ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Μία νέα… τρόικα φαίνεται να σχηματίζεται στα βαλκάνια μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας με σκοπό την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων της βαλκανικής.
Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρία και Σερβίας έγινε φανερό και η συμμαχία Ελλάδας-Βουλγαρίας κατά των Σκοπίων.
Σε μία πραγματικά πολύ χρήσιμη συνάντηση για το μέλλον της Βαλκανικής, και ειδικά των δυτικών Βαλκανίων τείνει να καταστεί η τριμερής συνεννόηση Αθήνας-Σόφιας-Βελιγραδίου.
Κατά την συνάντηση των τριών υπουργών εξωτερικών στην Σόφια συζητήθηκε το ευρωατλαντικό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, και ειδικά αυτό της Σερβίας, ενώ όπως έγινε σαφές και από τις τοποθετήσεις των υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπάρχει και μία επίσημη/ανεπίσημη συνεννόηση των δύο χωρών αναφορικά με την προκλητικότατη στάση των Σκοπίων σε σχέση με την υποκλοπή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.
Είναι σαφές πως οι τρείς ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων αντιλαμβανόμενες πως μόνο η «ισχύς εν τη ενώσει» φέρνει αποτελέσματα μέσα σε ένα τόσο… επικίνδυνο περιβάλλον όπως αυτό των Βαλκανίων φαίνονται αποφασισμένες να κινηθούν ως «μπλοκ» προς την κατεύθυνση της «ελεγχόμενης εισόδου», και υπό προϋποθέσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι συμβολικές ημερομηνίες 2014 και 1018 (ένας αιώνας από την έναρξη και τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) αναμένεται να αποβούν καθοριστικές για την ενταξιακή διαδικασία, η οποία θα κλείσει, όπως πιστεύεται, έναν αιώνα βίαιων συγκρούσεων στην Ευρώπη, οι οποίες ξεκίνησαν από την περιοχή μας το 1914 (εξαιρούμε του «τοπικούς» Βαλκανικού Πολέμους του 1912-13).
Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο γίνεται σαφές πως η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού τόσο με την πρωτοβουλία της «ατζέντα 2014» όσο και με την αναμενόμενη συνάντηση «Θεσσαλονίκη 2», δηλαδή την σύνοδο στην πρωτεύουσα των Βαλκανίων η οποία και θα δώσει μία συγκεκριμένη ενταξιακή ημερομηνία στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, θα επιδείξει την θέλησή της για την υποβοήθηση των γειτονικών της κρατών, προς την σταθερότητα και την ευημερία.
Φυσικά, στην τριμερή συνάντηση φάνηκε καθαρά το σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι η οποία με τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις έχει στρέψει τόσο την Ελλάδα όσο και την Βουλγαρία εναντίων των Σκοπίων.
Ο Βούλγαρος υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα των Σκοπίων υπήρξε πολύ σαφής αφού χωρίς περιστροφές είπε χαρακτηριστικά πως «η φιλία με συμφωνία δεν γίνεται» αναφερόμενος στην υπογραφή ενός συμφώνου μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.
Αφού ο Ν. Μλαντένοφ διευκρίνισε πως υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της έννοιας της «καλής γειτονίας», ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας αναφορικά με το ζήτημα.

Είναι σαφές πως τα Σκόπια, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση κυρίως διότι η πολιτική το τελευταίο ενάμιση έτος τόσο της Ελλάδας όσο και την Βουλγαρίας, σε διάφορα ζητήματα, τους έχει επιτρέψει να «άρουν»… Δυτικές πιέσεις από τους ώμους τους. Με άλλα λόγια τα Σκόπια δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως «μοχλός πίεσης» κατά της Ελλάδας, κυρίως, αλλά και της Βουλγαρίας, αφού τόσο η Σόφια όσο και η Αθήνα έχουν μεταβάλλει την πολιτική τους σε διάφορα ευρύτερα ζητήματα προς το… Δυτικότερο.
Αυτομάτως, ο Ν. Γκρουέφσκι χάνει όση «δύναμη» είχε και είναι πλέον αναγκασμένος να γίνει ποιο διαλλακτικός. Επιπροσθέτως, η προσφυγή, αυτή την εβδομάδα, των Σκοπίων στο Δ.Ν.Τ. αίρει κάθε αμφιβολία για το κατά πόσο οι «μακεδονομάχοι» του Ν. Γκρουέφσκι θα μπορέσουν να επιβάλλουν την ατζέντα τους στην περιοχή.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει αναλυτικά τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας, οι οποίες έχουν ως εξής:
“κ. Ν. Μλαντένοφ (ΥΠΕΞ Βουλγαρίας): Την καλημέρα μου σε όλους. Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω ειδικά τους ομολόγους μου που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση, την οποία συζητούμε εδώ και καιρό, διότι η Βουλγαρία ως μέλος της ΕΕ, όπως και οι φίλοι μας στην γειτονική Ελλάδα, έχουμε την ιστορική ίσως ευθύνη να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που αναμένουν να ενταχθούν στην ΕΕ και ν’ αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Να βοηθήσουμε λοιπόν να προετοιμαστούν και να πορευτούν.
Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει, χονδρικά, τρεις μεγάλους τομείς κριτηρίων.
Πρώτον, να εκπληρωθούν οι όροι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στο σημείο αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι χώρες που είναι ήδη μέλη της ΕΕ. Γι’ αυτό και με τη σημερινή διακήρυξη εμείς δηλώνουμε ετοιμότητα να βοηθήσουμε τη Σερβία, με την εμπειρία και τη γνώση που έχουμε, να εκπληρώσει πλήρως τα κριτήρια ένταξης.
Δεύτερον, η περιφερειακή συνεργασία. Είναι αυτό που κάνουμε σήμερα με τους γείτονες. Να δείξουμε ότι στα Βαλκάνια η συνεργασία όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά δεδομένη.

Τρίτον, οι καλές γειτονικές σχέσεις που είναι εξαιρετικής σημασίας για την επίλυση όλων των διμερών και πολυμερών θεμάτων.

Γι’ αυτό και σήμερα, στο τέλος των συνομιλιών μας, συμφωνήσαμε σε τακτικές συναντήσεις, στις οποίες θα εξετάζουμε όλα τα σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή μας θέματα. Την επόμενη συνάντηση ελπίζουμε ότι θα φιλοξενήσουν οι Έλληνες φίλοι μας και την τρίτη θα φιλοξενήσει το Βελιγράδι. Έτσι, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο σε όλα τα θέματα που βοηθούν την πλήρη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
κ. Δ. Δρούτσας: Πρώτ’ απ’ όλα, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Μλαντένοφ για το γεγονός ότι πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και συγκάλεσε αυτή την συνάντηση σήμερα εδώ στη Σόφια που μας έφερε μαζί, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Σερβία. Νομίζω ότι η συνεργασία μας βασίζεται σε πολύ στέρεη βάση, που δεν είναι τίποτα λιγότερο από τις μακρόχρονες, παραδοσιακές και πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες και φυσικά καίριο θέμα στην συζήτησή μας ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Σερβίας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Νομίζω ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε το όραμα για ειρήνη, το όραμα για σταθερότητα και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή και πέρα από αυτήν. Σε σχέση με αυτό το θέμα, θα ήθελα να συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του Νικολάι όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Σερβίας και για ακόμη μια φορά να επαναλάβω την πλήρη δέσμευσή μας και την πλήρη στήριξή μας σε αυτό το μέλλον της Σερβίας στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους αγαπητούς φίλους και ομολόγους μου για τον ρόλο της Ελλάδας και το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα ειδικά για αυτό το θέμα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκ νέου για την πρωτοβουλία μας που αφορά στην «Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θεωρώ ότι έχουμε επιτύχει μέσω αυτής να δημιουργήσουμε ένα νέο momentum, μια νέα δυναμική στην ΕΕ αναφορικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ήταν απαραίτητο. Νομίζω ότι το έχουμε επιτύχει αυτό. Τώρα υπάρχει η ανάγκη, ως δεύτερο βήμα, να κάνουμε κάτι περισσότερο, προκειμένου να δώσουμε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο σε αυτήν την πρωτοβουλία, την «Ατζέντα 2014», και γι’ αυτό το θέμα είχα την ευκαιρία να πω ότι η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ το έτος 2014 και στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί –στο πλαίσιο της προεδρίας αυτής- μία Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. και των βαλκανικών χωρών, όπως το κάναμε το 2003, όταν η Ελλάδα άσκησε τελευταία φορά την προεδρία στην ΕΕ. Η γνωστή «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» γεννήθηκε τότε.
 Έτσι, στόχος μας είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για μια επόμενη Σύνοδο κορυφής, που θα ονομαστεί Σύνοδος κορυφής «Θεσσαλονίκη 2», εάν θέλετε, για τα Δυτικά Βαλκάνια και εκεί θα θέλαμε να έχουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την πλήρη ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τότε θεωρώ ότι ο χρόνος θα είναι ώριμος και σωστός, για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη.
Φυσικά, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν στη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, αλλά θεωρώ ότι με καλή συνεργασία – και προσδοκώ η συνεργασία αυτή να συνεχισθεί μεταξύ των δύο χωρών – μπορούμε να κάνουμε πολλά εν όψει της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί ένα όραμα που μοιραζόμαστε όλοι μας.
κ. Β. Γιέρεμιτς (ΥΠΕΞ Σερβίας): Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγική προτεραιότητα της Σερβίας και θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της χώρας μας.

[Σ.Σ.: Οι εισαγωγικές δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΕΞ αποδίδονται σε πλάγιο λόγο, διότι έγιναν στη Σερβική, χωρίς διερμηνέα:


O Σέρβος Υπουργός Βουκ Γιέρεμιτς εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ώθηση της ενταξιακής πορείας του Βελιγραδίου στην τριμερή συνάντηση σήμερα στη Σόφια.

Στην εισήγησή του ο κ. Γιέρεμιτς υπογράμμισε την μεγάλη σημασία των πρωτοβουλιών της Ελλάδας για την επιτάχυνση της πορείας της χώρας του, αλλά και όλων των Βαλκανίων, προς την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διευκρίνισε δε ότι με την αφορμή αυτή αναφέρεται στην Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 ως ιδιαίτερη αφετηρία της πορείας των βαλκανικών χωρών προς την ενωμένη Ευρώπη, αλλά και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Θεσσαλονίκη, οπότε και αναμένεται να γίνει άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2014» με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για την πλήρη ένταξη της Σερβίας και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων].
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Κα Αντελίνα Μαρίνι (EU Insight): Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, το 2014 είναι πιθανό να επιδιώξετε μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προσδιορίσατε μία τέτοια ημερομηνία στη δήλωσή σας στις Βρυξέλλες, ωστόσο αναφέρατε το 2018;

Προς τον κ. Γιέρεμιτς: Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό αυτό; Η Σερβία θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και τη σύλληψη του Μλάντιτς;
κ. Δ. Δρούτσας: Η «ατζέντα 2014», η ημερομηνία αυτή επελέγη και για συμβολικούς λόγους. Είναι η συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρήσαμε ότι είναι ένας καλός συμβολισμός για να πούμε ότι είναι καιρός για επανέναρξη αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφέρατε το 2018 και το έχω αναφέρει και εγώ σε προηγούμενη ομιλία μου. Το 2018 είναι είναι 100 χρόνια μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και γι’ αυτό εμπεριέχει επίσης πολλούς συμβολισμούς. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι μία καλή ημερομηνία και θα μπορούσε να είναι και ρεαλιστική και απ’ ό,τι γνωρίζω το 2018 η Βουλγαρία θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ για πρώτη φορά. Άρα, τι θα μπορούσε να είναι καλύτερος οιωνός από αυτό;
κ. Β. Γιέρεμιτς: Το 2011 είναι το έτος που η Σερβία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι το 2011 θα μπορούσε να είναι μία σημαντική ημερομηνία για τα Βαλκάνια, προκειμένου να διατηρήσουν τη συνέχεια της διαδικασίας διεύρυνσης στα Βαλκάνια. Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η χρονιά που η Κροατία θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και η Σερβία θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί το 2011 και πρόκειται για το έτος που η Σερβία θα δώσει έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία. Τότε θ’ αναλάβει την προεδρία τριών σημαντικών περιφερειακών οργανισμών.
 Γι’ αυτό τον λόγο, οι διαβουλεύσεις αυτής της μορφής ανάμεσα στους τρεις μας, εδώ στη Σόφια, ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμες και νομίζω ότι οι επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και στο Βελιγράδι, θα μας βοηθήσουν να δούμε πως πηγαίνουν τα πράγματα και αν επιτυγχάνουμε αυτό που θεωρούμε προτεραιότητά μας και αυτό είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Υποστηρίζουμε πλήρως την ιδέα της Ελλάδας, η Σύνοδος Κορυφής «Θεσσαλονίκη 2» να πραγματοποιηθεί το 2014 και ελπίζουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τότε να έχει καθορισθεί η ημερομηνία. Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυναμική και τις εξελίξεις στην περιοχή, μέσα στην Ευρώπη γενικά και στον κόσμο γενικότερα, αλλά σίγουρα θα πράξουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρωθούν τα κριτήρια σε όλη τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας μας. Το 2011 και όλα τα χρόνια μέχρι το έτος ένταξης που είναι ένα έτος που μπορεί αυτό να γίνει με όρους συμβολισμού, κάτι που ανέφερε και ο Δημήτρης, αλλά θα πω ότι το 2014 είναι το έτος που μπορεί αυτό ν’ ανακοινωθεί. Ας μη μιλάμε για ημερομηνίες πριν από αυτό.

κ. Ν. Μλαντένοφ: Θεωρώ ότι ο συμβολισμός για τα έτη 2014 και 2018 είναι αρκετά σαφής για όλους μας. Το 2011 θα είναι πραγματικά ένα έτος κλειδί γιατί αυτό θα είναι το έτος που θα δούμε, ελπίζω, όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να κάνουν τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά και να προσεγγίσουν την ένταξη. Ανυπομονούμε να δούμε την γνωμοδότηση για το αίτημα της Σερβίας και την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ανυπομονούμε να δούμε το Μαυροβούνιο να λαμβάνει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ανυπομονούμε πολύ να δούμε οι περισσότεροι πολίτες στα Δυτικά Βαλκάνια να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα από την 1 Ιανουαρίου του 2011 στην ΕΕ και ελπίζουμε ότι αρκετά σύντομα θα έχουμε έναν οδικό χάρτη έτσι ώστε η καθεμιά από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μπορεί να ταξιδεύει στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Η σημερινή μας συνάντηση και οι δράσεις μας το επόμενο έτος θα εστιάσουν στο να κινητοποιήσουν τη στήριξη εντός της ΕΕ για διεύρυνση.
κ. Νικολάι Πετρόφ (εφ. ΤΡΟΥΝΤ): Θεωρείτε ότι η Σερβία παρέκλινε από τις ευρωπαϊκές αξίες με το ημι-μποϊκοτάζ της τελετής για την απονομή του βραβείο Νόμπελ για ειρήνη; Ενώ πριν από λίγο στηρίξατε την ένταξη της χώρας, τονίζοντας στη διακήρυξη ότι οι χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στην ΕΕ, πρέπει εξ ολοκλήρου ν’ ασπάζονται τις αξίες της ΕΕ.

Τον κ. Γιέρεμιτς θέλω να ρωτήσω πώς θα σχολίαζε το δημοσίευμα στην εφ ΜΠΛΙΤΣ για το ότι προετοιμάζεται η αντικατάστασή του σχετικά με το μποϊκοτάζ του βραβείου Νόμπελ;

κ. Ν. Μλαντένοφ: Επιτρέψτε μου ν’ απαντήσω πρώτος στην ερώτησή σας. Το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο μετά από πολύ προσεκτική εκτίμηση της προσωπικότητας στην οποία απονέμεται το βραβείο και της διαδικασίας απονομής. Για όλους μας είναι ξεκάθαρο ότι όταν απονέμεται ένα βραβείο σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό μερικές φορές προκαλεί αμφιβολίες, άλλες φορές παρεξηγείται σε κάποιες χώρες, διότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδες καθήκον μας που συχνά συναντά και αντίδραση σε κάποια τμήματα του κόσμου.
Δεν θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργείται μεγάλη υπόθεση γύρω από αυτό το συμβάν, επειδή μία χώρα, ένας λαός, ανήκει στις αξίες μιας κοινωνίας στη βάση πολλών, πολλών, ενεργειών και πολλών, πολλών κριτηρίων. Είμαι σίγουρος ότι όσο πλησιάζει η στιγμή της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, όταν και όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της ΕΕ, τότε οι αμφιβολίες σας θα απομακρυνθούν, επειδή εμείς δεν αμφιβάλλουμε ότι οι Σέρβοι πολίτες, ο σερβικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί των Βαλκανίων βλέπουν, ασπάζονται τις γενικές ανθρωπιστικές αξίες που ο καθένας από εμάς υπερασπίζεται.
κ. Β. Γιέρεμιτς: Αυτό που θα ήθελα να πω πρώτα απ’ όλα είναι ότι η Σερβία δίνει τη μέγιστη προσοχή και προσδίδει υψηλή προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του σερβικού εδάφους που είναι στον πλήρη έλεγχο των σερβικών Αρχών μιλά από μόνη της. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι στη δικαιοδοσία μας για να διασφαλίσουμε ότι θα το διατηρήσουμε αυτό.
 Σε κάθε θέμα εξωτερικής πολιτικής, κάθε χώρα διαπραγματεύεται για την προστασία των ζωτικών εθνικών της συμφερόντων και αυτό είναι κάτι που κάνουν όλες οι χώρες. Δουλεύουμε στενά με χώρες που βρίσκονται κοντά και μακριά, ως μέρος αυτού που ορίζουμε ως εθνικό ζωτικό συμφέρον. Όπως προανέφερα, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια αξία με την οποία καταδεικνύουμε την δέσμευσή μας, κυρίως, στην τήρηση σε μια περιοχή που ήταν στο παρελθόν πολύ προβληματική, όχι πολύ καιρό πριν.
Αναφορικά με τις διαδόσεις για τα εσωτερικά πολιτικά δρώμενα στη Σερβία δε νομίζω ότι είναι σωστό να τα συζητούμε στο εξωτερικό. Πολλές φημολογίες υπάρχουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας ειδικά πριν από σημαντικά πολιτικά γεγονότα και κυρίως γι’ αυτά που έρχονται.
κ. Μπόικο Μπορίσοφ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Ερώτηση προς τον Ν. Μλαντένοφ: Κύριε υπουργέ, στη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην εφ. The Sofia Echo μιλάτε για τις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας την επιδίωξη της Σόφιας για μείωση της έντασης στις σχέσεις με τα Σκόπια για να απομακρυνθούν τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων προς όφελος τόσο της ΠΓΔΜ, όσο και της σταθερότητας των Βαλκανίων και της ΕΕ. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή εκ μέρους των Σκοπίων, δηλαδή θ’ αναπτυχθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις Σόφιας – Σκοπίων για την υπογραφή της διακήρυξης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας; Εκφράσατε, επίσης, ελπίδα ότι τα Σκόπια θ’ απαντήσουν εποικοδομητικά στις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας για την επίλυση της γνωστής διαφοράς για το όνομα.

Ερώτηση προς τον κ. Δρούτσα: Ποιες είναι αυτές οι νέες προτάσεις της Αθήνας και υπάρχει ανταπόκριση των Σκοπίων;
κ. Ν. Μλαντένοφ: Θεωρώ ότι η Βουλγαρία έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και έχει δείξει στις πιο δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια ότι είναι ικανή να βοηθήσει όλους τους γείτονες της. Το αν αυτό γίνεται μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας, ή γίνεται κατά τη διάρκεια των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, εμείς ήμασταν πάντα και θα συνεχίσουμε να ήμαστε εποικοδομητικοί. Θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όπως είπα και στην αρχή, έχει τρία κριτήρια.
 Πρώτον, είναι οι μεταρρυθμίσεις, η εναρμόνιση της νομοθεσίας. Δεύτερον, είναι η περιφερειακή συνεργασία. Τρίτον, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτοί οι τρεις τομείς πρέπει να πληρούνται για να μπορέσουν να επιλυθούν όλες οι προκλήσεις τις οποίες όλη η περιοχή έχει κληρονομήσει από τον παρελθόν.Σχετικά με την ερώτησή σας για την διακήρυξη φιλίας, το έχω πει πολλές φορές, ότι φιλία με συμφωνία δεν γίνεται.
Η φιλία μεταξύ των πολιτών μας είναι δεδομένη. Ταξιδεύουν, κάνουν επιχειρήσεις μαζί, διασκεδάζουν, χαίρονται τη ζωή και απολαμβάνουν τις δυνατότητες που οι δύο χώρες προσφέρουν. Από εδώ και πέρα, αυτό που εμείς πρέπει να εξετάσουμε είναι η στρατηγική συνεργασία μας σε όλη την περιοχή για να πάει μπροστά η περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη διαφορά για το όνομα, η Βουλγαρία δηλώνει πάγια ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα μεταξύ των γειτόνων μας, ωστόσο πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός που να επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει.
κ. Δ. Δρούτσας: Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση εξαρχής έχει εκφράσει την πολιτική βούλησή της για εξεύρεση λύσης. Εμείς έχουμε εκφράσει τη δέσμευσή μας, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι η καλή θέληση και όλες αυτές οι ειλικρινείς προσπάθειες της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναγνωριστεί από όλους. Κι εγώ μπορώ μόνο να εκφράσω την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα ενταχτούν σε αυτήν την εποικοδομητική μας πορεία.

Θέλουμε να δούμε τα Σκόπια να γίνονται δεκτά στην ευρωπαϊκή οικογένεια σύντομα. Γι’ αυτό εργαζόμαστε. Και ελπίζουμε, ότι τα Σκόπια ξέρουν και κατανοούν τι πρέπει να γίνει ώστε να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου ανήκουμε.”

Πηγή: GREEK SURNAMES

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x