Περσείδες – Η βροχή διαττόντων του Αυγούστου

Περσείδες – Η βροχή διαττόντων του Αυγούστου


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Ο Αύγουστος επιφυλάσσει κάθε χρόνο μια ευχάριστη έκπληξη, τη βροχή διαττόντων των Περσείδων. Καθώς το χρονικό σημείο της κορύφωσης των Περσείδων συμπίπτει με τις θερινές διακοπές των περισσότερων και η πρόσβαση σε σκοτεινούς ουρανούς είναι πιο εύκολη, το φαινόμενο έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στη δημοσιότητα.

Φέτος, οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές καθώς το μέγιστο πέφτει πολύ κοντά στη Νέα Σελήνη, γεγονός που θα επιτρέψει την παρατήρηση  του φαινομένου σε σκοτεινό ουρανό με αποτέλεσμα να είναι ορατοί περισσότεροι διάττοντες.

Οι διάττοντες, γνωστοί και ως αστέρια που πέφτουν, δεν είναι παρά σωματίδια σκόνης που αφήνουν έντονο φωτεινό ίχνος εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης. Η προέλευσή τους είναι συνήθως από υπολείμματα κομητών. Οι Περσείδες προέρχονται από τον κομήτη 109P/Swift-Tuttle.

Φέτος, το μέγιστο της δραστηριότητας αναμένεται το βράδυ 12 προς 13 Αυγούστου. Την ώρα του μεγίστου, ο αριθμός των ορατών διαττόντων ανά ώρα μπορεί να προσεγγίσει τους 100 υπό ιδανικές συνθήκες (ουρανός χωρίς φωτορύπανση και εμπόδια και ακτινοβόλο σημείο ψηλά στον ουρανό).

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Συνιστούμε να ξενυχτήσετε όλοι προκειμένου να παρατηρήσετε τους Περσείδες! Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο forum του
AstroVox:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12599
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12497


Οι Περσείδες, η ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων, θα πρέπει να φθάσει στο μέγιστο της  μετά τα μεσάνυχτα και ίσως το καλύτερο της σημείο να είναι πριν ή μετά το λυκαυγές. Φέτος οι συνθήκες θα είναι σχεδόν ιδανικές για την παρατήρηση των Περσείδων αφού το φεγγάρι θα έχει δύσει πολύ νωρίς το βράδυ. 

diatontesi-20100810


Η καλύτερη κατεύθυνση για να κοιτάξει κανείς είναι προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός, προτιμότερα ανάμεσα στον Περσέα και την Κασσιόπη μόλις λίγο ανατολικά από το γνωστό  «διπλό σμήνος του Περσέα». Ίσως να δείτε κάποιον διάττοντα να πέφτει περίπου κάθε ένα ή δύο λεπτά. Η συχνότητα που θα εμφανίζονται τα μετέωρα εξαρτάται από το πόσο σκοτεινός θα είναι ο ουρανός. Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε και μερικές βολίδες (οι πιο λαμπροί μετεωρίτες). Τα  μετέωρα μπαίνουν στη γήινη ατμόσφαιρα με μια ταχύτητα 60 χλμ/sec (134.000 μίλια ανά ώρα), με κατεύθυνση κοντά στα σύνορα ανάμεσα στους αστερισμούς του Περσέα και της Κασσιόπης. Το ακτινοβόλο σημείο θα είναι κάτω από το ‘W’ της Κασσιόπης, η οποία και ανεβαίνει ψηλότερα στον βορειοανατολικό ουρανό όσο περνάει η νύχτα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τις Περσείδες εδώ.

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x