Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η παρουσίαση από τα ελληνικά της στάσης της Ντόρας Μπακογιάννη στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως "βέτο", θα έπρεπε περισσότερο να μας ανησυχεί παρά να μας καθησυχάζει. Προσέξτε καλά τη διατύπωση της είδησης από τον ΑΝΤ1: "Έθεσε, τελικά, βέτο η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες." Που βρίσκεται η μπλόφα; Μα φυσικά στον όρο "τελικά", στον όρο "Ελλάδα", αλλά κυρίως στα κεφαλαία γράμματα που χρησιμοποιεί για μια ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν έχουν καμιά άλλη αποφασιστική αρμοδιότητα πέραν της προετοιμασίας της ατζέντας για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής (των αρχηγών κρατών) του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου.

Ένα από τα θέματα που πρόκειται να τεθούν στο Βουκουρέστι είναι η νέα διεύρυνση της Συμμαχίας με "πρόσκληση" που πρόκειται να απευθύνουν οι αρχηγοί κρατών προς την Κροατία, την Αλβανία και τα Σκόπια. Πότε θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε; Μόνο αν η Ντόρα κατάφερνε να απαλείψει το θέμα της διεύρυνσης από την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής ή έστω το όνομα της "(πγδ)ς" από την τριάδα των υποψηφίων νέων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Τότε μάλιστα, το "βέτο" θα ήταν "τελικό", και θα μας έδινε μια ανάσα να ασχοληθούμε με τα σενάρια παιγνίων Α1 και Α1Β, ή καλύτερα, να προετοιμάζουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας. Θα ήμασταν βέβαιοι πως τίποτα δεν έχει κριθεί, έστω για μερικούς ακόμα μήνες. Αλλά τώρα δεν συμβαίνει τίποτα απ' όλα αυτά. Η Ντόρα είπε στους ομολόγους της – απλά και ταπεινά – ότι (στο Βουκουρέστι) "η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στα Σκόπια, όσο δεν υπάρχει λύση στο θέμα του ονόματος".

Δηλαδή, μέχρι και τις 2 Απριλίου, η "Ελλάδα" θα κυνηγάει ασθμαίνουσα τη λύση της "σύνθετης ονομασίας". Την ίδια ώρα, νέος πακτωλός χρημάτων τίθεται στη διάθεση των Σκοπίων για δισέλιδες καταχωρήσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ το κράτος των Αθηνών απαξιώνει να απαντήσει στην εντεινόμενη ανθελληνική προπαγάνδα, αλλά στήνει διαγωνισμό ανάμεσα στα φερέφωνα του για το πιο χυδαίο βρίσιμο του Άνθιμου και του Ζουράρι. Γιατί λοιπόν κάποιοι μιλάνε για "βέτο… τετελεσμένο", 25 μέρες πριν την ώρα του;

Εδώ μάλλον αρχίζει να εκτυλίσσεται το σενάριο "Α-Ω" που έχει ήδη δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία τον Ιανουάριο του 1993. Τότε τα Σκόπια έκαναν επίσημη αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εισδοχή τους στον ΟΗΕ ως Δημοκρατία της , παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε απορρίψει αυτή την ονομασία. Προς μεγάλη έκπληξη των πάντων, ιδίως της Ελληνικής Ομογένειας (που είχε καταφέρει να πάρει με το μέρος της τον νεο-ορκισθέντα Πρόεδρο Κλίντον), η Ελλάδα των Μητσοτάκη-Παπακωνσταντίνου αντί να αντιδράσει είχε παρασκηνιακά συναινέσει στην εξέλιξη αυτή, και μάλιστα αποδεχόμενη ονομασία των Σκοπίων πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε "γεωγραφικό" προσδιορισμό – ¨ ένα "προσωρινό" όνομα που νομιμοποιούσε την "συνταγματική" ονομασία των Σκοπίων επί καθεστώτος Τίτο: "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της ς". Αυτό δηλαδή που θεωρούσαμε επί 46 χρόνια "ανύπαρκτο πρόβλημα" φτάσαμε να το νομιμοποιήσουμε κιόλας αναδρομικά, με προοπτική … μονιμοποίησης! Το τι επακολούθησε μετά την εισδοχή της "πΓΔΜ" στον ΟΗΕ είναι γνωστό. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται για αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να εξαπατηθούν αδιαμαρτύρητα για δεύτερη φορά είναι το εξής: Με ποια ονομασία έχει προσυμφωνήσει η Ντόρα (για λογαριασμό του …Κώστα, βεβαίως) να "προσκληθούν" τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ την νύχτα της 2ας Απριλίου; Δημοκρατία της Άνω ς, Δημοκρατία της Νέας ς ή Νέα Δημοκρατία της ς; Όποιο από τα τρία ονόματα και να κληρωθεί, να είστε σίγουροι πως θα έχει και την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή στη κληρωτίδα. Έστω πολύ προσωρινά… γι' αυτόν και για μας, τα ψέματα κάποτε τελειώνουν.

————————————————-

Εξηγούμαι επειδή κάποιοι στο μπλόγκ του Αντίβαρου [www.antibaro.gr] κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και ονειρεύονται νέους αγώνες ενάντια στην κοινοβουλευτική επικύρωση" της εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με ένα από τα τρία ονόματα που ανέφερα. Το πλεονέκτημα του σεναρίου Α-Ω είναι ότι παρακάμπτει ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο "ψήφου επικύρωσης" που συνεπάγεται είτε μια συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων στα πλαίσια της "διαμεσολάβησης ΟΗΕ/Νίμιτς" είτε η αποδοχή μιας πρότασης του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα και τα Σκόπια ΠΡΙΝ από την "πρόσκληση" του κρατιδίου στη Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία.


Τα πράγματα είναι απλά: Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ λέει "Προσκαλώ τα Σκόπια ως Άνω-(Νέα)- και αφήνω τα υπόλοιπα να τα βρούν μεταξύ τους, τα ενδιαφερόμενα μέρη". Τα Σκόπια αποδέχονται την πρόσκληση. Η Αθήνα τι θα κάνει; Μπορεί να πει "όχι", να βάλει βέτο; Αφου η πρόσκληση του ΝΑΤΟ έχει ήδη γίνει και απευθύνεται μόνο στα Σκόπια. Το ίδιο έγινε και με την εισδοχή των Σκοπίων στον ΟΗΕ ως (πγδ) πριν 15 χρόνια. Δεν υπήρξε ποτέ καμιά ανάγκη "επικύρωσης" – ούτε καν "δημοσιοποίησης" – της επιστολής Παπακωνσταντίνου με την οποία έδινε το πράσινο φώς στον ΟΗΕ να προσκαλέσει τα Σκόπια με την προγενέστερη "συνταγματική τους ονομασία" ως (πγδ) . Ούτε βέβαια άλλαξε τίποτα στην περιβόητη απόφαση του αλήστου μνήμης Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Απαξάπαντες οι ημέτεροι εποίησαν τη νήσσαν θεωρώντας ότι κράτησαν τη πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.

Το θέμα είναι τι κάνουμε μέχρι τις 2-4-08 για να αποτρέψουμε τον νέο διασυρμό και καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

ΑΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x