Ειδώλια που χρονολογούνται γύρω στο 5700 π.Χ., και πιστεύεται ότι αναπαριστούν μια οικογένεια (ζευγάρι και ένα παιδί) ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Σμύρνη όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για το εύρημα.
Ο Özlem Çevik, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Trakya στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος ηγείται της ομάδας ανασκαφής, είπε στο Anadolu ότι συνεχίζουν τις ανασκαφές στο Τύμβο Ulucak στην περιοχή Kemalpasa της Σμύρνης, η οποία έχει ιστορία περίπου 8.500 ετών.
Λέγοντας ότι συνάντησαν σημαντικά ευρήματα στις φετινές ανασκαφές, εξήγησε ότι:
«Συνήθως, συναντάμε γυναικείες φιγούρες με μεγάλους γοφούς που κρατούν το στήθος τους. Ωστόσο, οι φετινές ανασκαφές έχουν δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία. Πιστεύουμε ότι δύο από αυτά τα ειδώλια είναι ζευγάρι και είναι ντυμένα με παρόμοια ρούχα. Φορούν καπέλα και έχουν μυτερές μύτες», εξήγησε ο Çevik.
«Τα ειδώλια βρέθηκαν σε σημείο που πιστεύαμε ότι ήταν αποθηκευτικός χώρος, και χρονολογούνται γύρω στο 5700 π.Χ.. Φαίνεται να είναι μια γυναίκα και ένας άνδρας, με τη γυναίκα να κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά της».
Και πρόσθεσε: «Τα καλύμματα κεφαλής που θυμίζουν καπέλο είναι αρκετά διαφορετικά από τα ειδώλια που βρέθηκαν στο Ulucak μέχρι τώρα, και δεν έχουν γνωστά αντίστοιχα στην Ανατολία αλλά βρίσκονται συχνά στα Βαλκάνια».
Ο Çevik είπε ότι τα ειδώλια είναι κατασκευασμένα από ψημένο πηλό και πήλινα υλικά και η έρευνά τους επιβεβαίωσε την χρονολόγησή τους πριν από 7.700 χρόνια.
Οι συστηματικές ανασκαφές στον τύμβο Ulucak, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό ερευνητή David French το 1960, ξεκίνησαν το 1995 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Dr Altan Çilingiroğlu, με την κοινή συμμετοχή του τμήματος Πρωτοϊστορίας και Προ-Ασίας του Πανεπιστημίου Ege και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σμύρνης.