Πρόγραμμα δωρεάν ιατροψυχοκοινωνικής φροντίδας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόγραμμα δωρεάν ιατροψυχοκοινωνικής φροντίδας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Συμμαχία υγείας σύναψαν η Ιατρική Σχολή και τα τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και ΦΠΨ (Τομέας Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την υλοποίηση προγράμματος εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής προσφοράς, ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε άπορους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Αφορμή για τη σύναψη της φιλόδοξης αυτής συμμαχίας στάθηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health V (Ιανουάριος 2013), που δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει βαθιά τόσο την Υγεία, όσο και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Συγκεκριμένα, το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δυσκολεύεται να πληρώσει

τα φάρμακα του, ενώ το 52,3% ανησυχεί για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων την επόμενη διετία.

Επίσης, το 25% των χρονίως πασχόντων έχει μειώσει δαπάνες για διατροφή, ηλεκτρικό και καύσιμα προκειμένου να καλύψει το κόστος της φαρμακευτικής του αγωγής.

Τέλος, το 39,9% θεωρεί ότι το κόστος είναι εμπόδιο για τον εμβολιασμό του, ενώ το 14,9% των γονιών δηλώνει ότι το κόστος των εμβολίων ειναι το κυριότερο εμπόδιο για τον ανεπαρκή εμβολιασμό των παιδιών. Να σημειωθεί ότι το 7,6% των γονιών δήλωσε ότι δεν έχει πια ασφαλιστική κάλυψη.


Η μελέτη Hellas Health V εκπονήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Συμμαχία δυνάμεων

Πρωταρχικός στόχος, λοιπόν, του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατροψυχοκοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς τη συμμετοχή τους σ’ αυτές.

Οι «Σύμμαχοι Υγείας», μέλη ΔΕΠ, επιστημονικοί συνεργάτες των ιατρικών σχολών, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές (αλλά και απλοί πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια) αποσκοπούν στην ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών (δημοτικά πολυϊατρεία, Πρόγρμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κ.α.) παρέχοντας εθελοντική εργασία και προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες, και λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με επίσημους φορείς υγεία ςκαι πρόνοιας και όχι ανταγωνιστικά ή υποκαθιστώντας αυτούς.

Σε πρώτη φάση οι «Σύμμαχοι Υγείας» επιδιώκουν τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών συνεργασίας με πέντε δήμους της Αττικής, αλλά και άλλους φορείς παροχής ανθρωπιστικής ιατροψυχοκοινωνικής φροντίδας, ώστε να προσδιοριστούν από κοινού οι ανάγκες και ο αριθμός των δημοτών ή πολιτών που θα είναι αποδέκτες των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και η Επιστημονική Επιτροπή που έχει την ευθύνη και τον σχεδιασμό του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας» έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr και τις τηλεφωνικές γραμμές 210 74 82 015, 210 74 87 564 και 210 77 59 962, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής (αποδεχόμενοι τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα).

«Σύμμαχοι Υγείας» μπορούν να γίνουν:

  • επαγγελματίες υγείας (ιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.) προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία για την ενίσχυση των ιατροψυχοκοινωνικών υπηρεσιών δήμων ή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων στο Λεκανοπέδιο Αττικής
  • άλλα άτομα, μη επαγγελματίες υγείας, προσφέροντας βοήθεια σε κοινωνικό επίπεδο, εξυπηρετώντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες ή συνοδεία
  • εταιρίες, ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα, π.χ. φάρμακα, τρόφιμα κ.α.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε σύμμαχος υγείας θα είναι εφοδιασμένος με ειδική κάρτα μέλους, την οποία θα πρέπει να φέρει σε εμφανές σημείο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Το κοινωνικό πρόσωπο της Επιστήμης

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισαν την ανάγκη προσφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

Κοινό όραμα των κ.κ. Α.Δημόπουλου (πρόεδρος Ιατρικής Σχολής), Α.Χατζάκη (διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής), Χ.Στεφανάδη (διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής), Α.Νικολοπούλου-Καραγιάννη (πρόεδρος Οδοντιατρικής Σχολής), Π.Μαράκου (αν. πρόεδρος Φαρμακευτικής Σχολής) και Α.Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη (αν. πρόεδρος τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) είναι το δικαίωμα στην περίθαλψη και η ολιστική θεραπεία να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής όλων των πολιτών.

Για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών των «Συμμάχων Υγείας» έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Γιάννη Τούντα (πρόεδρος) και τα μέλη: Ι.Ανδρεάδου (επίκ. καθηγήτρια Φαρμακευτικής), Γ.Βουγιουκλάκη (καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής), Β.Κανελλοπούλου (αν. καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας), Ε.Κωνσταντίνου (αν. καθηγητής Νοσηλευτικής-Αναισθησιολογίας), Θ.Ροζενμπεργκ (αν. καθηγητής Χειρουργικής), Π.Σακκά (αν. καθηγητής Ψυχιατρικής), Κ.Σουλιώτη (επίκ. καθηγητής Πολιτικής Υγείας), Κ.Συγίγο (αν. καθηγητής Παθολογίας), Θ.Ψαλτοπούλου (επίκ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής).

http://health.in.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x