Σχέδια για τη δημιουργία πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, για την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και για την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού», παρουσίασαν στον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Αριστομένης» Σταύρος Γιαννόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και εκπρόσωπος των Μεσσηνιακών συλλόγων Αμερικής Γεώργιος Δημόπουλος και ο γενικός γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.
Το σχέδιο δημιουργίας πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών, αποτελεί πρωτοβουλία του Μεσσήνιου επιστήμονα καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και θα
Λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, θα δώσει ο ίδιος ο διακεκριμένος καθηγητής Παπαδόπουλος, κατά την επίσκεψή του το προσεχές καλοκαίρι.
Οι Μεσσήνιοι ομογενείς επισήμαναν πως η περιοχή της Καλαμάτας επελέγη, πέραν της επιθυμίας του καθηγητή Παπαδόπουλου να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του, ύστερα από μελέτη λόγω της γεωγραφικής θέσης, αφού βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται η Ευρώπη, η Ασία και η Αφρική, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη του «διαστημικού τουρισμού».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη συμφωνία του δήμου με τον σχεδιασμό, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα κινητοποιηθούν για την υποστήριξη του σχεδίου και ζήτησε εξειδικευμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις.
Ο Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο το οποίο εφόσον προχωρήσει, δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές, όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας, αλλά για όλη την Πελοπόννησο και θα συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο δεν μπορεί να μείνει έξω, αφού πρωτίστως αναφερόμαστε σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο».
Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ένα πανεπιστημιακό κέντρο διαστημικών ερευνών, μπορεί να φαίνεται μεγαλόπνοο έργο, αλλά οι Έλληνες και δη οι Μεσσήνιοι, διαχρονικά στην ιστορία τους, έχουν αποδείξει ότι είναι για τα μεγάλα κι όχι για τα μικρά και τα ασήμαντα». Προσθέτοντας, πως «σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζει ο τόπος, με την βαθειά οικονομική κρίση, πρέπει να οραματιζόμαστε, να σχεδιάζουμε και να εργαζόμαστε με ορίζοντα το μέλλον και τις επόμενες γενιές».
http://www.kathimerini.gr/
Πηγή: Καλά Νέα