνα βακτήρια που βρίσκονται πάντα μέσα μας, είπε ο Dr. Sarkis Mazmanian. Με βάση αυτή τη διάκριση, το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίζει πότε να επιτεθεί και πότε να μην επιτεθεί. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παίρνει αυτή την απόφαση μόνο του.
“Μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ελέγχεται από συγκεκριμένα μικρόβια του εντέρου”, δήλωσε ο Dr Mazmanian.
“Τα μικρόβια έχουν μάθει να αναστρέφουν ορισμένους διακόπτες στο σώμα μας”, δήλωσε ο Dr Mazmanian . Αυτό σημαίνει ότι τα μικρόβια συμβάλλουν στην απόφαση του σώματός μας για το αν θα ξεκινήσει μια ανοσολογική επίθεση και αν θα ξεκινήσει ένα αυτοάνοσο νόσημα.
Ο Δρ. Yasmine Belkaid, ανοσολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το χαρακτήρισε ως εκπαιδευτική διαδικασία. “Πολλά από αυτά που κάνουν τα μικρόβια είναι η προετοιμασία των κυττάρων για επακόλουθες επαφές με παθογόνα,” είπε ο Belkaid.
“Χρειάζεστε συνεχώς αυτά τα μικρόβια για να εκπαιδεύσετε, να τονώσετε και να ελέγξετε τη μορφή της άμυνας που πρόκειται να αναπτύξετε”.