Πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται στην καλντέρα Σαντορίνης


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Υπό παρακολούθηση βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή της καλντέρας στη Σαντορίνη, σε ένα πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Φυσικής του Παρισιού, το Πανεπιστήμιο της Τζιρόνα στην Ισπανία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ποντίστηκαν και τοποθετήθηκαν σε βάθος 380 μέτρων ένα κλισιόμετρο (όργανο που μετρά την μεταβολή της κλίσης του βυθού) και υποθαλάσσια γεωδαιτικά σημεία αναφοράς, που αποτυπώνουν την ακριβή θέση σημείων στο βυθό και πιθανές μεταβολές. Η ωκεανογραφική αποστολή, με την επωνυμία «Caldera 2012» πραγματοποιήθηκε από το ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «Αιγαίο», από 13 έως 23 Ιουλίου.

«Η αιτία της επιστημονικής κινητοποίησης είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, όπως αυτό της Θήρας», λέει στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Κώστας Συνολάκης.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Η καλντέρα της Σαντορίνης υπέστη ηφαιστειακή παραμόρφωση σχετιζόμενη με παρατεταμένη σεισμικότητα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της χημικής σύστασης των υδάτων σε σημεία που έχουν παρατηρηθεί υδροθερμικά πεδία και τη διεξαγωγή γεωδαιτικών μελετών για τη μέτρηση της κατακόρυφης παραμόρφωσης της επιφάνειας του βυθού», αναφέρουν οι δύο επιστημονικά υπεύθυνοι του προγράμματος, ο Javier Escartin (Γαλλία) και Pere Ridao (Ισπανία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε και επιτυχημένη δοκιμή ενός αυτόνομου υποβρύχιου ρομπότ (AUV Girona500), το οποίο είναι εφοδιασμένο με σόναρ και σύστημα ακουστικής χαρτογράφησης υποθαλάσσιου πυθμένα υψηλής ανάλυσης. Διαθέτει επίσης οπτικές τεχνικές ώστε να απεικονίζει το τοπογραφικό ανάγλυφο σε τρισδιάστατη μορφή.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα συστήματα που ποντίστηκαν θα ανασυρθούν σε ένα χρόνο, για να μελετηθούν τα στοιχεία και να δούμε εάν υπάρχουν μεταβολές», λέει στην «Κ» η κ. Παρασκευή Νομικού, από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το ΕΛΚΕΘΕ. «Κανονικά, η υποθαλάσσια παρακολούθηση των γεωδαιτικών μετακινήσεων της καλντέρας μέσω αυτόνομων αισθητήρων θα έπρεπε να μονιμοποιηθεί, και πέρα από τον Ιούλιο του 2013, αλλά γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουν κονδύλια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.», σημειώνει η κ. Νομικού.


«Η υποθαλάσσια έρευνα ηφαιστείων πάντως συγκεντρώνει το διεθνές ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς ελάχιστα ανάλογα προγράμματα έχουν υλοποιηθεί, όπως στο Μονσερά της Καραϊβικής το 1998», αναφέρει ο κ. Συνολάκης. Πάντως, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς εδώ και δύο μήνες περίπου η σεισμική δραστηριότητα ακόμα και χαμηλής έντασης έχει σταματήσει.

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x