Δούρρειος Ίππος ο “Καλλικράτης”
Ταυτόχρονα, με την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας σε 370 δήμους [από 1.034], 13 αιρετές περιφέρειες [από 76 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις] και επτά γενικές διευθύνσεις [από 13 κρατικές περιφέρειες] και την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με την απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι πρότινος παράνομους αλλοδαπούς, ανοίγει την Κερκόπορτα των αυτονομιστικών κινημάτων στην Ελλάδα.
Όμως, η νέα διοικητική διαίρεστη της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαιρέσεις και διασπάσεις και στον χάρτη των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες τοπικοί παραδοσιακοί σύλλογοι προσανατολίζονται να παύσουν την λειτουργία τους, αφού οι νέοι χάρτες δήμων και κοινοτήτων δεν θα μοιάζουν σε τίποτα σχεδόν με τους προηγύμενους. Επιπλεόν, εκατοντάδες παραδοσιακά ελληνικά χωριά θα περάσουν μια για πάντα στο περιθώριο.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το πλήρες σχέδιο για τον κατακερματισμό της κεντρικής εξουσίας της χώρας σε τοπικες κυβερνήσεις με αρμοδιότητες αυτόνομης γενικής πολιτικής, όπως προκύπτει από το σχέδιο, δεν φανερώνει μόνο ότι επιχειρεί να αιφνιδιάσει στις δημοτικές εκλογές. Σε μείζονος εθνικής σημασίας ζητήματα γύρω από το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Και περιορίζεται μόνο σε μια «κουτσή» δημόσια διαβούλευση. Ζητήματα ως αυτά που ακολουθούν δεν έχουν απαντηθεί ακόμα… Οι ονομασίες στις περιοχές της χώρας δεν έχουν δωθεί τυχαία και αποτελούν μια μικρή γέφυρα μεταξύ του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της ιστορικής μνήμης και της προγονικής κληρονομιάς. Με ποιά κριτήρια και χαρακτηριστικά, ιστορικά, πολιτιστικά θα προκύψει η ονοματοδοσία των νέων δήμων;
Με τον “Καλλικράτη” εκχωρούνται στους νέους δήμους αρμοδιότητες πχ. Παιδείας, Υγείας, Οικονομίας, Κοινωνικής Πολιτικής, κ.α.
Σε ποια κεντρική ιδέα [έθνους κράτους ή ανοιχτών συνόρων;] θα στηρίζεται η πολιτική των νέων αυτών διοικητικών σχημάτων των τοπικών κοινωνιών;
Και ειδικότερα, με ποιές προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας μέσα από το σχέδιο αυτό δεν θα ενθαρρύνθούν στο εγγύς μέλλον αυτονομιστικά κινήματα σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Θράκη, η Μακεδονία και η Ήπειρος;
Οι αντιδράσεις από τους δημάρχους
Σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Αρκετοί δήμαρχοι ζητούν για την υλοποίηση του σχεδίου, να αποδοθούν από την κεντρική κυβέρνηση και οι οικονομικοί πόροι που θα συνοδεύσουν τις συνενώσεις των δήμων. Η κυβέρνηση ανέδειξε τον “Καλλικράτη” με το επιχείρημα για το συμμάζεμα των δημοσιοοικονομικών μεγεθών σε δήμους και κοινότητες. Ωστόσο, το γεγονός ότι καταργούνται περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, δεν συγκινεί τους αιρετούς… Το μείζον για την πλειοψηφία των αιρετών είναι πώς θα διατηρήσουν τα “κεκτημένα” τους και πως θα συνεχίζουν να δημιουργούν κομματικούς στρατούς με ρουσφέτια και κάθε λογής εξυπηρετήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών.
Όμως μέσα σε αυτό το νέο διοικητικό χάος που δημιουργείται, από την επόμενη της ψήφισης του σχεδίου στη Βουλή, δεκάδες ιστορικοί δήμοι της χώρας δεν θα υφίστανται πλέον. Ούτε η ΚΕΔΚΕ, ούτε ακόμα τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων έχουν μιλήσει ανοιχτά στον λαό για τις συνέπειες του “Καλλικράτη” από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι και την εθνική ασφάλεια.
Ιστορικοί δήμοι που εξαφανίζονται από τον χάρτη
Ο δήμαρχος Μυκηνών επικαλείται την αρχαιολογική αξία της περιοχής και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται δήμος με την ονομασία Μυκήνες. Οι δήμαρχοι των ιστορικών δήμων Βεργίνας, Πέλλας και Δίου, έπειτα απο συνάντηση τους ανακοίνωσαν ότι δεν διαπραγματεύονται όνομα και έδρα. Ο δήμαρχος Μώλου ζητά την επανίδρυση του δήμου Θερμοπυλών. Η Επίδαυρος ενώνεται με τον δήμο Ασκληπείου. Οι Θεσπιές συνενώνονται με έξι ακόμα δήμους. Η Θήβα και οι Πλαταιές συνενώνονται με δύο ακόμα δήμους. Η Ερέτρεια συνενώνεται με την Αμάρυνθο. Η Αρχαία Ολυμπία με τρεις ακόμα δήμους. Η Βεργίνα με τέσσερις δήμους. Η Νεμέα με έναν ακόμη δήμο. Η Σπάρτη με έξι δήμους. Η Καλαμάτα με πέντε δήμους ακόμα. Το Αμύνταιο με δυό ακόμη δήμους και τρεις κοινότητες. Οι Δελφοί με την Άμφισσα…. Η Πέλλα με πέντε ακόμα δήμους. Το Ζάλογγο με την Πρεβεζα… Το Δίον με δύο ακόμα δήμους. Ο Μαραθώνας με το Γραμματικό και τη Νέα Μάκρη. Το Ναύπλιο με τρεις ακόμα δήμους. Οι Φερές [Βελεστίνο] με έναν ακόμα δήμο και μια κοινότητα. Η Πήλος με τέσσερις ακόμα δήμους. Ομοίως, θα ισχύσει και σε δήμους και κοινότητες που είναι λιγότεροι γνωστοί για την προσφορά τους στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της χώρας.
Ήδη, τοπικοί φορείς και δημοτικά συμβούλια ιστορικών δήμων απειλούν με κινητοποιήσεις και παραιτήσεις αν προχωρησει ο “Καλλικράτης”, ενώ σε άλλες περιοχές ενεργοποιούνται και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Το σχέδιο αυτό μπορεί να αφανίσει όχι μόνο στην συνείδηση του λαού αλλά και από τα επίσημα και κρατικά αρχεία, τα στοιχεία αυτά που προσδιορίζουν τον τόπο και το λαό του. Και αυτό οι τοπικές κοινωνίες έξω από το αθηνοκεντρικό κράτος το ξέρουν καλά…
Η εξουσία περνάει στους αλλοδαπούς
Τοπικοί σύλλογοι αλλοδαπών λειτουργούν πλέον σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις συναντώνται περισσότεροι από έναν οργανωμένο σύλλογο ή σωματείο αλλοδαπών. Ταυτόχρονα οργανώνονται σε στέκια, ημερίδες, ομοσπονδίες, σωματεία και ενίοτε συλειτουργούν με κόμματα ιδιαίτερα της αριστεράς αλλά και με δεκάδες μικρές και μεγάλες ΜΚΟ. Αλλοδαποί επίσης υποψήφιοι συναντώνται στα ψηφοδέλτια δημοτικών παρατάξεων σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κιόλας. Είναι θέμα χρόνου να διεκδικήσουν θέσεις διοίκησης σε δήμους, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές επιχειρήσεις.
Πολύ σύντομα, αν περάσει και το εθνοκτόνο σχέδιο της νέας αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης, και αφού οι τοπικές κοινωνίες της χώρας θα έχουν χάσει την ταυτότητά τους, η εξουσία αρχίζοντας από τους δήμους θα περάσει από τον «κυρίαρχο» ελληνικό λαό στις μειονότητες…
Από “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ”
Γράφει ο Μάνος Μεϊμαράκης