Ισως το έχετε παρατηρήσει, αλλά περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας κάνουν την εμφάνισή τους νέα, εντυπωσιακά φαρμακεία. Ορισμένα είναι επεκτάσεις ή ανακαινίσεις παλαιότερων χώρων, αλλά το φαινόμενο προκαλεί εντύπωση. Οχι μόνο γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά επειδή τις τελευταίες εβδομάδες τον χρόνιο, πια, θέμα των οφειλών του κράτους προς τους φαρμακοποιούς δημιουργεί μια εικόνα ασφυξίας για τον κλάδο.
Πού μπορούμε, λοιπόν, να αποδώσουμε τη μικρή αυτή «έκρηξη» από νέα, μεγαλύτερα, πιο καλοσχεδιασμένα, με μια λέξη πιο «φιλόδοξα» φαρμακεία που βλέπουμε σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πρωτεύουσας;
Ο κ. Ιων Οικονομάκης διατηρούσε φαρμακείο από το 2003 επί της οδού Σταδίου. Πρόσφατα πήρε την απόφαση να αφήσει έναν ιδιόκτητο χώρο και να ενοικιάσει κατάστημα πάντα στην Σταδίου αλλά λίγο πιο ψηλά, σε χώρο που αντικειμενικά του εξασφαλίζει μεγαλύτερη προβολή. Εντυπωσιακή παραγωγή από την ντιζάινερ Αγγέλα Γλύτση.
Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι ένας αλλά πολλοί οι λόγοι που τροφοδοτούν την κινητικότητα στον χώρο των φαρμακείω, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα. «Κατά τη γνώμη μου το πρώτο είναι οι σημαντικές μειώσεις στα ενοίκια. Σε ιδιαίτερα προνομιακά σημεία ακούς τιμές ενοικίων που δεν μπορούσες να διανοηθείς μέχρι πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπετε οι περισσότερες επενδύσεις να πραγματοποιούνται σε κεντρικά σημεία, σε λεγόμενα “περάσματα”, και όχι τόσο σε μικρούς συνοικακούς δρόμους». Αντίστοιχα, έχει συμπιεστεί και το κόστος μιας ανακαίνισης.
Για τον κ. Οικονομάκη, ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας που ευνοεί τα μεγάλα, κεντρικά φαρμακεία είναι το νέο, διευρυμένο ωράριο, από τις 8 μέχρι τις 11. Η δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας έξι ημέρες την εβδομάδα αυξάνει νομοτελειακά τον τζίρο, επομένως και τις προσδοκίες για περισσότερα κέρδη. Τον Οκτώβριο στο Λεκανοπέδιο λειτουργούσαν 57 φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, σήμερα 150.
Περισσότερες ώρες, μεγαλύτερος τζίρος, μεγαλύτερη αγορά. «Τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο κ. Οικονομάκης, «παρουσιάζεται σημαντική αύξηση της ζήτησης για εναλλακτικές μορφές πρόληψης και θεραπείας, συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά που αφήνει και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τον φαρμακοποιό».
Στη συμβολή της οδού Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής μετέφερε από παρακείμενη στοά το φαρμακείο της η κ. Υπακοή Πινότση. Επενδύοντας μάλιστα σε μια σημαντική αρχιτεκτονική υπογραφή, του κ. Αρη Ζαμπίκου. Επιβεβαιώνοντας αυτό που μας είπε ο κ. Οικονομάκης. Σήμερα υπάρχει δυνατότητα μίσθωσης σε πιο προνομιακά σημεία. Οσοι είναι σε θέση να κάνουν το βήμα, προχωρούν.
Αλλά το κέντρο προσφέρει μια επιπλέον δυνατότητα: την επαφή με τους τουρίστες. Τα φάρμακα είναι με διαφορά πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα. Η απλή ασπιρίνη πωλείται (το κουτί) 0,87 στην Αθήνα, όταν στο Μόναχο την βρίσκεις 4,80 και στη Ρώμη 5,20 ευρώ. Πολλοί Κύπριοι πριν πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής φροντίζουν να έχουν προμηθευτεί πρώτα φθηνά ελληνικά φάρμακα.
Διεθνής διάκριση για το «placebo»
Eίναι κατά τη γνώμη μου μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μετασκευές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Και… τυγχάνει να είναι φαρμακείο. Πρόκειται για το «placebo» στη λεωφόρο Βουλιαγμένης που πριν από λίγες ημέρες απέσπασε το φετινό βραβείο των X International Awards στην κατηγορία «πρότζεκτ εμπορικής χρήσης».
Μια σημαντική διάκριση για το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Klab architecture που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος το 2007. «Στη Γλυφάδα δίπλα στο εμπορικό κέντρο του City Plaza μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα υπερτοπικό φαρμακείο 500 τ.μ. σε ένα προϋπάρχον οκταγωνικής κάτοψης κτίριο. Ενα φαρμακείο διαφορετικό από όλα τα άλλα, καθώς οι ιδιοκτήτες σκέφτηκαν να δώσουν ένα άλλο χαρακτήρα και να δημιουργήσουν ένα χώρο φαρμακείου αλλά και εναλλακτικών μορφών πρόληψης και θεραπείας». Την αρχιτεκτονική ταυτότητα του φαρμακείου ορίζει μια λευκή, διάτρητη μεταλλική ταινία που αγκαλιάζει και μεταμορφώνει το κτίριο, αναφορά στη μορφή γραφής Μπράιγ για τα άτομα περιορισμένης όρασης που αναγράφεται σε όλες τις φαρμακευτικές συσκευασίες.
Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή
Πηγή: Καλά Νέα