Η Γουέντι Κλαρκ* συμμετέχει ως μέντορας στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γυναικών που συνδιοργανώνουν το Fortune και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο κείμενο που ακολουθεί, μας παρουσιάζει τα διδάγματα που πήρε από την αλληλεπίδρασή της με την Τάιντινγκς Τσιμπόντα από τη Ζιμπάμπουε, τη φετινή της «μαθήτρια»:
Συμμετέχω στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γυναικών του Fortuneκαι του State Department. Κάθε χρόνο, πάνω από 20 αναδυόμενες γυναίκες ηγέτιδες απ’ όλο τον κόσμο έρχονται σε επαφή με τον ατομικό τους μέντορα, δηλαδή με γυναίκες διευθυντικά στελέχη επιφανών αμερικανικών εταιρειών, όπως η Coca-Cola, η IBM, η Walmart, και η Fidelity, σε μια μοναδική ευκαιρία μάθησης.
Η φετινή μου μαθήτρια είναι η Τάιντινγκς Τσιμπόντα, γενική διευθύντρια της Progroup Holdings Limited, μιας αγροτικής εταιρείας στη Ζιμπάμπουε. Η Τάιντινγκς είναι ορκωτή λογίστρια, φοιτήτρια σε πρόγραμμα ΜΒΑ, παντρεμένη με δύο παιδιά, και νούμερο 2 στην ιεραρχία της εταιρείας της· με άλλα λόγια, είναι εντυπωσιακή.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες εμπειρίες, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη μεταξύ μας επικοινωνία δεν ήταν πολύτιμα μόνο γι’ αυτήν, αλλά και για μένα. Ιδού τρία από τα σημαντικότερα που συγκράτησα και θα διατηρήσω στη ζωή μου.
Καλό είναι να χαμηλώνεις ταχύτητα μια στις τόσες
Αναμφίβολα, αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην Τάιντινγκς από το χρόνο που πέρασε στην Coke ήταν ο ρυθμός ζωής και εργασίας στις ΗΠΑ. Από τις γεμάτες συναντήσεις μέρες μας μέχρι τον αγώνα δρόμου για να προλάβουμε ένα αεροπλάνο, η διαφορά ανάμεσα στους ρυθμούς των ΗΠΑ και εκείνους της Ζιμπάμπουε ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής για την Τάιντινγκς.
Μια μέρα, ακυρώθηκε ένα ταξίδι μου και φρόντισα να κρατήσω το υπόλοιπο του ημερήσιου προγράμματός μου κενό. Έτσι, βρήκα χρόνο για να απαντήσω σε ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλέφωνα, και διάβασα διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, δραστηριότητες που κανονικά θα έκανα μετά από πολλές ώρες συναντήσεων. Η επίδραση αυτής της ημέρας ήταν εξαιρετικά χαλαρωτική πάνω μου.
Μια χάλια ημέρα ίσως να μην είναι εντελώς χάλια τελικά
Δεν ήταν όλες οι ημέρες και οι στιγμές ρόδινες, και συχνά κάποιες συσκέψεις ήταν μεγάλης έντασης. Όμως, έχοντας πλάι μου την Τάιντινγκς, κατάλαβα ότι μια δική μου κακή μέρα είναι καλύτερη από το 99% των ημερών του υπόλοιπου κόσμου. Η ίδια μοιράστηκε με τους συναδέλφους μου την εμπειρία της, και μίλησε για το οικονομικό περιβάλλον στη Ζιμπάμπουε, την ανεργία που «τρέχει» με ποσοστό πάνω από 80%, τα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα επιτόκια δανεισμού που κινούνται στο 25% με 60%, και την πίεση που ένιωσε για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ομάδας της, της οικογένειάς της, και του εαυτού της. Εν τέλει, συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί και προνομιούχοι είμαστε.
Να είσαι γενναίος και ανθρώπινος
Η Τάιντινγκς παραβρέθηκε σε κάποιες συναντήσεις όπου η σαφήνεια και η αμεσότητα της επικοινωνίας ήταν στοιχεία κρίσιμα για τη λήψη μιας απόφασης. «Αυτή ήταν μια δύσκολη συνάντηση», μου είπε μια φορά. «Ήσουν σαφής, αλλά όχι και ψυχρή». Πρέπει να είμαστε γενναίοι και φιλόδοξοι για τις εταιρείες μας, πάντα ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και τη διαφορετικότητα των απόψεων. Και καλό είναι να θυμόμαστε ότι χωρίς την πίστη των μελών της ομάδας, οι γενναίες αποφάσεις δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.
*Η Γουέντι Κλαρκ είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Global Sparkling Brand στην The Coca-Cola Company, και περήφανη μέντορας και φίλη της Τάιντινγκς Τσιμπόντα.