Πού και πώς ανακυκλώνουμε σωστά τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες

Πού και πώς ανακυκλώνουμε σωστά τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Δεν μπορεί να δώσει άλλο φως, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα, παρότι είναι μια άχρηστη λάμπα ή λαμπτήρας. Πώς; Μέσω της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται πια και στον τομέα των φωτιστικών, των λαμπτήρων, των λαμπών. Πάνω από 90 τόνοι λαμπτήρων και φωτιστικών στηλών συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα το 2011 σε περίπου 2.400 σημεία συλλογής και πήραν το δρόμο της ανακύκλωσης.

Ισως θα έχετε δει σε πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ, εμπορικά ειδών φωτός, τους ειδικούς κάδους για τη συλλογή και ανακύκλωση των λαμπτήρων και των λαμπών. Σήμερα, υπάρχουν τοποθετημένοι σε καταστήματα και δήμους 1.589 κάδοι πανελλαδικά.

Εκτός των κάδων αυτών, υπάρχουν 800 κάδοι τοποθετημένοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, τόσο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στις εγκαταστάσεις τους όσο και για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. Το περασμένο έτος τα σημεία συλλογής έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το 2010. Την ευθύνη της ανακύκλωσης των λαμπτήρων έχει η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., υπεύθυνη για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Οι λάμπες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, αποκλειστικά για φωτιστικά είδη. Οι κάδοι είναι δύο ειδών: Μεταλλικοί, εγκατεστημένοι σε δημοτικούς χώρους, που έχει επιλέξει κάθε συμβεβλημένος με το σύστημα ανακύκλωσης δήμος. Χάρτινοι, τοποθετημένοι σε εξειδικευμένα και μη καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σούπερ μάρκετ. Το πλησιέστερο σημείο απόρριψης μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.electrocycle.gr», λέει στην «Κ» η κυρία Νατάσα Βορηά, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Ποιες λάμπες ανακυκλώνονται; Ολες οι λάμπες εκκένωσης αερίων, όπως οι ευθείς λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων, οι κυκλικές που βάζουμε συνήθως στις κουζίνες, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και όσες η συσκευασία τους έχει το σήμα του διαγραμμένου κάδου. Προσοχή, δεν ανακυκλώνονται οι παλιές λάμπες πυρακτώσεως.

Ανακτούμε χρήσιμα υλικά

Γιατί είναι απαραίτητη η ανακύκλωση των λαμπτήρων; Κατ’ αρχάς, γιατί ανακτούμε χρήσιμα υλικά, όπως μέταλλα σιδηρούχα, χαλκό, αλουμίνιο, κυρίως γυαλί (που φτάνει στο 51%), πλαστικό, αλλά και πούδρα φθορισμού. Τα υλικά αυτά ανακυκλώνονται σε ποσοστό 98%. Δεύτερο, δεν πέφτουν αυτά τα υλικά στα απορρίμματα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο όγκο σκουπιδιών και τη δυσκολία διαχείρισης. Τρίτο, επιτυγχάνουμε σωστή διαχείριση του υδραργύρου, που είναι ένα επικίνδυνο χημικό στοιχείο, που δεν πρέπει να διαφεύγει στο περιβάλλον. Απεναντίας, με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε και την ασφαλή συλλογή του και την επαναχρησιμοποίησή του.


Τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση λαμπτήρων ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, το 2006 ανακυκλώθηκαν 11.745 κιλά. Το 2007 έφτασαν τα 23.812, το 2008 36.922, το 2009 65.160, το 2010 91.731 κιλά, ενώ το 2011 η ποσότητα έπεσε στα 90.510 κιλά, αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια λαμπτήρες.

Πώς πρέπει να αφήνουν οι καταναλωτές τα είδη που είναι προς ανακύκλωση; «Οι λάμπες θα πρέπει να τοποθετούνται με προσοχή στους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μη σπάζουν. Περιβαλλοντικό όφελος προκύπτει μόνο όταν οι λάμπες προωθούνται για ανακύκλωση ακέραιοι, διότι όταν σπάζουν ο υδράργυρος ελευθερώνεται στο περιβάλλον με πιθανές βλαβερές συνέπειες, ενώ όταν ανακυκλώνονται ο υδράργυρος ανακτάται σε ποσοστό 100% και ξαναχρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων προϊόντων», σημειώνει η κυρία Βορηά. Επίσης, οι λάμπες πρέπει να τοποθετούνται στον κάδο χωρίς τη συσκευασία τους, η οποία αυξάνει τον χρόνο και το κόστος διαχείρισης.

Από τον κάδο, τα υπό ανακύκλωση υλικά μεταφέρονται στους χώρους προσωρινής αποθήκευσής τους, όπου επανασυσκευάζονται για τη μεταφορά τους σε Γερμανία ή Βέλγιο, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Του Γιαννη Eλαφρου για την καθημερινή

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x