Οι παράνομες πινακίδες μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης

Οι παράνομες πινακίδες μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης


0 0 ψήφοι
Article Rating
[taxopress_postterms id="1"]

Με πένσα και κοπίδι διαφημιστικές πινακίδες ξηλώθηκαν από φράχτες, δέντρα και συρματοπλέγματα, επειδή ήταν παράνομες, αποτελούσαν κίνδυνο για τους οδηγούς, αλλά και οπτική ρύπανση. Τώρα, για να μην απορριφθούν στο περιβάλλον ρυπαίνοντάς το, τεμαχίζονται με ψαλίδι και σέγα και επανασυντίθενται σε κοσμήματα, γλάστρες, γλυπτά, πίνακες κ.ο.κ.

Πρόκειται για πινακίδες από μέταλλο, ξύλο ή πλαστικό, που με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Give me a Sign 2» των Cleanjunkies, της ομάδας πολιτών που εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια αλαφρώνει το βεβαρημένο οπτικό πεδίο από την υπερβολική «φασαρία» και τους κινδύνους που ενέχουν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.

Περίπου 20 καλλιτέχνες, σχεδιαστές, διαφημιστές, σπουδαστές, αλλά και νεαροί και νεαρές με ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα και ενδιαφέρον για τα κοινά εμπεδώνουν το cleanjunking, δημιουργώντας και εκθέτοντας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους την ερχόμενη Παρασκευή 29/6 στις 8 μ.μ. στο «The Box» (Πολιτιστικό Πάρκο Δήμου Αγ. Παρασκευής «Σταύρος Κώτσης», Θεμιστοκλέους και Σπάρτης, 210 – 60.16.626). Η έκθεση θα διαρκέσει έως 1/7.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, η «Κ» επισκέφθηκε τους χώρους των καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου Αγ. Παρασκευής που στέγασαν υλικά και προετοιμασία. «Ξεναγός», ο 38χρονος Λευτέρης Μάγγος, εμπνευστής των Cleanjunkies και επαγγελματίας στον χώρο της διαφήμισης. Στα χέρια του κουβαλάει ένα από τα περυσινά έργα που είχαν λάβει μέρος στο παρθενικό «Give me a sign». Είναι ένα γλυπτό σε σχήμα ανθρώπου, με περίγραμμα κατασκευασμένο από χοντρή σιδερένια βέργα.

Το σώμα αποτελείται από κομμένες πινακίδες και είναι δημιουργία του γλύπτη Στέλιου Σάρρου. Ανοίγει την πόρτα μιας αποθήκης και σε ένα ράφι μάς δείχνει τη «σοδειά» που περιμένει επίδοξους δημιουργούς. Μια θαλασσιά πινακίδα από ταβέρνα, με ένα ψάρι ζωγραφισμένο, αρκετές άλλες από «κοπή υψηλών δέντρων» κ.ά. Δεν έχουν μείνει πολλές, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει να παραλάβουν την πρώτη ύλη για τα έργα τους. «Αλλοι ήρθαν εδώ και πήραν, άλλοι έκοψαν ή κατέβασαν μόνοι τους από φράχτες» εξηγεί ο ίδιος.

Προχωράμε σε άλλο χώρο, όπου επεξεργάζονται τις πινακίδες. Την πόρτα μιας ντουλάπας «ντύνει» ένα πολύχρωμο κολάζ. Φροντιστήρια, φύλαξη χαλιών, καθαρισμοί τζακιών κ.ο.κ. Μας δείχνει δύο κόκκινες πινακίδες από κόντρα πλακέ. Επάνω γράφουν «κοπή – κλάδεμα δένδρων». «Εχω κι άλλες παρόμοιες. Θέλω να φτάξω μία γλάστρα, για να κάνει αντίθεση, κοπή δένδρων, ένα φυτό στη γλάστρα» εξηγεί καθώς ξεκινά την κατασκευή. Μαζί, η Ελένη Μαϊτού, συντηρήτρια έργων τέχνης που εργάζεται στη γραμματεία των εργαστηρίων του δήμου. Εκείνη μας δείχνει κοσμήματα που έφτιαξε από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Πρωτότυπα, προβλέπεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον των κυριών που θα επισκεφθούν την έκθεση.

Πέντε σε μια σύνθεση


Στην άλλη άκρη της Αθήνας, πέντε νεαρά παιδιά μεταξύ 22 και 25 ετών δουλεύουν εδώ και έναν μήνα στο δικό τους έργο για το «Give me a sign 2». Η Λίλη Κοντούρη, ο Πάρης Αντωνάκης, ο Γιάννης Κωστόπουλος, ο Τάσος Μυλωνάς και ο Γιώργος Τσόχας ασχολούνται με τη γραφιστική και τη ζωγραφική. «Πληροφορηθήκαμε για το Give me a sign 2 μέσω Facebook», εξηγούν. «Εκείνο που μας κέντρισε εξ αρχής το ενδιαφέρον ήταν ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης των παράνομων, “παρασιτικών” διαφημιστικών πινακίδων και η χρήση τους ως καμβάς και μέσο επικοινωνίας με διαφορετικό σκοπό από τον αρχικό. Επιλέξαμε αρκετές μεγάλες πινακίδες και αφού τις τεμαχίσαμε με τροχό φτιάξαμε μια σύνθεση από τα επιμέρους τμήματα. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε έναν μεγάλο καμβά από παράταιρες διαφημίσεις».

Στο «Give me a sign 2» συμπράττουν εκτός από τους Cleanjunkies και το «The Box», η ηλεκτρονική agenda deBόp.gr, η Cambo Industries και το θέατρο «Συνεργείο». Τα έσοδα θα διατεθούν στο εργαστήρι «Station Athens», στο οποίο συμμετέχουν νέοι ηλικίας 15 έως 30 χρόνων που έχουν έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα και βιώνουν συνθήκες επιβαρυντικές για την πρόσβασή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Της Ιφιγενειας Διαμαντη για την καθημερινή

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x