Έλληνας επιστήμονας πέτυχε τις πρώτες γεννήσεις υγιών μωρών παγκοσμίως, σε γυναίκες με σοβαρό Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών (ΣΥΩ).
Το ΣΥΩ εμφανίζεται κατά την ωοθηκική διέγερση, τελευταίο στάδιο του κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης και διακρίνεται σε ελαφράς, μέτριας και σοβαρής μορφής, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Πρόκειται για μια νέα μέθοδο θεραπείας του σοβαρού αυτού Συνδρόμου, η οποία είναι ασφαλής και έγινε από την επιστημονική ομάδα του ιατρού Τρ. Λαινά. Το ΣΥΩ εμφανίζεται κατά την ωοθηκική διέγερση (τελευταίο στάδιο του κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης) και διακρίνεται σε ελαφράς, μέτριας και σοβαρής μορφής, ανάλογα με τη βαρύτητα
Το σοβαρό ΣΥΩ αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές των προγραμμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέχρι σήμερα προϋπέθετε νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και θεραπεία. Επιπλέον καμία από τις μεθόδους πρόληψης που είχαν παρουσιαστεί έως τώρα δεν είχε αποδειχθεί επαρκής για την αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα η μόνη αποτελεσματική τακτική ολοσχερούς πρόληψης να παραμένει η ακύρωση του κύκλου με προφανείς ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες. Με την εφαρμογή της πρωτοποριακής θεραπείας του δρ. Τρ. Λαϊνά, αρκούν πλέον ελάχιστες επισκέψεις για να ανακουφιστεί άμεσα η ασθενής από τα συμπτώματα και να συνεχίσει με ασφάλεια την προσπάθεια της.
Με τη πρωτοποριακή και επαναστατική για τα διεθνή ιατρικά χρονικά μελέτη, η επιστημονική ομάδα του Έλληνα επιστήμονα, προτείνει αλλαγή στην καθημερινή διεθνή πρακτική για την αντιμετώπιση του σοβαρού ΣΥΩ, κατορθώνοντας να πετύχει την ταχεία αποδρομή του συνδρόμου. Έτσι όλες οι γυναίκες μπορούν πλέον να προχωρήσουν με ασφάλεια, τουλάχιστον μέχρι το στάδιο της ωοληψίας, αποφεύγοντας μια ανεπιθύμητη ακύρωση του κύκλου.
Λεπτομέρειες για το ΣΥΩ
Το ΣΥΩ διακρίνεται σε ελαφράς, μέτριας και σοβαρής μορφής, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα είναι διόγκωση και πόνος στην κοιλιά, πόνος στο στομάχι, τάση για έμετο, αύξηση του σωματικού βάρους, ελαττωμένη αποβολή ούρων κ.α., ενώ σε σοβαρότερες καταστάσεις δύσπνοια, ζάλη, λιποθυμική τάση. Το ΣΥΩ μέτριας μορφής εκδηλώνεται σε ποσοστό 3-6%,ενώ το σοβαρό ΣΥΩ σε ποσοστό 0.2-2% του συνόλου των γυναικών που εντάσσονται σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ήπια μορφή του συνδρόμου στερείται κλινικής σημασίας όμως η μέτρια μορφή απαιτεί παρακολούθηση λόγω του κινδύνου μετάπτωσης στη σοβαρή.
Τέλος, η σοβαρή μορφή χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υγρού στη περιτοναϊκή κοιλότητα, διόγκωση των ωοθηκών, άνοδο του αιματοκρίτη, των λευκών αιμοσφαιρίων και ηπατικών δεικτών. Σπάνια σε σοβαρότερες μορφές μπορεί να υπάρξει δυσχέρεια στην αναπνοή, λιποθυμική τάση και διαταραχές των αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων. Τότε απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και θεραπεία. Η μεγάλη αυτή διακύμανση στην επίπτωση οφείλεται στην απουσία ενός ενιαίου παγκοσμίως αποδεκτού συστήματος κατηγοριοποίησης του ΣΥΩ.
iatropedia.com
Πηγή: Καλά Νέα