Αν υιοθετήσουμε την άποψη της Julie Meyer ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα βρεθούμε στη χώρα της επιχειρηματικότητας, τότε κρίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή η ανάγκη οι νέοι επιχειρηματίες να αποκτήσουν τη στοιχειώδη γνώση που θα τους βοηθήσει στο επάγγελμα τους.
Η πιο βασική γνώση που πρέπει να κατέχουν όλοι οι επιχειρηματίες –νέοι και παλιοί- είναι πώς να εξασφαλίζουν την κερδοφορία της επιχείρησης τους. Μια γνώση που δυστυχώς δεν προσφέρεται σε κανένα πανεπιστήμιο –με εξαίρεση βεβαίως τις οικονομικές σχολές- με αποτέλεσμα οι νέοι επιχειρηματίες να κάνουν βουτιά στα βαθιά χωρίς «εξοπλισμό».
Ο Jeffrey J. Fox συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να κάνετε μεγάλα κέρδη από τη δική σας μικρή επιχείρηση», από τις εκδόσεις Κριτική, καλύπτει ακριβώς αυτή την ανάγκη. Η ανάγκη για συμπυκνωμένη γνώση παρουσιασμένη με εύληπτο τρόπο που επηρεάζει την κερδοφορία της επιχείρησης.
Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι υπέρμαχος της άποψης ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται το χρήμα. «Στην Αμερική το 65% των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 400.000 δολαρίων το χρόνο». Μιλάμε για πολλά λεφτά! Στην Ελλάδα βεβαίως δεν ισχύουν οι ίδιες αναλογίες, αλλά ίσως θα έπρεπε κάτι να διδαχθούν οι έλληνες μικρομεσαίοι προς όφελος τους.
Το βιβλίο αποτελείται από 50 κεφάλαια, καθένα από τα οποία εξηγεί μια χρηστική συμβουλή που καλείται να ακολουθήσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Απόλυτα κατανοητές συμβουλές δομούνται σε σκέψη του επιχειρηματία με ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσει να τις μεταφέρει στην καθημερινότητα του και να μην αμελήσει καμία.
Οι συμβουλές άπτονται όλων των θεμάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επιχειρηματίας, ανεξαρτήτως κλάδου- για την οργάνωση της εργασίας, την κοστολόγηση και τιμολόγηση, τη διοίκηση του προσωπικού, την εύρεση και εξυπηρέτηση πελατών και πάνω απ’ όλα τις πωλήσεις. Ο συγγραφέας παραθέτει μια σειρά συμβουλών, απόλυτα εύλογων, σχεδόν αυτονόητων, αλλά και κάποιες που ξαφνιάζουν π.χ. την ανάγκη πρόσληψης σοφέρ για τον ίδιο το μικρομεσαίο επιχειρηματία!! Τα επιχειρήματα πάντως με τα οποία υποστηρίζει κάθε συμβουλή είναι πολύ πειστικά.
Ο συγγραφές υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας. Ούτε ΜΒΑ χρειάζεται. «Πολύ επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν έχουν σπουδάσει τίποτα. Δεν χρειάζεται και πολλά για να αρχίσετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο πελάτης. Τι κάθεστε λοιπόν; Βρείτε τον!»
Πηγή: FlowMag