Δύο εξαιρετικά ευαίσθητοι κτηνίατροι, που μένουν και εργάζονται στη Σύρο, δεν αρκούνται μόνο στη φροντίδα των κατοικιδίων των πελατών τους. Ο Γιώργος Μαραγκός και ο Μανώλης Βορρίσης έχοντας αντιληφθεί το τεράστιο πρόβλημα, που δημιουργείται, από τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, αποφάσισαν δύο εβδομάδες τον χρόνο να προσφέρουν κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης με χαμηλό κόστος στα γατιά του νησιού, αφού οι ίδιοι δεν θα εισέπρατταν αμοιβή γι’ αυτό.
Έτσι σε συνεργασία με τους φιλόζωους εθελοντές του νησιού, οι οποίοι συγκέντρωσαν από δωρεές το κόστος των φαρμάκων (για την αναισθησία, την ανάνηψη, τα ράμματα κ.ο.κ.) στείρωσαν μέσα σε 14 ημέρες 511 γάτες! Οι εθελοντές επισκέφθηκαν αποικίες γατιών στο νησί τις συνέλλεξαν και τις μετέφεραν στο κτηνιατρείο στην Ερμούπολη. Μετά από μία ημέρα νοσηλείας οι εθελοντές επέστρεψαν τα ζώα πάλι στον τόπο όπου ζούσαν.
Μάλιστα ένα μικρό σημαδάκι στο αυτί τους είναι η απόδειξη, που φαίνεται και εξ αποστάσεως, ότι δηλαδή το ζώο έχουν στειρωθεί. Το κόστος των υλικών της κάθε στείρωσης ήταν περίπου 30 ευρώ.
Εκατοντάδες αδέσποτες γάτες περιφέρονται σε άσχημη κατάσταση και στη Σύρο αλλά και σε όλα νησιά της χώρας, αφού ακόμη και όσοι δήμοι εφαρμόζουν πρόγραμμα στειρώσεων δεν στειρώνουν γάτες… Δεν τις στειρώνουν γιατί δυστυχώς γι’ αυτές, δεν γαυγίζουν και δεν επιτίθενται, όπως τα σκυλιά!
Τρανό παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα γι’ αυτό και επιβαρύνει τα φιλοζωικά σωματεία!
Είναι αθόρυβες γι’ αυτό και δεν στειρώνονται συστηματικά
Το καλοκαίρι, όταν αυξάνει ο πληθυσμός των ανθρώπων στα νησιά λόγω του τουρισμού και όλες οι ταβέρνες είναι ανοικτές τα ζώα βρίσκουν φαγητό, αλλά το χειμώνα βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια και αυτό με δυσκολία. Μερικές τυχερές εντάσσονται σε διάφορες αποικίες γατιών και ταΐζονται από τους κατοίκους, αλλά οι περισσότερες πεθαίνουν από αρρώστιες, την πείνα και ατυχήματα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, όταν πια τα γατάκια γεννηθούν, αφού εξοντώνονται από τους κατοίκους ποικιλοτρόπως. Φαινόμενα κακοποίησης των ζώων (π.χ. φόλες, πέταμα ζωντανών γατιών και σκυλιών στα σκουπίδια) βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας και ειδικά μέσω του ίντερνετ φτάνουν αμέσως στο εξωτερικό, και τελικά αποθαρρύνουν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας.
Πολλοί κάτοικοι της Σύρου, μετά και από τις επισημάνσεις των ξένων τουριστών, συνειδητοποίησαν, ότι η στείρωση είναι η μόνη πολιτισμένη μέθοδος για τον περιορισμό και τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Έρευνες άλλωστε έχουν αποδείξει, ότι μια στειρωμένη αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια ενώ μια μη στειρωμένη ζει μόλις 2 χρόνια.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα Syros Cats ενώ για να κάνετε δωρεά για τις στειρώσεις των γατιών του νησιού πατήστε εδώ.
Πηγή: Καλά Νέα