Θετικό συμπέρασμα αλλά με σημεία σοβαρού προβληματισμού, τόσο για το υπουργείο Πολιτισμού όσο και για το υφυπουργείο Τουρισμού, προκύπτει από τα στοιχεία της κίνησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Γιατί μπορεί για τον μήνα Ιούνιο αίφνης να υπήρξε αύξηση των επισκεπτών στα μουσεία κατά 5,1% σε σχέση με το 2008, αντίστοιχα όμως οι αρχαιολογικοί χώροι σημείωσαν πτώση κατά 6,1%. Οι εισπράξεις εξάλλου όσον αφορά τα μουσεία παρουσιάζουν πτώση κατά 0,6%, για την οποία θεωρείται υπεύθυνη η αύξηση των εισιτηρίων ελευθέρας εισόδου, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώνεται αύξηση κατά 1,5%. Μια δεύτερη έρευνα αφορά την περίοδο από Ιανουάριο ως Ιούνιο (2009, σε σχέση με το 2008), όπου σημειώνεται και πάλι αύξηση στα μουσεία κατά 5,1%, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους μόνο κατά 0,8%.
Η λεπτομερέστερη ανάγνωση των πινάκων πάντως δίνει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας παρουσιάζει τεράστια αύξηση του αριθμού των επισκεπτών του, και συγκεκριμένα κατά 60%, όσον αφορά τον μήνα Ιούνιο (2009 έναντι 2008), αλλά και για την περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος (2009 έναντι 2008) αύξηση κατά 119,3%. Εδώ όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί πλέον τον τόπο όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα με ευεργετικές συνέπειες και για τα αρχαία μνημεία.
Τη μεγαλύτερη μείωση επισκεπτών παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, συγκεκριμένα κατά 32% για τον μήνα Ιούνιο και κατά 23,9% για την περίοδο Ιανουάριος- Ιούνιος. Ακολουθούν το Μουσείο της Ρόδου (15%) και το Εθνικό Αρχαιολογικό (-6,1%) όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2009. Να σημειωθεί ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη μέτρηση, καθώς εγκαινιάστηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Ούτως ή άλλως είναι γνωστή η επισκεψιμότητά του, αφού έχει ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες.