Η βεβήλωση καί η δολοφονία της Μάνας Γης
Γράφει η Αρτάνη
– Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα 56χρονος κυρ-Μήτσιους ο Ντενεκές της Λάμπραινας στην Κοκορίτσα, είναι σύγχρονος υπάκουος, καί πιστός γεωκτήμων – γεωργός- καλλιεργητής, όπως τα κελεύσματα των καιρών καί οι σημερινές μονοκαλλιέργειες, επιβάλλουν καί επιτάσσουν. Καλλιεργεί στο αγρόκτημα τού χωριού ετησίως, λίγες χιλιάδες στρέμματα έφορης γής. Μόνον μερικά από αυτά είναι δικά του από κληρονομιά των γονιών του, καί προικώα της γυναίκας του. Αρκετά από αυτά τα νοικιάζει, χρόνια τώρα, έναντι μικρού τιμήματος, από τον κουμπάρο του πού είναι μετανάστης στη Γερμανία. Κάποια, είναι του παλιού του γείτονα, του Μένιου, πού βρίσκεται οικογενειακώς στην Αθήνα καί εργάζεται ως σερβιτόρος. Κάμποσα είναι ιδιοκτησία της χήρας κυρα-Μαρίκας, εγγονής ενδόξου Μακεδονομάχου, πού βρίσκεται γιά πολλά χρόνια στο γηροκομείο, πού κι αυτά τα ζάπωσε, έναντι ενοικιοστασίου για αόριστο χρόνο, το ίδιο έκανε καί με τα χωράφια του μεγαλολογιστή συγχωριανού του, πού διατηρεί λογιστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
Τούς ενδιάμεσους δρόμους πού υπήρχαν άλλοτε μεταξύ των χωραφιών καί τους τράφους, τους κατήργησε αφού πλέον τα έκανε όλα «δικά του», καί δεν του χρειάζονται. Τύφλα να ‘χουν ο αναδασμός καί τα δίκτυα άρδευσης. Είναι γραμμένος στο Μητρώο Αγροτών από εφέτος. Έχει όλον τον υπερσύγχρονο μηχανικό εξοπλισμό, καί την αγροτοτεχνική υποδομή. Διαθέτει ελκυστήρες, μεταφορικά, αποθήκες, υπόστεγα, συστήματα άροσης, σποράς, λίπανσης, άρδευσης, ψεκασμών, συγκομιδής, πού θα τον ζήλευε καί ο πρώτος ράντσομαν τής πεπολιτισμένης Άγριας Δύσης.
Τα έχει όλα τέλος πάντων.Mιά αυλή γεμάτη εργαλεία καί σιδερικά!. Είναι σύγχρονος νεοέλλην Αγρότης καί δεν ψάχνεται, όπως άλλοι. Οδηγεί γυαλιστερό θωρακισμένο Ναβάρα 4χ4 3500cm3 τούρμπο ντίζελ, τρέφει κώμη καί περιποιημένο μούσι, καπνίζει μάρλμπορο, πίνει τζάκ ντάνιελ. Πάει από χόμπυ κυνήγι, μπάς καί χάσει μερικά κιλά, λέει, τέτοιος χοντροκοιλαράς πού είναι. Έχει τον Γεωπόνο του, από όπου προμηθεύεται όλα τα γεωργικά του εφόδια, τά λιπάσματα καί τα ζιζανιοκτόνα φάρμακα για τις καλλιεργητικές του ανάγκες, πού τον συμβουλεύεται στο γραφείο του, στις αποθήκες του. Σπέρνει μεταξύ των άλλων, σιτάρια μαλακά-σκληρά, ζαχαρότευτλα, αραβόσιτους, βαμβάκια.
Παραδίδει ή αποθηκεύει, κατά περίπτωση, τις σοδιές του στο εμπόριο μετά τη συγκομιδή, έναντι εξευτελιστικών τιμών, λαμβάνει επιδοτήσεις (!!!), σύμφωνα με τις δηλώσεις τιμολογίων πώλησης προϊόντων, κορμού, οσδε, καί καρτελακίων (σπόρων-λιπασμάτων-φαρμάκων)πού συντάσσει καί υποβάλλει αρμοδίως καί αναλόγως κατά περίπτωση, πού πολύ το ΄φχαριστιέται καί το χαίρεται, παίρνει επιστροφές Φ.Π.Α., ξοφλά τον γεωπόνο του, τους ιδιοκτήτες των χωραφιών πού νοικιάζει, τον μαστρο-Θύμιο τον γκαραζιέρη, το πρατήριο καυσίμων, το ΤΟΕΒ της περιοχής του, τα γραμμάτια στην τράπεζα, – που τελειωμό δεν έχουν – παίρνει πάλι καινούργια καλλιεργητικά δάνεια, κρατάει λογαριασμούς, στέλνει λεφτά στα παιδιά, καί ίσα – ίσα πού καταφέρνει, να τα βγάλει πέρα… Συμμετέχει με άλλους αγρότες, όποτε παραστεί ανάγκη, για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, σε μπλόκα, κατά προτίμηση στα σύνορα,- για πιθανή καί αναπόφευκτη επίσκεψη στά παρακείμενα καζίνο καί μπάρς,- με το παλιό του τρακτέρ την μπελαρούσα για να δείχνει καί να φαίνεται κακομοίρης. Ενίοτε καίνε παλιά λάστιχα, κλείνουν τους δρόμους, στήνουν οδοφράγματα…εμποδίζουν διελεύσεις…
– Φέτος, άκουσε πως οι τιμές του βαμβακιού, θα είναι «τσιμπημένες» προς τα πάνω. Κι έτσι βάλθηκε να σπείρει τα μισά σχεδόν στρέμματα χωραφιών πού «διαθέτει» σιτηρά καί τα υπόλοιπα βαμβάκια, μπέλκιμ καί ανταμώσει άσπρη μέρα, όλα σε μια περιοχή, να γλιτώσει καί κάποια έξοδα.. Έτσι περί το τέλος Απριλίου άρχισε την προετοιμασία!. Αγόρασε μετρητοίς με τιμές oikonomeξ, σπόρους antoxeξ, λιπάσματα trofeξ- anapteξ, καί ζιζανιοκτόνα θanateξ, με πίστωση.
Όργωσε, φρεζάρισε, ράντισε για την «απολύμανση» των χωραφιών, καί προληπτικά για τις αρρώστιες, έτσι του είπαν, έσπειρε, έριξε τα αναλογούντα επιφανειακά καί βασικά λιπάσματα.. καί περίμενε να φυτρώσουν. Όμως, επειδή δεν είχε την ανάλογη υγρασία καί καθόλου βροχή, αναγκάστηκε στις αρχές Μαΐου να ποτίσει, πρώτη φορά, για λίγες ΄μέρες. Και πράγματι είδε μέσα στην εβδομάδα, να σκάνε οι πρώτες υβριδικές φύτρες των βαμβακιών. Λίγες ημέρες αργότερα έριξε λιπάσματα για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών, ράντισε με ζιζανιοκτόνα (εκείνα τα ασπρόμαυρα σκίτσα με τα σταυρωτά κόκαλα καί τις ανθρώπινες νεκροκεφαλές με τα ψιλά γράμματα στις πλαστικές συσκευασίες τους, ούτε πού τά ‘δωσε ποτέ σημασία..) για την καταπολέμηση των αγριόχορτων, καί άρχισε τα ποτίσματα με τα καρούλια καί τα πολυμπέκ, από τα υπάρχοντα δίκτυα άρδευσης καί τις γεωτρήσεις του. Και αμέσως μετά έκανε τα καρικιάσματα, ταυτόχρονα με τα πρώτα σκαλίσματα με το σκαλιστικό του μηχάνημα, έριξε τα διαφυλλικά λιπάσματα. Αργότερα προσέλαβε εποχικούς οικονομικούς εργάτες γής από τη γείτονα χώρα, άρχισε τα σκαλίσματα, πλήρωσε μετρητοίς ακριβά μεροκάματα, όπως άλλως τε κάμνει κάθε χρόνο. Αφού οι γιοί του σπουδάζουν, ο Θέμης στην Μπολόνια φαρμακοποιός, καί ο άλλος ο Πώλ Ιχθυοκαλλιέργεια. ‘Άρα τα παιδιά είναι πολυπράγμονα καί πολυάσχολα..
Και έτσι όλο του το καλοκαίρι το πέρασε μεταξύ ποτισμάτων, λιπάνσεων, ψεκασμών… καί καμάρωνε πού έβλεπε την καλλιέργειά του να μεγαλώνει, να βγάζει λουλούδια, νά δένει κουζάδες, να καρπίζει καρπούς. Ποιός νοιάζεται τώρα για κρουαζιέρες, μπάνια, διακοπές, εισιτήρια αγροτικού τουρισμού μεσούντος καί ακμάζοντος του θέρους, καί άλλα τέτοια χαζά καί ξιππασμένα. Αυτά είναι για τους άλλους!!!, καί για τήν γυναικούλα του την Κατινούλα, πού δεν χάνει εκδρομή για εκδρομή. Κάθριν την φωνάζουν οι φιλενάδες της στα μαγαζιά μόδας, στο κομμωτήριο, στα σιλουιτέξ, στα μανικιούρ, στα πετικιούρ καί στο πετ-σόπ του πεκινουά της..
– Ώσπου μια ωραία πρωία, είδε νά εμφανίζονται τα πρώτα πράσινα σκουλήκια να κατασπαράζουν τους κουζάδες του βαμβακιού, να του τρώνε το βιός του, να πάνε στράφι οι κόποι καί τα έξοδα-πολλά έξοδα- πού έκανε, καί του δέθηκε κόμπος η ψυχή!. Ζήτησε καί πήρε συμβουλές από τον Γεωπόνο του. Δύο ψεκασμοί οπωσδήποτε, γλήγορα, αύριο του είπε!!!. Ο πρώτος το πρωί με την δροσιά, με 250 ml θanateξ σέ πεντακόσια κιλά νερό ανά στρέμμα, καί ο δεύτερος μετά δέκα ημέρες επανάληψη με 300mlθanateξ/500klgνερό ανά στρέμμα. Και ω! του θαύματος πρόλαβε το κακό καί τη συμφορά ο Κυρ-Μήτσιους. Πέτυχε με τους δύο ψεκασμούς την καταπολέμηση των πράσινων σκουληκιών κατά 57,67 % του είπε ο Γεωπόνος του, όταν αργότερα του πήγε δείγματα προσβεβλημένων κουζάδων της βαμβακοκαλλιέργειας στο γραφείο του!. Το υπόλοιπο 42,33% της ζημίας θα το λάβει μέσω ΕΛΓΑ ως χρηματική αποζημίωση ή από τα ΠΣΕΑ, εάν καί εφόσον εγκριθεί, με αυτόματη κατάθεση στον λογαριασμό του…
-Πρίν λίγες ήμερες ο Κυρ-Μήτσιους μάζεψε τα καρούλια μέ τα πολυμπέκ, τέρμα τα ποτίσματα. Οι κουζάδες άρχισαν να σκάζουν καί να βγαίνει το βαμβάκι κρεμασμένο, όσο δεν φαγώθηκε από τα πράσινα σκουλήκια.. άσπρισε το απέραντο χωράφι. Τώρα ετοιμάζει την βαμβακοσυλεκτική του μηχανή, αλλάζει τα περσινά φαγωμένα αδράχτια της, βάζει παραπέτια τις πλατφόρμες του, θα κάνει το τελευταίο ράντισμα stopeξ για να ξεραθούν καί να πέσουν γρήγορα τα φύλλα των βαμβακοφυτών, για την εύκολη καί γρήγορη συγκομιδή του βαμβακιού, πού όλα δείχνουν ότι ή απόδοση του θα είναι 280-320 klg ανά στρέμμα!. Ύστερα θα το παραδώσει στο εκκοκκιστήριο του έμπορα ή της ένωσης, με τιμή πού θα «τρέχει» αφού ζυγισθεί καί αφαιρεθούν τα ποσοστά υπαρχόντων ξένων υλών, ληφθεί υπ΄όψιν η σχετική υγρασία του παραδοθέντος βαμβακιού καί θα περιμένει μέχρι την Πασχαλιά – καί βάλε – να πληρωθούν τα έξοδα καί οι κόποι του. Αμέσως μετά, άμα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες με τον καταστροφέα του, θα καταστρέψει τις ξεραμένες βαμβακιές, προετοιμάζοντας έτσι τα χωράφια του, για τη νέα καλλιεργητική χρονιά.
– Kι όλα αυτά για να γίνουν εκκοκκισμοί, λαναρίσματα, για να κλωστούν κλωστές, να υφανθούν υφάσματα, για να ραφτούν ρούχα, να καλύψουν την γύμνια. Για να γίνουν πανάκριβα εισαγόμενα με τσίγγινα νταμπελάκια, φαρδιά χαμηλοκάβαλα ή σωληνωτά φθαρμένα τεχνιέντως επιγωνάτια καί πισώκολα φιρμάτα τζίν καί Ράκη Πολυτελείας. Και !!!. Νάτα, στις βιτρίνες των καταστημάτων, ορίστε, έτοιμα είναι καί περιμένουν τους καταναλωτές. Καλοφόρετα, καί είς άλλα με Υγεία.-
Υ.Γ.1ον – Και η άδολη περιέργεια ρωτάει κραυγάζοντας νηφάλια την απληστία καί τους αρμοδίους. Ποιος από εσάς νοιάζεται άραγε αληθινά γιά τους καρκίνους, τις καρκινογενέσεις, τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, που θερίζουν τον πληθυσμό;. Πότε θα πάψει τούτο το διαχρονικό ανοσιούργημα, η βεβήλωση καί η δολοφονία της Μάνας Γης μας καί των πλασμάτων της;.
– Φαίνεται πώς είναι πολύ μακριά ακόμη τα παρακάτω:
«Ω! Φύση Πολυμήχανη, Μητέρα, Περίπλοκη, Μέγιστη, Φιλική, Πάνσοφη Κόρη, Γης και Θαλάσσης, Βασιλεύουσα. Πάντων μεν συ και Πατήρ και Μήτηρ, Κραταιή, Αθάνατη, Αιωνίας ζωής πρόνοια, Πάντων εσύ Βασιλεύουσα». (Ορφικά: Ορφεύς προς Μουσαίον, το φύσεως θυμίαμα – αρώματα)… ή γη ευ πάσχουσα, ευ ποιεί ( αν ή γη ευεργετείται με την καλλιέργειά της, ευεργετεί τον άνθρωπο!. «καλώς δε κακείνος είπεν ος έφη την γεωργίαν Μητέρα και τροφόν των άλλων τεχνών είναι, και αι αλλαι πάσαι τέχναι και κατά γήν και κατά θάλατταν, όπου δ΄ αν αγκασθή ή γη χερσεύειν, αποσβέννυνται και αι άλλαι τέχναι». Σε ελεύθερη απόδοση: καλά μίλησε και έκείνος πού είπε ότι: ή γεωργία είναι Μητέρα και τροφοδότρια των άλλων επαγγελμάτων διότι , όταν ή γεωργία πηγαίνει καλά, δυναμώνουν και όλα τα άλλα επαγγέλματα και σε στεριά και σε θάλασσα, ενώ όπου αναγκαστικά ή γη μείνει χέρσα, μαραζώνουν και τα άλλα επαγγέλματα. (Ξενοφώντος απόσπασμα – Οικονομικός.)
Υ.Γ.2ον – Οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσωπα, ονομασίες, γεγονότα καί καταστάσεις, είναι εντελώς «συμπτωματική»!.- Αρτάνη
Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ