Στακραέλι |  Η αλληλέγγυα οικονομία των Πατρινών!

Στακραέλι | Η αλληλέγγυα οικονομία των Πατρινών!


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Οι κάτοικοι της Πάτρας «ξεγλιστρούν» μακριά από την κρίση… μέσα από την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών του «Στακραέλι» (stakraeli.gr)

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας με κοινό όραμα την αλληλοβοήθεια αποφάσισαν να ξεφύγουν λίγο από την κυριαρχία του ευρώ, δημιουργώντας το πρώτο Δίκτυο Αχαϊκής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Με κοινωνικό νόμισμα το «τσαμπί», τα 70 μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν από βιολογικά προϊόντα των τοπικών παραγωγών και αντικείμενα πρώτης ανάγκης… μέχρι μαθήματα φροντιστηρίου, μια ώρα babysitting ή γιόγκα! Ο Τάκης Παναγόπουλος και η Ελένη Σέρπη του «Στακραέλι», εκ των ιδρυτικών μελών μιλούν στο flowmagazine.gr για την αξία της αλληλεγγύης, όσον αφορά

την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Υπάρχουν 27 δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας, από την Κρήτη, την Εύβοια και την Κέρκυρα μέχρι και τη Μαγνησία, αλλά η αίσθηση αλληλοβοήθειας λείπει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το «Στακραέλι» προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία του Έλληνα», λέει ο κ. Παναγόπουλος στο flowmagazine.gr.

«£Ä±ºÁ±έ»¹»: — ±»»·»έ³³Å± ¿¹º¿½¿¼ί±& Äɽ  ±ÄÁ¹½ώ½!Το «Στακραέλι» φιλοδοξεί να «εξοστρακίσει» την κρίση

Ακόμα και αν είναι δύσκολη μερικές αξίες του Έλληνα είναι «ψεύτικες», το «Στακραέλι» δεν το βάζει κάτω! Μικρά παιδιά, οικογενειάρχες άνω των 40 και ελεύθεροι επαγγελματίες ανταλλάσσουν υπηρεσίες και αγαθά ως μέλη του δικτύου, το οποίο ξεκίνησε την Άνοιξη του 2011από 20 κατοίκους της περιοχής. «Μπορεί ο αντιπραγματισμός να λειτουργούσε τα παλιά χρόνια, αλλά πολλοί βλέπουν με δυσπιστία την πρωτοβουλία μας. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν την ουσία της ανταλλαγής, την επιβίωση χωρίς εκμετάλλευση αλλά με σεβασμό προς τον άλλο. Όσο υπάρχει το ευρώ, δυσκολευόμαστε!», εξηγεί ηΕλένη Σέρπη, μια εκ των ιδρυτών του «Στακραέλι» στo flowmagazine.gr


Η ονομασία του «Στακραέλι» προέρχεται από το: «Στάρι – Κρασί – Ελιά»… αφού η πρωτοβουλία στηρίζεται στα παραδοσιακά αγαθά της Ελλάδας. Σκοπός των μελών του είναι να καταπολεμηθεί η ανέχεια της κοινωνίας μέσα από την αλληλοστήριξη, να βρεθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανέργους και να δοθεί η σημασία που αρμόζει στα τοπικά προϊόντα. Μπορεί η αλληλέγγυα οικονομία να αποτελεί συνήθεια σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Αυστρία και η Γερμανία,  αλλά στην Ελλάδα ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα. «Μέσα από το Στακραέλι, προσπαθούμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, να προωθήσουμε ότι με την αλληλεγγύη μπορούμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα! Άλλωστε, το χρήμα μόνο του δεν φέρνει κακό, ο άνθρωπος το μεταχειρίζεται λάθος.», συνεχίζει ο Τάκης Παναγόπουλος στοflowmagazine.gr

«£Ä±ºÁ±έ»¹»: — ±»»·»έ³³Å± ¿¹º¿½¿¼ί±& Äɽ  ±ÄÁ¹½ώ½!Ανάλογα με τα «τσαμπιά»… λαμβάνεις αγαθά ή υπηρεσίες!

Το «Στακραέλι» κινείται μέσα από τη λογική του «δούναι και λαβείν» με ισότιμους όρους! Κάθε μέλος κάνει γνωστή την προσφορά του στην ιστοσελίδα του δικτύου και «πουλά» το είδος του, προϊόν ή υπηρεσία, με μονάδα κόστους τα «τσαμπιά». Όταν αποκτήσει κάποιος μερικά «τσαμπιά», μπορεί με τη σειρά του να αναζητήσει υπηρεσίες, διαθέσιμες από άλλα μέλη του δικτύου, και να τα  «πληρώσει» με το ίδιο νόμισμα. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής μαθηματικών μπορεί να προσφέρει δυο ώρες μάθημα με κόστος 15 τσαμπιά… και με αυτά να αποκτήσει βιολογικά προϊόντα π.χ. από το Μεσολόγγι ή μια υπηρεσία, όπως ηλεκτρολογικές υπηρεσίες, καθαρισμό του σπιτιού, φύλαξη των παιδιών, μαθήματα γιόγκα ή λογιστική βοήθεια.

Προϊόντα υπάρχουν πολλά από λαχανικά τοπικών αγροτών και χειροποίητες μαρμελάδες, βότανα, λάδι, ζυμαρικά… μέχρι κοσμήματα και πίνακες! Όπως αναφέρει, όμως, ένας εκ των ιδρυτών του «Στακραέλι» στο flowmagazine.gr, οι υπηρεσίες ή τα αγαθά καλύπτουν κάθε ανάγκη της καθημερινότητας, και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Στο δίκτυο έχουμε δυο ζωγράφους, που ανταλλάσσουν τα έργα τους ή βοηθάνε στην καλαισθησία των αφισών του δικτύου. Η έφεση του καθένα μπορεί να τον κάνει δημιουργικό, αλλά και να τον σώσει μέσα στην κρίση». Σκοπός δεν είναι ο χρηματισμός ή μια περιουσία από «τσαμπιά», αλλά το αμοιβαίο όφελος των μελών του. Άλλωστε, το δίκτυο έχει ως αρχή τη διαφάνεια και διαθέτει φραγμούς σχετικά με τη συσσώρευση «τσαμπιών», όπως είναι το πλαφόν των 1.000 τσαμπιών, ώστε να διασφαλίζεται η ροή και η ισότητα!

*Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσουν με το email [email protected] ή το τηλ. 6945031965. Για να γίνει κάποιος μέλος είτε συμπληρώνει την ηλεκτρονική φόρμα ή αυτοπροσώπως με συμπλήρωση της Αίτησης Εγγραφής.

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x