Νέο Δελχί
Ένας Ινδός γιόγκι 67 ετών, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταναλώσει καθόλου τροφή και νερό εδώ και επτά δεκαετίες, άφησε άφωνους τους στρατιωτικούς γιατρούς που τον έβαλαν σε καραντίνα και τον εξέτασαν για δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πραλάντ Γιάνι πέρασε δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο της πόλης Αχμενταμπάντ, στο δυτικό κρατίδιο του Γκουζαράτ, όπου μια ομάδα 30 ειδικών τον παρακολουθούσε διαρκώς μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.
Στη διάρκεια του πειράματος, ο γιόγκι πράγματι δεν έφαγε και δεν ήπιε, ούτε πήγε στην τουαλέτα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς επιβιώνει» σχολίασε ο νευρολόγος Σουντίρ Σαχ. «Παραμένει μυστήριο για τι είδους φαινόμενο πρόκειται» δήλωσε.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ινδικού Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ο οποίος ελπίζει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους στρατιώτες, τους αστροναύτες, ή ακόμα τα εγκλωβισμένα θύματα φυσικών καταστροφών, να επιβιώνουν χωρίς τροφή και νερό.
«Η μόνη επαφή του με οποιοδήποτε είδος υγρού ήταν όταν έκανε περιοδικά γαργάρες και μπάνιο» ανέφερε ο Τζ. Ιλαβαζαχαγκάν, διευθυντής του Αμυντικού Ινστιτούτου Φυσιολογίας και Συναφών Επιστημών.
Ο ίδιος ο Πραλάντ Γιάνι ισχυρίζεται ότι μια θεότητα που τον ευλόγησε σε νεαρή ηλικία του έδωσε ειδικές ικανότητες και τον απάλλαξε από την ανάγκη για τροφή και νερό. Μετά το τέλος του πειράματος έχει ήδη επιστρέψει στο χωριό του, στα βόρεια του κρατιδίου Γκουζαράτ, όπου ακολουθεί μια ρουτίνα συνεχούς διαλογισμού.
Οι γιατροί που τον εξέτασαν επιβεβαιώνουν εν μέρει τους ισχυρισμούς τους, ωστόσο τα αποτελέσματα των πολυάριθμων ιατρικών εξετάσεων στις οποίες τον υπέβαλαν δεν θα δημοσιευτούν σε διάστημα μικρότερο από «μερικούς μήνες».
Το μόνο που ανέφερε ο Δρ Σαχ ήταν ότι όλα τα αποτελέσματα βρίσκονταν «εντός των προαποφασισμένων ορίων ασφάλειας».
Ο ερευνητής, πάντως, θεωρεί βέβαιο ότι ο γιόγκι δεν είναι δυνατόν να επιζεί χωρίς να κάποια μορφή ενέργειας -αυτό, εξάλλου, θα παραβίασε τις αρχές διατήρησης της μάζας και της ενέργειας.
«Αν ο Γιάνι δεν αντλεί ενέργεια από την τροφή και το νερό, θα πρέπει να βασίζεται σε άλλες πηγές ενέργειας που βρίσκονται γύρω του, όπως μεταξύ άλλων το φως του ήλιου» δήλωσε, λίγο προκλητικά ίσως, ο Ινδός νευρολόγος.
«Ως γιατροί δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα ενδεχόμενα, σε μια πηγή ενέργειας διαφορετική από τις θερμίδες» είπε.
Newsroom ΔΟΛ